Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοπλισμοί: ευκαιρία ή κόστος;

Εξοπλισμοί: ευκαιρία ή κόστος;

Η δημιουργία ενός τεχνολογικού cluster στην Αχαΐα - το οποίο θα συμβάλλει στην παραγωγή συστημάτων που χρησιμοποιούν οι Ενοπλες Δυνάμεις - αποτελεί ένα φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό project. Το έδαφος είναι πρόσφορο.

Η υγειονομική κρίση μας έδειξε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας το οποίο στηριζόταν στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, μπορεί ξαφνικά να καταρρεύσει από εξωγενείς παράγοντες.

Η εθνική κρίση μας έδειξε ότι μόνο οι ισχυρές αποτρεπτικές δυνάμεις μπορεί να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή.

Η 10ετής οικονομική κρίση έχει μειώσει τη δαπάνη της χώρας για άμυνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τώρα οι ανάγκες, είτε σε εξοπλισμό, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό να είναι αυξημένες.

Η ελληνική στρατιωτική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο ανάπτυξης εάν ξεφύγουμε από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Πανευρωπαϊκά οι αμυντικές βιομηχανίες συμβάλλουν σημαντικά στην ευρωπαϊκή οικονομία με κύκλο εργασιών 100 δισεκατομμυρίων ευρώ/έτος και περισσότερες από 360.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Επιπλέον, δημιουργούν τεχνολογίες spin-off, όπου ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα άλλων τομέων, όπως η αεροπορία, το Διάστημα και τα ηλεκτρονικά. Προσαρμόζουν επίσης τις καινοτομίες από τις αμυντικές ιδιαιτερότητες και αναπτύσσουν τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε εμπορικά προϊόντα.

Η δημιουργία ενός τεχνολογικού cluster στην Αχαΐα – το οποίο θα συμβάλλει στην παραγωγή συστημάτων που χρησιμοποιούν οι Ενοπλες Δυνάμεις – αποτελεί ένα φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό project. Το έδαφος είναι πρόσφορο.

Η χρήση της τεχνολογίας στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να εξελιχθεί – πέρα από εθνικά χρήσιμη – σε σημαντικό οικονομικό πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα. Νέοι επιστήμονες, με όπλο τη γνώση, μπορούν να δημιουργήσουν μέσα από τις ιδέες τους προϊόντα που έχει ανάγκη η εθνική άμυνα.

Η ανάπτυξη ενός defense intelligence cluster στην Αχαΐα είναι αυτό που έχει ανάγκη το εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Μπορεί δε να στελεχωθεί με το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της περιοχής, το οποίο εξειδικεύεται στην τεχνολογία αιχμής και να διασυνδεθεί με το εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο, όπως και εκείνο του Αράξου.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα και επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας στους οποίους μπορούμε να επενδύσουμε. Αυτό το δυναμικό σε συνεργασία με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παράλληλα με την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024