Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Νέα επιστολή σε ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Νέα επιστολή σε ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ έστειλε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς ακόμη δεν έχουν σταλεί τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων

Νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ έστειλε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς ακόμη δεν έχουν σταλεί τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων.

Κύκλοι του Γραφείου αναφέρουν ότι «μέχρι σήμερα 2 Οκτωβρίου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν είχε λάβει τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Για το λόγο αυτό, απέστειλε νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας όπου υπενθυμίζει τη δέσμευση του ΕΦΚΑ (με επιστολή 15/9) να στείλει τα σχετικά στοιχεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου».

Όλα ξεκίνησαν μετά την κριτική που είχε ασκήσει ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ για την καθυστερημένη απόδοση των εκκρεμών συντάξεων, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε έρθει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να καταγγείλει ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αποστείλει στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκτίμηση της σχετικής δαπάνης στη Έκθεση Β’ Τριμήνου 2020.

Υπενθυμίζεται ο κ. Ρέγκλινγκ, που είχε έρθει στην Ελλάδα λόγω του forum του Economist, είχε αναφέρει ότι παρά τη θετική έκβαση της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, «αγκάθι» παραμένει το «στοκ» των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης, το οποίο για τους τεχνοκράτες του ESM ισοδυναμεί με «κρυφό χρέος».

Στην τότε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ανέφερε ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς τον ΕΦΚΑ, τα στοιχεία δεν απεστάλησαν, ούτε έχει δοθεί και κάποια εξήγηση γι’ αυτό.

Μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο διοικητής του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστος Χάλαρης, απέστειλε μια επιστολή προς τον επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, στην οποία υποστηρίζει ότι είναι «σε εξέλιξη δράση ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία», λόγω μιας σειράς παραγόντων.

Τσακλόγλου για εκκρεμείς συντάξεις

Σε απάντηση του πρόσφατα στη Βουλή για τις εκκρεμείς συντάξεις ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, είχε αναφέρει ότι:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων την 30η/6/2020 ήταν 117.876 και οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων ήταν 57.101 (αιτήσεις με απόφαση κύριας σύνταξης ). Για την ακρίβεια των στοιχείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η παρατήρηση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ πως, λόγω δυσλειτουργιών που προκάλεσε η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση στη διαχείριση και στην ορθή καταχώρηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, στην παρούσα φάση καθίσταται δυνατή μόνο η προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου και τόνισε ότι «η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και θα ανακοινωθεί».

Όπως είπε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «λόγω της πανδημίας, μεγάλο μέρος των αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε και ταχυδρομικά με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η διαδικασία διασταύρωσης για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων».

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι «Παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του συστήματος ΑΤΛΑΣ υλοποιείται κανονικά. Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ” και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας με στόχο την παραγωγική λειτουργία των αντίστοιχων απονομών από το Μάρτιο του 2021 ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024