
Τζούλιαν Ασάνζ : 4 Ιανουαρίου η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για έκδοση του στις ΗΠΑ
Η βρετανική δικαιοσύνη θα εκδώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφασή της σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ, την οποία έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ
Η βρετανική δικαιοσύνη θα εκδώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφασή της σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ, την οποία έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, που θέλουν να τον δικάσουν για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων, έγινε γνωστό σήμερα από τη δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Εν αναμονή αυτής της απόφασης, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα παραμείνει στη φυλακή, διευκρίνισε η Βανέσα Μπαράιτσερ μετά το πέρας της ακροαματική διαδικασίας, που διήρκησε σχεδόν 4 εβδομάδες, ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Όλντ Μπέιλι, στο Λονδίνο.
Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών
Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον 49χρονο Αυστραλό κυρίως για την κατηγορία της κατασκοπείας. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών, διότι δημοσιοποίησε, από το 2010, περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε 7 χρόνια στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισημερινού, όπου είχε βρει καταφύγιο, έχοντας παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του, υπό τον φόβο της έκδοσης στις ΗΠΑ.
Προσέφυγε στη βρετανική δικαιοσύνη με αίτημα να καθορίσει εάν το αμερικανικό αίτημα της έκδοσης τηρεί έναν συγκεκριμένο αριθμό νομικών κριτηρίων και κυρίως εάν είναι δυσανάλογο ή ασύμβατο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
- Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί των σεισμών του Ιουνίου
- ΗΠΑ και Ιράν «δοκιμάζουν» τα όρια της κλιμάκωσης: Πλήγματα σε ιρανικές υποδομές και επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο
- Λορέντζο Καριέρε: Σήμερα η κηδεία του στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό
- Αγροτική οικονομία: Ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ οι εξαγωγές σε φέτα και ελαιόλαδο
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7): «Δράση» με Άγιαξ – Ολυμπιακός και Γαλλία – Αγγλία
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 23χρονος μοτοσικλετιστής έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με αυτοκίνητο



