Ομάδα ένοπλων μισθοφόρων, υποστηριζόμενων από την Τουρκία, έφτασαν χθες Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, προερχόμενοι από τη Συρία, ενώ άλλη μια ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον ίδιο προορισμό.

Ομάδα ένοπλων μισθοφόρων, υποστηριζόμενων από την Τουρκία, έφτασαν χθες Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, προερχόμενοι από τη Συρία, ενώ άλλη μια ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον ίδιο προορισμό.

Από το Αφρίν

Αυτό αποκαλύπτει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σημειώνει ότι οι μισθοφόροι που μάχονται για τα συμφέροντα της Τουρκίας έφθασαν στο τουρκικό έδαφος από το Αφρίν της Συρίας.

Οι πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν ότι άλλη μια ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα για τη μετατροπή των ενόπλων που μάχονται στη Συρία, σε μισθοφόρους.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, αξιόπιστες πηγές ενημέρωσαν το Παρατηρητήριο ότι η τουρκική κυβέρνηση μετέφερε πάνω από 300 μαχητές των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών φατριών, ως επί το πλείστον των «Σουλτάν Μουράτ» και «Αλ-Αμασάτ», από τα χωριά και τις πόλεις του καντονιού Αφρίν, βορειοδυτικά του Χαλεπιού.

Για να φυλάξουν τα σύνορα

Οι ίδιοι οι μαχητές δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για να φυλάξουν τα σύνορά του έναντι αμοιβής 1.500 έως 2.000 δολαρίων.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει εάν ο προορισμός τους θα ήταν το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη ή κάποιο άλλο μέρος.

Αξιόπιστες πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν ότι νέα παρτίδα περίπου 1.400 μισθοφόρων, υποστηριζόμενων από την Τουρκία, επέστρεψε από τη Λιβύη στη Συρία, αφού έληξε ο χρόνος των συμβάσεών τους.

Στη Λιβύη

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου, ο αριθμός των νεοσυλλέκτων που έφτασαν στη Λιβύη αυξήθηκε σε σχεδόν 18.000 σύριους μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων 350 παιδιών κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων 8.500 επέστρεψαν στη Συρία αφού έληξαν οι συμβάσεις τους και εισέπραξαν την αμοιβή τους.

Ο αριθμός των τζιχαντιστών που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη ανήλθε στους 10.000, ανάμεσά τους 2.500 Τυνήσιοι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, η οποία διαθέτει εκτενές δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, παρακολουθεί και ενημερώνεται για τις εξελίξεις από το 2011 που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr