Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μετέφερε στην Τουρκία ο αγωγός Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) από την έναρξη λειτουργίας του, τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο κ. Αλίεφ χαιρέτισε το έργο του νότιου αγωγού φυσικού αερίου ως σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας για να τροφοδοτήσει την Τουρκία και την Ευρώπη με φυσικούς πόρους της Κασπίας από το κοίτασμα Shah Deniz-2 στο Αζερμπαϊτζάν. Το έργο, μήκους 3.500 χιλιομέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με όγκο επενδύσεων περίπου 40 δισ. δολαρίων.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων περίπου το 12% καλύπτεται από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας. Το αέριο που μεταφέρεται μέσω του TANAP αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της κατανάλωσης της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι το τελευταίο σκέλος του νότιου αγωγού φυσικού αερίου, ο αγωγός Trans Adriatic Pipe (TAP), έχει ολοκληρωθεί κατά 85%. Υπογράμμισε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει 2,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, στα οποία η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα μπορούσε να επωφεληθεί ως νέα πηγή εφοδιασμού.

Ο αγωγός TANAP, ο μεγαλύτερος κρίκος της αλυσίδας του «Νότιου Διαδρόμου» σε μήκος 1.850 χιλιομέτρων, έχει χωρητικότητα 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η Τουρκία θα λάβει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του TANAP, ενώ 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα αποσταλούν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο