Εκατοντάδες ύποπτες περιπτώσεις για ακροδεξιό εξτρεμισμό στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία καταγράφονται σε εμπιστευτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Εκατοντάδες ύποπτες περιπτώσεις για ακροδεξιό εξτρεμισμό στις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία. Εκκληση του προέδρου της Γερμανίας Σταϊνμάιερ στην ηγεσία της αστυνομίας και τους πολιτικούς αξιωματούχους.

Εμπιστευτική έκθεση

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος κατέγραψε από τις αρχές Ιανουαρίου 2017 ως το Μάρτιο 2020 περίπου 350 περιπτώσεις στις γερμανικές αρχές ασφαλείας, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες για ακροδεξιό εξτρεμισμό, ρατσισμό και αντισημιτισμό.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την κυριακάτική Welt, από εμπιστευτική έκθεση αυτής της μυστικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας και γίνεται για πρώτη φορά.

Οι υποθέσεις, που αναγράφονται σε πάνω από 100 σελίδες, αφορούν σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης και αυτή του στρατού, όπως και τις αστυνομικές αρχές. Το συνολικό τους προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 300.000 άτομα.

Στο κρατίδιο της Εσσης

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στο κρατίδιο της Εσσης. Το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου αποδίδει τον υψηλό αριθμό περιπτώσεων στις εντατικές έρευνες που πραγματοποιούνται εδώ και δύο χρόνια.

Από τις 59 περιπτώσεις, για τις οποίες υπήρξαν υποψίες για ακροδεξιά δράση, οι 50 πέρασαν από πειθαρχική διαδικασία, οι 29 ρυθμίστηκαν και 11 άτομα απολύθηκαν ή δεν διορίστηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είχε δηλώσει 43 ύποπτες περιπτώσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού για την περίοδο αρχές 2017 – Μάρτιος 2020. Τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν όμως δεκάδες άλλες, έτσι ώστε ο αριθμός τους ανέρχεται στα 100 περίπου άτομα.

Εκκληση Σταϊνμάιερ

Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ στην εκδήλωση μνήμης για τα 40 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στη γιορτή της μπύρας Oktoberfest στο Μόναχο

Χθες, από το Μόναχο, αναφερόμενος στα ακροδεξιά φαινόμενα που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αστυνομία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στο σώμα, όμως «οι εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατίας» δεν έχουν θέση στις τάξεις της και δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή απέναντί τους.

«Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαλυφθούν ακροδεξιά δίκτυα, όπου αυτά υπάρχουν στο σώμα» ανέφερε.

Ακόμη τόνισε ότι «η ηγεσία της αστυνομίας και οι πολιτικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να ανέχονται ένα κλίμα που διευκολύνει τη δημιουργία τους και τη συγκάλυψη».

Οι δηλώσεις Σταϊινμάιερ έγιναν στο πλαίσιο τελετών για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση στην Oktoberfest, γιορτή μπίρας του Μονάχου, με 12 νεκρούς και πάνω από 221 τραυματίες.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr