Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι κάλπες τρομάζουν τον Τσίπρα και ξορκίζει τις εκλογές;

Γιατί οι κάλπες τρομάζουν τον Τσίπρα και ξορκίζει τις εκλογές;

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υποτιμούν την εμπιστοσύνη που ακόμη απολαμβάνει ο Πρωθυπουργός και μάλιστα σε καθεστώς τριπλής κρίσης ενώ λαμβάνουν σοβαρά την κρίση στο κόμμα

«Είμαι έτοιμος να κυβερνήσω χθες». Η φράση του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να υποδηλώνει κυβερνητική ετοιμότητα, υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: θα πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές και αν προκύψει η λαϊκή βούληση να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλει όμως πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας εκλογές; Ή τις ξορκίζει με κάθε τρόπο; Μια ανάγνωση πιο πεπειραμένων παραγόντων λέει πως δεν θέλει κάλπες. Στη συνέντευξη Τύπου της Helexpo το είπε. Γιατί δεν ζητάει εκλογές όταν η πολεμική του κατά της κυβέρνησης έχει αρχίσει να κλιμακώνεται και μάλιστα σε πολλαπλά πεδία (οικονομία, εθνικά, πανδημία, παιδεία, φυσικές καταστροφές);

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απάντησε ότι αν ζητούσε τώρα εκλογές θα ήταν ανεύθυνο από τη μεριά του, σε συνθήκες πανδημίας και εθνικής κρίσης με την Τουρκία. Διευκρίνισε πως δεν το επιτρέπουν οι αρχές της παράταξής του. Το λέει συχνά και σε συνομιλητές του πως καταθέτει την ετοιμότητά του και του κόμματός του για διακυβέρνηση, αλλά με παράλληλη την αίσθηση ευθύνης. «Ελπίζω αυτό το αίσθημα ευθύνης να το έχει και ο κ. Μητσοτάκης», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θέλει κάλπες. Πολύ περισσότερο δεν θέλει αυτό να γίνει αιφνιδιαστικά από τον πολιτικό αντίπαλο.

Αρα δεν τις ζητά, αλλά και δεν τις θέλει. Γιατί; Είναι τα χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ, λέει η μία εκδοχή. Στην Κουμουνδούρου τις μελετούν πια με προσοχή, όχι τόσο εικονοκλαστικά όπως παλιότερα. Κάνουν και τις δικές τους μετρήσεις. Και μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μέρος των μετρήσεων να έχει τον χαρακτήρα χειραγώγησης, ένα άλλο μέρος όμως όντως αποτυπώνει τις τάσεις. Δεν υποτιμούν, για παράδειγμα, την εμπιστοσύνη που ακόμη απολαμβάνει ο Πρωθυπουργός και μάλιστα σε καθεστώς τριπλής κρίσης για τη χώρα (εθνικά, πανδημία, οικονομία).

Μια δεύτερη παράμετρος που λαμβάνει υπόψη του σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κρίση στο κόμμα. Ο νέος γραμματέας του Δημήτρης Τζανακόπουλος μπορεί να πραγματοποιεί την πρώτη περιοδεία στις οργανώσεις (ΟΜ) στη Βόρεια Ελλάδα, το χάος όμως είναι εδώ. Οι νέες εγγραφές ψηφιακά δεν προχώρησαν πολύ, ενώ φαίνεται πως προσεγγίζει το κόμμα οργανωτικά ένα μέρος της γενιάς του ’80 που είχε μια σχέση με το κράτος ή το παλιό ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί μεγάλο μέρος της νέας πολιτικής να εξελίσσεται αλλιώς σε σχέση με την παλιά παραδοσιακή κομματική κουλτούρα, χωρίς κόμμα όμως σε εκλογές δεν πηγαίνεις.

 

Κοινωνική συμμαχία

Ας μην ξεχνούμε και την παρατεταμένη κρίση εσωστρέφειας που ως έναν βαθμό ακόμη διαπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα χαρακτηριστικά του κόμματος και για τη διεύρυνσή του αλλά και για μια σειρά από θέσεις. Πάντα στο κέντρο του σχεδιασμού στην Κουμουνδούρου είναι η συγκρότηση μιας νέας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα επιτρέψει και στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πολιτική πλειοψηφία.

Το φλερτ με τη μεσαία τάξη είναι στο επίκεντρο παρότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και οι αποξενωμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ μεσαίοι (επαγγελματίες, επιχειρηματίες) δεν δείχνουν σημάδια επιστροφής ή ανανέωσης της εμπιστοσύνης τους. Πηγές γύρω από την Κουμουνδούρου λένε πως η μέση εκτίμηση για ετοιμότητα και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί τουλάχιστον τρία ακόμη έτη. Και οι εκλογές; «Δεν θα αποτελέσουν κανέναν αιφνιδιασμό από τον Μητσοτάκη, διότι δεν θα προκύψουν – αν προκηρυχθούν – από τη θέλησή του να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό να διαχειριστεί την κατάσταση και τα προβλήματα που διογκώνονται», είπε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που πάντως τώρα το ξορκίζει ως σενάριο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024