Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα : 18 χρόνια στη φυλακή γιατί… αποκάλεσε «κλόουν» τον Σι Τζινπίνγκ

Κίνα : 18 χρόνια στη φυλακή γιατί… αποκάλεσε «κλόουν» τον Σι Τζινπίνγκ

Από την εκλογή του προέδρου Σι το 2012, η καταστολή κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα έχει ενταθεί

Η Κίνα καταδίκασε έναν διακεκριμένο πρώην μεγιστάνα των ακινήτων και επικριτή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε 18 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Ρεν Ζικιάνγκ, πρώην επικεφαλής της Huayuan, ενός κρατικού μεσιτικού ομίλου, έλαβε επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,2 εκατ. γιουάν, σύμφωνα με ανάρτηση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε στην ιστοσελίδα του την Τρίτη.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι ο 69χρονος «ομολόγησε εκούσια και ειλικρινά όλα του τα εγκλήματα» και δεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Σι και το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι με το πρόσχημα της διαφθοράς προσπαθεί να φιμώσει κάθε πολιτικό αντίλογο.

Ο Ρεν, επικριτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με μεγάλη επιρροή, είχε υπονοήσει ότι ο πρόεδρος Σι είναι «κλόουν», για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, έγινε αντικείμενο έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας και του νόμου».

Ο συνταξιοδοτημένος μεγιστάνας των ακινήτων εξαφανίστηκε τον Μάρτιο, αφού έγραψε ένα επικριτικό άρθρο για την πανδημία. Τότε, οι φίλοι του Ρεν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του και ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχοι».

Το άρθρο του καυτηρίαζε μια ομιλία του Σι στις 23 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι αυτή αποκάλυπτε μια «κρίση διακυβέρνησης» εντός του κόμματος. Αν και δεν αναφερόταν ονομαστικά στον Σι, ο Ρεν φέρεται να έγραψε ότι δεν είδε «έναν αυτοκράτορα να στέκεται παρουσιάζοντας τα νέα του ρούχα, αλλά έναν απογυμνωμένο κλόουν που επιμένει ότι πρέπει να συνεχίσει να κάνει τον αυτοκράτορα».

«Η πραγματικότητα που έγινε εμφανής από αυτή την επιδημία, είναι ότι το κόμμα υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα δικά τους συμφέροντα, και ο μονάρχης υπερασπίζεται μόνο το κύρος και τα συμφέροντα του πυρήνα», αναφέρει μια μεταφρασμένη εκδοχή του άρθρου.

Το 2016, ο Ρεν τέθηκε σε επιτήρηση για ένα χρόνο, ως τιμωρία για τη δημόσια κριτική του κατά της κρατικής πολιτικής. Οι λογαριασμοί του στα κοινωνικά δίκτυα, που είχαν δεκάδες εκατομμύρια ακολούθους, έκλεισαν.

Το Πεκίνο έχει αναβαθμίσει την καταστολή του κατά της κοινωνίας των πολιτών από όταν ο Σι ανέβηκε στην εξουσία το 2012, αυξάνοντας τους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ακτιβιστές και δικηγόρους.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024