Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαδρίτη : Διαδηλώσεις κατά των «ρατσιστικών και με ταξικό πρόσημο» μέτρων για τον κοροναϊό

Μαδρίτη : Διαδηλώσεις κατά των «ρατσιστικών και με ταξικό πρόσημο» μέτρων για τον κοροναϊό

Όπως λένε, τα μέτρα της τοπικής κυβέρνησης τιμωρούν τους φτωχούς και ευνοούν τους πλούσιους

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, τα συνθήματα «Ενότητα» και «Δημόσια Υγεία» που αντηχούσαν στους πολύβουους δρόμους της Μαδρίτης έδωσαν τη θέση τους σε ένα πιο συγκεκριμένο αίτημα: «Αγιούσο παραιτήσου!».

Την Παρασκευή, η Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, πρόεδρος της περιοχής της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ότι 850.000 άτομα – πολλά εκ των οποίων ζούσαν σε κάποια από τα φτωχότερα τμήματα της πόλης και των περιχώρων της – θα έμπαιναν σε μερικό lockdown από τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Ούτε η απόφαση της Αγιούσο, ούτε ο ισχυρισμός της ότι «ο τρόπος ζωής των μεταναστών της Μαδρίτης» έφταιγε εν μέρει για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης, έγινε δεκτός από τις 37 πληγείσες περιοχές, όπου υπάρχουν ενεργά περισσότερα από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Οι ομάδες γειτονιών που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις γύρω από τη Μαδρίτη, κατηγόρησαν την τοπική κυβέρνηση ότι εξάπλωνε «φόβο και θυμό», και επιχειρούσε να δαιμονοποιήσει ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες.

«Αντί να προστατεύει και να φροντίζει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της πόλης μας και να εξασφαλίζει ότι δεν θα βιώσουν τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων, προτίμησε να τους στιγματίσει, να τους αποκλείσει και να κάνει διακρίσεις με βάση την τοποθεσία», έγραψαν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Όπως τόνισαν, πολλοί από εκείνους που θα απομονωθούν, εργάζονται σε χαμηλόμισθα αλλά αναγκαία επαγγέλματα, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες διανομής. Οι ομάδες κάλεσαν επίσης σε άμεση δράση για την ενίσχυση του πιεσμένου συστήματος υγείας και για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις κοινότητές τους.

Ο Αρτούρο Σοριάνο, ένας από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, δήλωσε στον Guardian: «Πιστεύω πως η Αγιούσο πράττει σύμφωνα με την πολιτική της ιδεολογία και όχι βάσει των συμφερόντων του λαού».

Η σύζυγός του, Αλίσια, είπε ότι η Μαδρίτη βγήκε από το αυστηρό εθνικό lockdown της Ισπανίας υπερβολικά πρόχειρα, χωρίς να υπάρξει επαρκής σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Όμως τόνισε επίσης ότι το κόμμα της Αγιούσο, το κόμμα των Συντηρητικών (ΡΡ) δεν είχε επενδύσει αρκετά στο σύστημα υγείας της Μαδρίτης.

«Το ΡΡ έχει σπαταλήσει ολόκληρα χρόνια αδιαφορώντας για τα βασικά, όπως η δημόσια υγεία», εξηγεί. «Πρόκειται για παλιό πρόβλημα».

Κοντά της στέκονταν δύο άτομα που κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ρατσίστρια» και «Ταξικά προκατειλημμένη». Ο Μιγκέλ Μοντόγια, ένας εκ των δύο, δήλωσε ότι η τοπική κυβέρνηση επιχειρούσε να στιγματίσει και να κάνει διακρίσεις εναντίον μέρος της κοινότητας, δημιουργώντας σχίσμα μεταξύ εκείνων «που γεννήθηκαν στην Ισπανία και των μεταναστών… είναι εγκληματικό».

Η Ισπανία έχει καταγράψει περισσότερα από 640.000 κρούσματα κοροναϊού, τα 125.944 εκ των οποίων μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η περιοχή της Μαδρίτης εκπροσωπεί περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων και αντίστοιχο ποσοστό των συνολικά 30.495 θανάτων της χώρας.

Η Αγιούσο και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, πρόκειται να συναντηθούν στη Μαδρίτη τη Δευτέρα για να δουν ποια μέτρα θα καταφέρουν να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» στην περιοχή. Η συνάντηση αναμένεται να είναι τεταμένη, αφού η Αγιούσο έχει κατηγορήσει την κεντρική κυβέρνηση ότι διαχωρίζει τη Μαδρίτη, ενώ η κεντρική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τοπικές αρχές να κάνουν περισσότερα.

Η ανταλλαγή κατηγοριών συνεχίστηκε και στις κυριακάτικες εφημερίδες. Ο υπουργός μεταφορών της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Αμπάλος, δήλωσε στην El Pais ότι η τοπική κυβέρνηση «έβαλε την οικονομία πάνω από την υγεία», ενώ ο τπικός υπουργός υγείας της Μαδρίτης, Ενρίκε Ρουίζ Εσκουδέρο, δήλωσε στο ABC ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις αντί να βοηθήσει την κατάσταση.

Ο Ρουίζ Εσκουδέρο διέψευσε και τις υπόνοιες ότι το μερικό lockdown τιμωρεί τους φτωχούς και επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση για τους πλούσιους.΄«Τα κριτήρια ήταν καθαρά επιδημιολογικά», δήλωσε. «Πρόκειται για τη συχνότητα εμφάνισης του ιού και για το πού βρίσκονται τα περισσότερα κρούσματα».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024