«Κατανοεί ο κ. Μητσοτάκης πως το νομοσχέδιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας εντάσσει την κυβέρνησή του στο ξενοφοβικό πολιτικό τόξο των Λε Πεν, Σαλβίνι, Ορμπάν, Τραμπ και Σια με καταστροφικό αντίκτυπο για την εικόνα και τα διεθνή ερείσματα της χώρας;» διερωτάται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

«Κατανοεί ο κ. Μητσοτάκης πως το νομοσχέδιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας εντάσσει την κυβέρνησή του στο ξενοφοβικό πολιτικό τόξο των Λε Πεν, Σαλβίνι, Ορμπάν, Τραμπ και Σια με καταστροφικό αντίκτυπο για την εικόνα και τα διεθνή ερείσματα της χώρας;» διερωτάται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

Αναλυτικά η ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 προς τον κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Ξενοφοβική χώρα η Ελλάδα

«Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση έως τις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο προσεχές διάστημα, διαπιστώσαμε προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση μεταναστών που πληρούν όλα τα κριτήρια για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια οι οποίες εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας. Η αποτρεπτική και εχθρική φύση των προϋποθέσεων αυτών κατατάσσουν την Ελλάδα στις ξενοφοβικές χώρες των οποίων οι αρχές κάνουν τα πάντα για να εκμεταλλευτούν και να πικράνουν ανθρώπους που είναι έτοιμοι να γίνουν Έλληνες.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

– To υπέρογκο ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 550 ευρώ για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης, όταν για παράδειγμα στη Γερμανία το παράβολο για την αντίστοιχη αίτηση ανέρχεται σε 255 ευρώ για τους ενήλικες και σε μόλις 51 ευρώ για τους κάτω των 16 ετών.

– Επί πλέον κόστος 250 ευρώ για απλή εξέταση γνώσεων (ελληνικής γλώσσας, ιστορίας γεωγραφίας, πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος) που γίνεται αυτόματα/ηλεκτρονικά στη βάση έτοιμων πολλαπλών επιλογών με σχεδόν μηδενικό κόστος – όταν οι αντίστοιχες εξετάσεις στη Γερμανία κοστίζουν μόλις 25 ευρώ. (Επιπροσθέτως, θα πρέπει οι εξεταζόμενοι να συγκεντρώσουν το 80% της βαθμολογίας, όταν στη Γερμανία αρκεί να περάσουν τη βάση.)

Απόρριψη με μια μονοκονδυλιά

– Προφορική συνέντευξη από δύο υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, που αυθαίρετα και χωρίς καμία λογοδοσία μπορούν να απορρίψουν αιτήσεις κόστους 770 ευρώ από ανθρώπους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια.

– Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας αποκτά την διακριτική ευχέρεια με μια μονοκονδυλιά να απορρίπτονται μαζικά αιτήσεις πολιτογράφησης εν δυνάμει Ελλήνων με καθαρά ταξικά/εισοδηματικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΓ καθορίζει το ύψος «του απαιτούμενου ελάχιστου δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια οικονομικής ένταξης για την εξεταζόμενη, ανά περίπτωση, χρονική περίοδο». Με άλλα λόγια, τίποτα δεν σταματά τον ΓΓ να θέσει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα τέτοιο που μόνο οι πλούσιοι αλλοδαποί να έχουν το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια. Αλλά ακόμα και ο ΓΓ να μην θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την απαράδεκτα αυθαίρετη εξουσία που του δίνει ο νόμος σας, υποχρεούται να θέσει ελάχιστο ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη. Με άλλα λόγια, αποκλείονται όσοι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης των εργοδοτών τους, ιδίως μέσα σε συνθήκες ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και αδήλωτης εργασίας.

Συστημική ξενοφοβία και ταξικές διακρίσεις

Κατόπιν των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι στη χώρα μας ζουν και εργάζονται ανελλιπώς μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι αφενός έχουν προσφέρει στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου ενώ τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, και οι οποίοι αφετέρου έχουν καταβάλει υπέρογκα ποσά για την έκδοση και ανανέωση των αδειών παραμονής για δεκαετίας, σας ρωτώ:

«Κατανοείτε κ. Πρωθυπουργέ πως οι πιο πάνω διατάξεις εντάσσουν την κυβέρνησή σας στο ξενοφοβικό πολιτικό τόξο των Λε Πεν, Ορμπάν, Τραμπ, Σαλβίνι και Σια με καταστροφικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας στα μάτια των πολιτισμένων ευρωπαίων που ανησυχούν με τέτοια φαινόμενα συστημικής ξενοφοβίας και εξόφθαλμων ταξικών διακρίσεων;»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr