Μια ανεκτίμητη προσφορά για όλη την οικογένεια

Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της Ελληνικής

του Γεωργίου Μπαμπινιώτη

διάγραψε το; ή διέγραψε το;

του ασθενή; ή του ασθενούς;

πώς γράφεται η θρησκεία; και πώς η ανεξιθρησκία;

5.500 λήμματα για κάθε γλωσσική δυσκολία:

ορθογραφική, γραμματική, συντακτική, σημασιολογική

Ο απαραίτητος γλωσσικός μας σύμβουλος για να μιλούμε και να γράφουμε σωστά Ελληνικά!

Σε πολυτελείς, σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος: Α έως Δ

Το «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της Ελληνικής» του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη είναι ένας «γλωσσικός σύμβουλος» για τον καθένα μας, ένα εγχειρίδιο που ανταποκρίνεται σε δύο γλωσσικές ανάγκες τού οµιλητή της Ελληνικής: α) στην αποφυγή συνήθων λαθών, τα οποία εξετάζονται εξαντλητικά (δεν είναι απλή επιλογή κάποιων από τα λάθη), και β) στην αντιµετώπιση συνήθων δυσκολιών που δεν οδηγούν πάντοτε σε λάθη αλλά γεννούν εύλογες απορίες, γλωσσική αµηχανία ή και γλωσσική ανασφάλεια.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως, ο χρήστης του προφορικού και του γραπτού λόγου της Ελληνικής χρειάζεται γλωσσική καθοδήγηση και αυτόν ακριβώς τον ρόλο έρχεται να παίξει αυτό το λεξικό, µε επιστηµονική εγκυρότητα που εξασφαλίζει στον χρήστη ασφάλεια γλωσσική και ποιότητα στις γλωσσικές του επιλογές.

Επίσης το Λεξικό που προσφέρει «Το Βήμα» απευθύνεται σε ευαίσθητους και προσεκτικούς οµιλητές, σε αυτούς που θέλουν να µιλούν και να γράφουν σωστά τη γλώσσα τους. Απευθύνεται σε αυτούς που ενδιαφέρονται να χρησιµοποιήσουν µια λέξη στην ακριβή σηµασία της, διακρίνοντας λ.χ. ανάµεσα στο κρατικός και στο δηµόσιος, στο ανακαλύπτω, το αποκαλύπτω και το εφευρίσκω, στο αδιάκριτα και

στο αδιακρίτως· σε αυτούς που θέλουν να γράφουν τις λέξεις σύµφωνα µε τη σωστή ορθογραφία τους, να γράφουν λ.χ. εταιρεία και όχι εταιρία, ανεξιθρησκία και όχι ανεξιθρησκεία, ξινός και όχι ξυνός, ή που θέλουν να ξέρουν πώς ορθογραφούνται σήµερα οι ξένες λέξεις (βόλεϊ και όχι βόλλεϋ, πορτρέτο και όχι πορτραίτο)· σε αυτούς που θέλουν να συντάξουν σωστά ρήµατα όπως το επιδέχοµαι (µε αιτιατική και όχι µε γενική· σωστό είναι το δεν επιδέχεται βελτίωση και όχι δεν επιδέχεται βελτίωσης) ή το διαφεύγω (διέφυγε την προσοχή µου και όχι διέφυγε τής προσοχής µου)· σε αυτούς που ενδιαφέρονται να µάθουν γιατί δεν είναι σωστό να λένε ανεξαρτήτου αποτελέσµατος αλλά ανεξαρτήτως αποτελέσµατος ή ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα, ή να λένε και να γράφουν περιθάλπω και υποθάλπω και όχι περιθάλπτω και υποθάλπτω· σε αυτούς που θέλουν να τονίζουν σωστά τύπους όπως αυτοπτών µαρτύρων και όχι αυτόπτων µαρτύρων, θεµελιωδών κανόνων και όχι θεµελιώδων κανόνων. Oι 1.000 συνολικά σελίδες, με τις επισημάνσεις τους, διδάσκουν τον αναγνώστη, για τα λάθη που κάνουμε και τις δυσκολίες που συναντάμε.

Όπως λέει ο ίδιος ο καθηγητής, το λεξικό του δεν έχει αφηρηµένο θεωρητικό χαρακτήρα. Ξεκινάει από πρακτικά προβλήµατα, από συγκεκριµένα παραδείγµατα που απασχολούν τον χρήστη, δίνοντας απαντήσεις σε αυτά. Διερωτάται λ.χ. ο χρήστης αν κλίνονται οι ξένες λέξεις, και συγκεκριµένα αν πρέπει να πει τής τρόικας ή τής τρόικα. Στο λήµµα τρόικα θα ενηµερωθεί ή και απλώς θα επιβεβαιώσει (αν ήδη το γνωρίζει) ότι ο ορθός τύπος είναι τής τρόικας και θα παραπεµφθεί µάλιστα σε ένα ευρύτερο συγκεντρωτικό λήµµα για τις ξένες λέξεις (ΞΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ1) και στο πρόβληµα αν κλίνονται ή όχι.

Μάλιστα, ελήφθη ιδιαίτερη µέριµνα ώστε ο σχολιασµός των ληµµάτων και η γενικότερη εµφάνιση της ύλης του Λεξικού να είναι φιλική προς τον αναγνώστη, µε έγχρωµα στοιχεία, εποπτικούς πίνακες, πλήθος παραδειγµάτων και τέτοια οργάνωση των ληµµάτων, που να µην κουράζουν. Ετσι η όλη διατύπωση του σχολίου που αποτελεί κάθε λήµµα είναι ακριβής, σαφής, λιτή και κατανοητή.

Μαζί

Νίκησε την αυτοκριτική

Ενα πρόγραμμα 21 ημερών, για να σταματήσετε να κατακρίνετε τον εαυτό σας και τους άλλους,και να απελευθερώσετε τις θετικές σας δυνατότητες.

Tι θα λέγατε αν μπορούσατε να ξεφορτωθείτε εκείνη τη φωνούλα μέσα σας που δεν κάνει άλλο από το να κρίνει συνεχώς εσάς και τους γύρω σας; Και τι θα λέγατε αν ταυτόχρονα σταματούσατε να φοβάστε το πώς θα σας κρίνουν οι άλλοι;

Ο Olivier Clerc σχεδίασε ένα ειδικό πρόγραμμα διάρκειας 21 ημερών για να εξαλείψετε μια για πάντα τις σκέψεις και τους ασυνείδητους αυτοματισμούς που κληρονομήσατε από τους γονείς σας και το περιβάλλον σας, και που σας ωθούν να κρίνετε και να κατακρίνετε συνεχώς τους πάντες και τα πάντα, μαζί και τον εαυτό σας. Είναι ένα πρόγραμμα που σας βοηθά να αναπτύξετε την ευθυκρισία σας, να αντικαταστήσετε τις απαιτήσεις σας με προτιμήσεις, να ξεπεράσετε τους φόβους σας, να απελευθερώσετε τις θετικές δυνατότητές σας και να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε: – 21 κεφάλαια για προσωπική δουλειά σε όλα τα επίπεδα: σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές. – Τεστ για να παρακολουθείτε την πορεία σας. – Ασκήσεις για να κατανοήσετε την ουσία του προβλήματος. – Εβδομαδιαίοι απολογισμοί για να αξιολογείτε την πρόοδό σας. Ξεκινήστε λοιπόν αυτό το εσωτερικό ταξίδι. Φτάνοντας στο τέλος του θα έχετε βρει την ισορροπία σας και θα έχετε αλλάξει τις σχέσεις σας με τους άλλους!

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: 
«Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της Ελληνικής»: €1,75 και «Νίκησε την αυτοκριτική»: €0,50 
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr