Σε μία προσπάθεια να υπάρξει «φρένο» στη διασπορά του ιού, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε μία σειρά μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τηλεργασία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

Προβληματισμός και ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στην Αττική, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τους ειδικούς αλλά και μέλη της κυβέρνησης να μιλούν πλέον όλο και πιο ανοιχτά για την επιβολή lockdown σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα.

Σε μία προσπάθεια να υπάρξει «φρένο» στη διασπορά του ιού, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε μία σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τηλεργασία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι και θα είναι το επόμενο «όπλο» της κυβέρνησης η επιστροφή των SMS – ενδεχομένως σε πρώτο στάδιο για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους – αλλά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12 ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός σε πλατείες.

Η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό με την κυβέρνηση να θέτει σε ισχύ από τη Δευτέρα και για τις επόμενες 15 μέρες νέα μέτρα σε μία ύστατη προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα στην Αττική.

Τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό διασποράς του ιού γίνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο, αφορά στην τηλεργασία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ ακολουθούν με περίπου 13% οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τα υπόλοιπα είδη εργαζομένων τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα τη Δευτέρα

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν με ορίζοντα εφαρμογής από τη Δευτέρα και για 14 μέρες εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις  με πλαφόν εννέα ατόμων, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδεία). Επίσης προβλέπουν πάγωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία σε δημόσια και ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

  1. Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
  2. Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  3. Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
  4. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  5. Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας
  • Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

2. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

3. Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

4. Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Φόβοι για νέα έξαρση των κρουσμάτων

Όπως άλλωστε αναφέρει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στα «ΝΕΑ», αν μπούμε με 300 κρούσματα του κοροναϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα».

«Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Ερωτηθείς σχετικά για το πόσο πρέπει να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται αυτή την περίοδο, ώστε να πετύχουμε μια σχετικά ομαλή είσοδο στη χειμερινή περίοδο, απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Σε αριθμούς κάτω των 50 κρουσμάτων. Κι αυτό γιατί αν πάμε στον χειμώνα με την επιδημιολογική εικόνα που δίνουμε σήμερα, δεν θα αρκεί πλέον απλά το να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας καθώς από τα 240 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 99 εντοπίζονται στην περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.978, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Από αυτά, 2.576 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.297 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συγκεκριμένα

-34 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-99 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-5 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
-1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
-12 κρούσματα από Π.Ε Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς
-1 κρούσμα στην Π.Ε Κέρκυρας
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-3 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
-22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 21 συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε Μεσσηνίας
-4 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-2 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
-1 κρούσμα στην Π.Ε Χίου
-1 κρούσμα στην Π.Ε Αγίου Όρους
17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr