Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Μπαρμπάντος «καταργεί» τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Το Μπαρμπάντος «καταργεί» τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο ρόλος της βασίλισσας Ελισάβετ είναι τελετουργικός και συμβολικός στο Μπαρμπάντος

Το Μπαρμπάντος ανακοίνωσε το πλάνο να απομακρύνει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ από το αξίωμα της Αρχηγού του κράτους και το πολίτευμα να μετατραπεί σε «Δημοκρατία».

Οι ανακοινώσεις

Η γενική κυβερνήτης του νησιωτικού έθνους, Σάντρα Μέισον, δήλωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια ομιλίας ότι «ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το αποικιακό παρελθόν».

Η Μέισον, η οποία μίλησε εξ ονόματος της πρωθυπουργού της χώρας, Μία Μότλεϊ, δήλωσε ότι τα Μπαρμπάντος θα επιδιώξουν την πλήρη κυριαρχία έως το Νοέμβριο του 2021, προσθέτοντας ότι «να μην έχετε καμία αμφιβολία για την ικανότητά του κράτους να έχει τη δική του αυτοδιοίκηση».

«Οι πολίτες του Μπαρμπάντος θέλουν έναν Αρχηγό Κράτους των Μπαρμπάντων», είπε η Μέισον.

«Αυτή είναι η απόλυτη δήλωση εμπιστοσύνης για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να επιτύχουμε. Ως εκ τούτου, τα Μπαρμπάντος θα κάνουν το επόμενο λογικό βήμα προς την πλήρη κυριαρχία και θα γίνουν Δημοκρατία όταν γιορτάσουμε την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας μας».

Η κίνηση θα κάνει τα Μπαρμπάντος την πρώτη χώρα που παύει τη μοναρχία από τότε που το έκανε ο Μαυρίκιος πριν από τρεις δεκαετίες το 1992.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει το αξίωμα της Αρχηγού του Κράτους σε 16 χώρες, που αποτελούν μέρος της Κοινοπολιτείας. Περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πρώην βρετανικές αποικίες. Τα Μπαρμπάντος απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη βρετανική κυριαρχία το 1966.

Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ είπε ότι το ζήτημα ήταν θέμα των κατοίκων του Μπαρμπάντος. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε στο CBS News ότι η κίνηση θα είναι αποφασιστική για το Μπαρμπάντος.

«Το Μπαρμπάντος και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται στην κοινή μας ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και πολλά άλλα. Έχουμε μια διαρκή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους μαζί με όλους τους πολύτιμους συνεργάτες μας στην Καραϊβική», ανέφερε η δήλωση.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ως σύμβολο

Ο ρόλος της βασίλισσας Ελισάβετ είναι τελετουργικός και συμβολικός στο Μπαρμπάντος. Ενώ ο τίτλος της περιλαμβάνει τη Βασίλισσα του Μπαρμπάντος, δεν ασχολείται με την καθημερινή διαδικασία της διακυβέρνησης της χώρας.

Με τη συμβουλή των υπουργών του Μπαρμπάνος, η βασίλισσα Ελισάβετ διορίζει γενικό κυβερνήτη. Αυτός εκπροσωπεί τη βασίλισσα σε επίσημες εκδηλώσεις και διατηρεί τακτική επαφή με την ίδια. Αυτός ο τίτλος καταλαμβάνεται από τη Μέισον.

Τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας δεν έχουν νομικές υποχρεώσεις μεταξύ τους. Συνδέονται ωστόσο, λόγω της αγγλικής γλώσσας και των ιστορικών δεσμών.

Barbados has announced plans to remove Queen Elizabeth II as its head of state in efforts to leave a colonial past.

Δημοσιεύτηκε από Entertainment Tonight στιςΤετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024