Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός : Δύσκολες οι επόμενες ώρες - Ο κυκλώνας θα χτυπήσει με μανία

Καιρός : Δύσκολες οι επόμενες ώρες – Ο κυκλώνας θα χτυπήσει με μανία

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι σε Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά με την κακοκαιρία να προκαλεί με το πέρασμά της σημαντικές ζημιές

Τα νησιά του Ιονίου συνεχίζει να «σφυροκοπά» ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός προκαλώντας τεράστιες ζημίες σε σπίτια, επιχειρήσεις, ενώ τις επόμενες ώρες το φαινόμενο αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του «Ιανού» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αμέσως μετά τη πρωινή σύσκεψη το επόμενο 9ωρο είναι κρίσιμο.

Ο μεσογειακός κυκλώνας θα συνεχίσει πάντως να ταλαιπωρεί αρκετές περιοχές μέχρι και την Κυριακή σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Βόρεια Εύβοια, Στερεά Ελλάδα και νότια Θεσσαλία θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ο Ιανός  ενώ από τα ξημερώματα ο κυκλώνας που θα χτυπήσει την Αττική. Το βράδυ αναμένεται και νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, για την εκτίμηση των φαινομένων

Πιο δύσκολη φαίνεται ότι είναι  η κατάσταση στην Ιθάκη. «Ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» δήλωσε  η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν πραγματοποιηθεί 34 απομακρύνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, έχουν γίνει 20 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κεφαλλονιά, 50 σε Ιθάκη και 70 στη Ζάκυνθο ενώ έχουν γίνει 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Κεφαλλονιά, 2 Ιθάκη και 6 Ζάκυνθο.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 με αριθμό 4 επικαιροποιείται με βάση τα νεότερα στοιχεία ως εξής :

1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Κόπηκε η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι

Μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία, η αστυνομία αλλά και η πολιτική προστασία στη Φθιώτιδα αφού η έντονη βροχόπτωση που κρατά περισσότερο από 2 ώρες έχει δημιουργήσει πληθώρα από προβλήματα σε πολλά χωριά 10 και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Τα ακόμα και ξεχασμένα ρέματα έχουν κουβαλήσει φερτά υλικά και νερά μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετά χωριά, ενώ χωματουργικά μηχανήματα των δήμων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά έξω από κατοικημένες περιοχές.

Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο σε αρκετά σημεία.

Το μεσημέρι διεκόπη η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι 15 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν στο χωριό Λιανοκλάδι αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μάλιστα ένας χείμαρρος στο Ζηλευτό έχει παρασύρει και αυτοκίνητα που ήταν εντός του χωριού.

Δεκάδες υπόγεια ξενοδοχείων έχουν πλημμυρίσει στα Λουτρά Υπάτης και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι συνεχείς. Ανάπηροι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέλη της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Άλλα άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν κυκλώσει τα νερά και χρειάζεται η παρέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμι και η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν τις αντλήσεις τα Λουτρά Υπάτης και το Λιανοκλάδι καθώς οι κλήσεις είναι διαρκείς. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ αντίθετα στη Λαμία βρέχει σποραδικά και χωρίς μεγάλη ένταση.

Για προληπτικούς λόγους μάλιστα εκκενώθηκε νηπιαγωγείο στα Λουτρά της Υπάτης καθώς πλημμύρισε το προαύλιο του σχολείου

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 6 με 7 ώρες για τα νησιά του Ιονίου σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως ανέφερε, ενδέχεται να πληγούν οι νομοί Καρδίτσας, Μαγνησίας, Βοιωτίας και Φθιώτιδος, πιθανότατα η Φωκίδα και η βόρεια Εύβοια από το απόγευμα και μετά.

Γίνεται μεγάλος αγώνας προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στα νησιά αλλά και στη δυτική Ελλάδα.

Το φαινόμενο θα παραμείνει στα δυτικά. Ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και λειτουργεί όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Πύργος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ηλεία

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στην Ηλεία στην οποία έχουν ληφθεί μέτρα αυτοπροστασίας από τους πολίτες, καθώς φαίνεται ότι ο κυκλώνας Ιανός θα ξαναπεράσει από την περιοχή κάτι που αναμένεται να επιφέρει έντονη βροχόπτωση. Χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι έλεγαν ότι ο Ιανός από τις 18:00 και μετά θα «καθίσει» πάνω από την Ηλεία, καθώς η ευρύτερη περιοχή θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα.

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων φορτηγών από χθες στις 21:00 μέχρι τις 21:00 σήμερα το βράδυ.

Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ιανός» στην περιοχή της Κουρούτας.

Η παραλία από τα τεράστια κύματα έχει εξαφανιστεί ενώ εξοπλισμός και ομπρέλες από τα παραλιακά καταστήματα έχουν παρασυρθεί, με την εικόνα να μην θυμίζει τίποτα από το καλοκαιρινό σκηνικό που υπήρχε μέχρι προχθές.

Διέλυσε την Ιθάκη – Φαινόμενο «Cappuccino coast»

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα», είπε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση», προσέθεσε αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Το φαινόμενο που προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους της περιοχής ονομάζεται «Cappuccino coast» και προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με τον άσπρο αφρό να παίρνει την ονομασία του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ.

Απόλυτη καταστροφή στην Κεφαλονιά 

Εικόνες απόλυτης καταστροφής από το Κεφαλονιά. Ο Ιανός στο πέρασμα του προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο ενώ σε πολλές περιοχές έχει διακοπή η ηλεκτροδότηση.

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου απευθύνει θερμή έκκληση προς όλους τους πολίτες, να παραμείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους.

Πολλές καταστροφές έχουν σημειωθεί στις δύο δημοτικές ενότητες, στη Σάμη και την Πύλαρο ενώ έχει πλημμυρίσει η Αγία Ευφημία. Όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο βρίσκεται αποκλεισμένο από φερτά υλικά και από χειμάρρους που έχουν υπερχειλίσει. Δεν μπορεί κανείς να διαβεί το δίκτυο σε κανένα του σχεδόν σημείο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία.

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Χωρίς ρεύμα στη Ζάκυνθο

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που πλήγησαν βαριά από τον Ιανό με τους ιδιοκτήτες να βλέπουν την περιουσία τους να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν εδώ και αρκετές ώρες πολλές περιοχές του νησιού.

Καταστροφές υπέστη και το νεκροταφείο της νησιού
Μεγάλες οι ζημιές στο νεκροταφείο αφού κατέρρευσε τοίχος από πτώση δέντρων και κλαδιών με πολλούς τάφους να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

Μεγάλες ζημιές υπέστη σταθμευμένο όχημα στη Ζάκυνθο από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός. Σεπτέμβριος 2020

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων.

Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024