Το κόμμα του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Ο Λουίς Αρσε, ο υποψήφιος με το κόμμα του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα ακόμη και από τον πρώτο γύρο, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται διασπασμένη.

Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την ευρείας κλίμακας δημοσκόπηση Jubileo Foundation, που διενεργήθηκε από πανεπιστήμια και μέσα ενημέρωσης, το 40,3% των Βολιβιανών θα ψηφίσουν στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), προεδρικός υποψήφιος του οποίου είναι ο Αρσε.

Ο Αρσε είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός σύμμαχος του Μοράλες.

Ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,2%, ενώ η μεταβατική πρόεδρος Ζανίν Ανιες καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 10,6%.

Στη δημοσκόπηση δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Για να κερδίσει υποψήφιος από τον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και να προηγείται με δέκα μονάδες από τον δεύτερο υποψήφιο.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 3-7 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 15.979 ερωτηθέντων σε όλη τη χώρα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, ο Μέσα θα μπορούσε να κερδίσει εφόσον πείσει τους υποστηρικτές των άλλων κομμάτων να τον ψηφίσουν.

Ο Φράνκλιν Παρέχα, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Αντρές, είπε ότι είναι αξιοσημείωτο το πώς το MAS κατάφερε να αποσείσει τα σκάνδαλα που περιέβαλαν τον πρώην ηγέτη του, τον Μοράλες, που σήμερα είναι αυτοεξόριστος στην Αργεντινή, ενώ την ίδια ώρα ο Μέσα δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους.

«Το άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η απογοητευτική εμφάνιση της Ανιες, η οποία αυτοπροβαλλόταν ως μεγάλη ηγέτιδα αλλά σήμερα δεν έχει καμία τύχη», πρόσθεσε.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι θα αντιπαρατεθούν σε τηλεοπτική αναμέτρηση στις 8 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr