Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Σχεδιασμοί ακόμη και για χρήση πολεμικού εξοπλισμού κατά διαδηλωτών από την αστυνομία

ΗΠΑ : Σχεδιασμοί ακόμη και για χρήση πολεμικού εξοπλισμού κατά διαδηλωτών από την αστυνομία

Οι αποκαλύψεις ενός πληροφοριοδότη σοκάρουν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το μένος της κυβέρνησης Τραμπ κατά των διαδηλωτών

Λίγες ώρες πριν οι δυνάμεις καταστολής απωθήσουν βιαίως τους διαδηλωτές από μια πλατεία μπροστά στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της στρατιωτικής αστυνομίας καλούσε για χρήση οπλισμού όπως ισχυρών κανονιών ήχου και μιας συσκευής που «κάνει τους στόχους να αισθάνονται ανυπόφορη ζέστη», όπως αποκάλυψε ταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς σε βουλευτές μέσα από γραπτή κατάθεση.

Ακτίνα θερμότητας

Ο ταγματάρχης, Άνταμ ΝτεΜάρκο, βετεράνος του πολέμου του Ιράκ που υπηρετεί στο Τμήμα της Εθνικής Φρουράς της Κολούμπια και κλήθηκε να καταστείλει διαδηλωτές, δήλωσε σε βουλευτές τον περασμένο μήνα ότι είχε λάβει e-mail από κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος τον ρωτούσε αν η Φρουρά ήταν εξοπλισμένη με κανόνια ήχου ή μια μη-θανατηφόρα ακτίνα θερμότητας, η οποία είναι γνωστή ως Ενεργό Σύστημα Άρνησης ή A.D.S.

«Το A.D.S μπορεί να δώσει στους στρατιώτες μας μια δυνατότητα που δεν έχουν αυτή τη στιγμή», έγραφε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την κατάθεση του ΝτεΜάρκο, την οποία δημοσίευσε πρώτη η Washington Post. «Το A.D.S. μπορεί να αναγκάσει ένα άτομο να εγκαταλείψει άμεσα την απειλητική συμπεριφορά ή να αποχωρήσει μέσα από την εφαρμογή μιας ευθείας ακτίνας ενέργειας που δημιουργεί την αίσθηση έντονης ζέστης στην επιφάνεια του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ανυπόφορο».

Απόθεμα πυρομαχικών

Ο ταγματάρχης ΝτεΜάρκο ανέφερε επίσης ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δημιούργησαν απόθεμα από περίπου 7.000 φυσέκια πυρομαχικών στις ώρες πριν τις συγκρούσεις, μεταφέροντας τα πολεμοφόδια ακόμη και από απομακρυσμένες περιοχές όπως το Μιζούρι και το Τενεσί προς την πρωτεύουσα της χώρας.

Η Φρουρά εντέλει δεν είχε κανένα από τα δύο όπλα, συνέχισε ο ΝτεΜάρκο. Όμως η αλληλεπίδραση, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι του στρατού αναζητούσαν αμφιλεγόμενο εξοπλισμό που είναι κατάλληλος για μάχη, αποκαλύπτει την αντίδραση της αστυνομίας προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο για να διαδηλώσουν για τη δολοφονία ενός μαύρου άνδρα, του Τζορτζ Φλόιντ, στα χέρια αστυνομικών στην Μινεάπολις.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας, δήλωσε στην The Post ότι οι ερωτήσεις δεν ήταν παρά «τακτικοί έλεγχοι απογραφής για να κριθεί το είδος του εξοπλισμού που ήταν διαθέσιμο».

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντέιβιντ Χ. Λάουφμαν, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον ταγματάρχη ΝτεΜάρκο, απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό.

«Ήταν επίσημα ερωτήματα που τέθηκαν από αξιωματούχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διαθεσιμότητα ακτίνας θερμότητας προκειμένου αυτή να χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανών πολιτών που πραγμάτωναν ειρηνικά τα δικαιώματά τους, όπως προκύπτουν από την Πρώτη Τροποποίηση του συντάγματος», τόνισε ο Λάουφμαν. «Δεν υπάρχει τίποτα «τακτικό» στο να σκέφτεται κανείς σοβαρά να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο μηχάνημα εναντίον συμπολιτών μας που διαδήλωναν ειρηνικά στην πρωτεύουσα της χώρας μας».

Διέλυσαν το πλήθος για μια… φωτογραφία

Μετά από μια εβδομάδα αναταραχών την άνοιξη στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση Τραμπ παρέταξε ομοσπονδιακές δυνάμεις καταστολής σε όλη την πόλη για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Έξω από τον Λευκό Οίκο, στην πλατεία Λαφαγιέτ, ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος, προκειμένου ο Τραμπ να μπορέσει να περπατήσει μέχρι μια εκκλησία που είχε καταστραφεί από μικρή φωτιά το προηγούμενο βράδυ και να… ποζάρει για τον φωτογραφικό φακό, κρατώντας μία Βίβλο.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν υπερασπιστεί την αντίδραση του Τραμπ στις διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις καταστολής στην πλατεία τις ημέρες πριν τη σύγκρουση είχαν αντιμετωπίσει βίαιες συμπεριφορές από παραβατικά στοιχεία. Καταθέτοντας στο Κογκρέσο τον Ιούλιο, ο Γκρέγκορι Τ. Μόναχαν, επικεφαλής της επιχείρησης, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί του λειτούργησαν με «τρομερή αυτοσυγκράτηση».

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ, είχαν επιχειρήσει προηγουμένως να δημιουργήσουν καχυποψία κατά του ΝτεΜάρκο, τονίζοντας ότι είχε κατέβει υποψήφιους με τους Δημοκρατικούς το 2018.

Υπέρμετρη χρήση βίας

Ο ταγματάρχης ΝτεΜάρκο από την πλευρά του περιγράφει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, πληροφορώντας τους βουλευτές ότι η αστυνομία έκανε «υπέρμετρη» χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Η ακτίνα θερμότητας που έψαχναν οι αξιωματούχοι έχει αναπτυχθεί με στόχο την απώθηση ατόμων χωρίς την πρόκληση τραυματισμών. Όμως δελτία τύπου του στρατού περιγράφουν ότι η τεχνολογία προκαλεί «ανυπόφορη αίσθηση ζέστης» και, ενώ το σύστημα είχε μεταφερθεί στο Αφγανιστάν το 2010, εντέλει δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Αρκετοί εικάζουν ότι αιτία για αυτό ήταν οι δημόσιες αντιδράσεις εναντίον της χρήσης του.

Σε σύσκεψη κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν των εκλογών του 2018, οι αξιωματούχοι Δασμών και Προστασίας Συνόρων πρότειναν τη χρήση της συσκευής σε μετανάστες στα νοτιοδυτικά σύνορα, όμως η ιδέα σόκαρε τους παρευρισκόμενους, και η Κίρστιεν Νίλσεν, που ήταν εκείνη την περίοδο γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, είχε απορρίψει την ιδέα μετά βδελυγμίας.

Ο ταγματάρχης ΝτεΜάρκο στη γραπτή του κατάθεση πληροφορεί τους βουλευτές ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναζητούσαν επίσης ισχυρά κανόνια ήχου, γνωστά ως Ακουστικές Συσκευές Ευρείας Εμβέλειας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν διαταγές σε υψηλή ένταση σε πλήθη, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και αποτρεπτικά. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής είχε κρίνει το 2017 στη Νέα Υόρκη ότι ο ήχος που βγάζουν τα κανόνια μπορεί να θεωρηθεί μορφή βίας, αφού η αστυνομία τα είχε χρησιμοποιήσει για να μεταδώσει μια σειρά από διαπεραστικούς ήχους προς τους διαδηλωτές. Πολλοί εξ αυτών αργότερα δήλωσαν ότι είχαν αναπτύξει βουητό στα αυτιά τους και αισθάνονταν ζαλάδα εξαιτίας της έκθεσης στον ήχο.

Πηγή: www.nytimes.com

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024