Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Μαίνεται ο κυκλώνας Σάλι - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα

ΗΠΑ : Μαίνεται ο κυκλώνας Σάλι – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα

O κυκλώνας Σάλι εξελίχθηκε σήμερα σε κυκλώνα κατηγορίας δύο με ισχυρότατους ανέμους στη διάρκεια της νύχτας και έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως πρόκειται για μια ακόμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

O κυκλώνας Σάλι εξελίχθηκε σήμερα σε κυκλώνα κατηγορίας δύο με ισχυρότατους ανέμους στη διάρκεια της νύχτας και έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Με ανέμους που κινούνταν με 160 χλμ την ώρα ο Σάλι προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, υπάρχει κίνδυνος για «απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες» με το νερό να φτάνει τα 60 εκατοστά καθώς ο κυκλώνας κινείται προς την ενδοχώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα

Νωρίς σήμερα το πρωί ο Σάλι βρισκόταν 105 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μόμπιλ της Αλαμπάμα και κατευθυνόταν προς το σύνορο της Αλαμπάμα με την Φλόριντα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πολιτεία της Φλόριντα.

Οι αρχές στο Νότο κάλεσαν τους κατοίκους να προστατευτούν από τους ανέμους και την βροχή. Οι καταστροφές από τον κυκλώνα Σάλι αναμένεται να ανέλθουν σε δύο με τρία δισ δολάρια, δήλωσε ο Τσακ Γουότσον της εταιρείας Enki Research, που παρακολουθεί τους κυκλώνες και εκτιμά το κόστος των καταστροφών.

Κλειστές επιχειρήσεις και εκκένωση περιοχών

Τα λιμάνια, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτής απ΄ όπου πέρασε ο Σάλι παρέμειναν κλειστά. Καθώς ο Σάλι κινούνταν ανατολικά, τα λιμάνια κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή άνοιξαν και πάλι για τις απαραίτητες μετακινήσεις. Στον Κόλπο του Μεξικού ανεστάλη η παραγωγή σχεδόν 500.000 βαρελιών την ημέρα αργού πετρελαίου και 759 εκατομμυρίων κυβικών ποδών την ημέρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Αλαμπάμα, στην Τζόρτζια και στην Νότια Καρολίνα μέχρι την Παρασκευή, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και στην προμήθεια καυσίμων στα νοτιοανατολικά. Από τη Δευτέρα είναι κλειστές οι παραλίες στην Αλαμπάμα, με εντολή του κυβερνήτη, ενώ στο Χάνκοκ του Μισισίπι διατάχθηκε η εκκένωση ορισμένων περιοχών, για προληπτικούς λόγους.

Πέντε κυκλώνες μαίνονται στον Ατλαντικό

Ένα μοναδικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού καθώς πέντε μεγάλοι κυκλώνες καλύπτουν την απόσταση από τις αμερικανικές ακτές έως τις ακτές της Αφρικής. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, καθώς κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερη ένταση, είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 1971. Και ενώ οι τέσσερις από τους κυκλώνες ξεσπούν σε θαλάσσια περιοχή, ο Σάλι πλήττει τις αμερικανικές ακτές με ανέμους 160 χλμ/ώρα.

Ο κυκλώνας Σάλι σημειώνεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον κυκλώνα Λόρα, έναν από τους ισχυρότερους που έπληξαν τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ο κυκλώνας Λόρα που έπληξε την περιοχή κοντά στο Κάμερον της Λουιζιάνα στο τέλος Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και προκάλεσε αναρίθμητες καταστροφές σε περιουσίες.

Αιτία η κλιματική αλλαγή;

Οι επιστήμονες είδαν την παρουσία του κυκλώνα Σάλι πάνω από τα θερμά νερά του Κόλπου του Μεξικού ως μία ακόμη απόδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή οι πυρκαγιές κατέκαιγαν τη Δυτική Ακτή, έχοντας απανθρακώσει εκατομμύρια στρέμματα γης και ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα, με τους καπνούς να φτάνουν μέχρι την Ουάσινγκτον. Το καυτό καλοκαίρι – που σύμφωνα με τους ειδικούς επιδεινώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων – οδήγησε σε ξηρές συνθήκες που με τη σειρά τους προκάλεσαν τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τους κυκλώνες, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν γίνει πιο υγροί και πιο αργοί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδιαιτέρως στην Αρκτική που θερμαίνεται πολύ πιο ραγδαία από ό,τι άλλες περιοχές, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και την ταχύτητα των κυκλώνων.

Επιβραδύνονται οι κυκλώνες

Έρευνα του 2018 ανακάλυψε ότι από το μέσον του 20ου αιώνα, η ταχύτητα όλων των κυκλώνων και των τροπικών καταιγίδων έχει μειωθεί περίπου κατά 10%. Άλλη μελέτη της ίδιας χρονιάς που εστίασε στους κυκλώνες του Ατλαντικού ανακάλυψε ότι η μέση ταχύτητα των καταιγίδων πλησίον των ακτών της Βόρειας Αμερικής έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 15%.

Αν και αυτού του είδους η μείωση της ταχύτητας ακούγεται ως κάτι θετικό στην κοινή λογική, στην πραγματικότητα επιδεινώνει την επίδρασή τους. Ο Σάλι είναι επικίνδυνος, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ακριβώς επειδή κινείται αργά. Η παρατεταμένη παρουσία του κυκλώνα συνεπάγεται μεγαλύτερες πλημμύρες και περισσότερη βροχή.

Ο κυκλώνας Χάρβεϊ, ίσως το πιο γνωστό – και επώδυνο – παράδειγμα των προβλημάτων που προκαλεί αυτή η καθυστέρηση, δεν θεωρούνταν καν κυκλώνας μέχρι να προσεγγίσει το Χιούστον τον Αύγουστο του 2017. Είχε υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, όμως και πάλι κατάφερε να «πνίξει» τις πόλεις που έπληξε, με τεράστιες πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις που διήρκεσαν επί σειρά ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, www.nytimes.com

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024