Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέντευξη Ζάεφ στο MEGA: Τι είπε για ελληνοτουρκικά, Μητσοτάκη και Τσίπρα

Συνέντευξη Ζάεφ στο MEGA: Τι είπε για ελληνοτουρκικά, Μητσοτάκη και Τσίπρα

O Zόραν Ζάεφ ευχαρίστησε το MEGA για την συνέντευξη και δήλωσε ευτυχής που επισκέπτεται την Ελλάδα ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Συνέντευξη στο MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

O Zόραν Ζάεφ ευχαρίστησε το MEGA για την συνέντευξη και δήλωσε ευτυχής που επισκέπτεται την Ελλάδα ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο ίδιος, μίλησε μεταξύ άλλων, για το πώς η χώρα του αντιμετωπίζει τον κοροναϊο, για τα ελληνοτουρκικά αλλά και την σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ

-Κύριε πρόεδρε να αρχίσουμε την συζήτηση μας με το θέμα του κοροναϊου και να σας ρωτήσω πώς βιώσατε το θέμα της πανδημίας

-Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για αυτή τη δυνατότητα να δώσω συνέντευξη στο Μega. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα – και είμαι πολύ χαρούμενος –  ως ο πρώτος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 20 χρόνια. Γίνεται πράξη το όνειρό μου.

Εργάστηκα για την συμφωνία των Πρεσπών με την προσδοκία ότι θα βρεθώ με επιχειρηματίες για την οικονομία, για πιο στενές σχέσεις και καλύτερη συνεργασία. Βέβαια αυτή η πανδημία μας σταμάτησε και ελπίζω ολόκληρη η περιοχή, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και όλη η Νοτιοανατολική Ευρώπη, να  το ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία για τους πολίτες μας.

Φυσικά η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας. Τα πάμε και εμείς καλά αν και έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων κορωνοϊου, αλλά είναι σταθερό. Αυτή τη στιγμή έχουμε 140-150 κρούσματα, πάνω από το 70% είναι ασυμπτωματικοί. Όλα αυτά μας δίνουν την δυνατότητα να τα διαχειριστούμε καλύτερα και δίνει την δυνατότητα να ασχοληθούμε με την οικονομία και επίσης έχουμε 3 φορές περισσότερες κλίνες στα νοσοκομεία και προετοιμαζόμαστε για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.

-Ήταν η πρώτη φορά που δεν ήρθατε στην Χαλκιδική για διακοπές; Από όσο γνωρίζουμε έχετε και σπίτι εκεί;

-Η οικογένειά μου, τα ξαδέρφια μου, έχουν σπίτι στη Χαλκιδική και βέβαια φέτος ήμουν στη Χαλκιδική γιατί έχω διπλωματικό διαβατήριο – αλλά μόνο για ένα Σαββατοκύριακο. Λυπάμαι πολύ γιατί πολλοί συμπολίτες μου κάθε καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην Χαλκιδική αλλά και στην ελληνική Μακεδονία, στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας κάνουν διακοπές. Ελπίζω του χρόνου όλα να είναι καλά και να περάσουμε υπέροχες διακοπές στην Ελλάδα αλλά και να στηρίξουμε τον τουρισμό σας. Αυτό είναι ένα κομμάτι των οικονομικών μας σχέσεων και ελπίζω ότι οι πολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την χώρα κυρίως για επιχειρηματικούς λόγους το συντομότερο δυνατόν και αυτό εξαρτάται από την κρίση του κορωνοϊού.

-Θα συναντηθείτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια είναι η σχέση σας με τον Έλληνα πρωθυπουργό;

-Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή. Αγωνίστηκα για αυτό, ονειρεύτηκα ότι θα έρθω εδώ και θα συναντήσω την ηγεσία σας, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους. Θα συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάποιους Υπουργούς.

Είμαι εδώ με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μερικούς συμβούλους μου και θα συζητήσουμε για την μελλοντική επιτυχία της στρατηγικής συνεργασίας μας. Πιστεύω ότι είμαι καλός φίλος και με τον Πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη.

Και βέβαια μέχρι το τέλος της ημέρας θα βρω χρόνο και θα συναντηθώ με τον καλό μου φίλο Αλέξη Τσίπρα.

-Στην Ελλάδα εκτός από την πανδημία  φέτος το καλοκαίρι είχαμε την πιο μεγάλη κρίση με την γειτονική Τουρκία να βγάζει στα ελληνικά χωρικά  ύδατα το ερευνητικό της σκάφος.

-Είμαι ένας από τους αγωνιστές για καλύτερα Βαλκάνια, καλύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πολιτικές ειρήνης και φιλίας, όπως εξάλλου προσδοκούν και οι πολίτες των χωρών μας. Υποστηρίζω αληθινά την κίνηση για την απόσυρση του πλοίου (Oruc Reis). Αυτό είναι καλό.

Υποστηρίζω τις κινήσεις αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουν οι πολίτες μας, οι επιχειρηματίες, να αυξηθεί η συνεργασία. Όχι να δημιουργούνται προβλήματα. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Ζούμε στον 21ο  αιώνα. Την 4η  βιομηχανική επανάσταση. Και πρέπει να είμαστε ενωμένοι μπροστά στη Δυτική Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα. Γιατί να μην έχουμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας. Ας φανούμε έξυπνοι. Ελπίζω ότι

αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Γιατί η Τουρκία είναι γείτονάς σας, είναι και δικός μας πολύ καλός φίλος. Φυσικά η Ελλάδα είναι άμεσος γείτονάς μας, πολύ καλός φίλος μας, έχουμε συμφωνία για στρατηγική συνεργασία αλλά οι πολιτικές της ειρήνης, της φιλίας και του διαλόγου είναι αυτές που θα οδηγήσουν σε καλύτερη ζωή όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες τους.

-Ο κ. Ερντογάν  βέβαια φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο όλων των μουσουλμάνων  στην Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια. Αυτή η τακτική αποδίδει; 

-Όχι. Οι πολίτες χρειάζονται ηγέτες που τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες. Προέρχομαι από μια χώρα πολλών εθνοτήτων. Στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σχεδόν το 70% είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά γύρω στο 25 – 26% είναι Μουσουλμάνοι. Ζούμε μαζί. Εγώ εργάζομαι για όλους τους πολίτες.

Πολίτες από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με ψήφισαν άμεσα. Όχι ως συνασπισμοί. Αυτό είναι το μέλλον, η Ευρώπη είναι μοναδική μέσω της διαφορετικότητας της και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ακόμα και αν η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι χώρες-μέλη βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ένα μεγάλο μέρος της Τουρκίας ανήκει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

-Καταλαβαίνουμε ότι κρατάτε ακόμη φιλικές σχέσεις με τον κ. Τσίπρα. Είστε φίλοι, συνομιλείτε και εκτός πολιτικής;

-Ναι είμαστε φίλοι. Πιστεύω ότι θα είμαστε φίλοι έως το τέλος της ζωής μας γιατί βρήκαμε το θάρρος να βρούμε λύση. Χρειάζεται θάρρος για να συνεχιστεί η εφαρμογή της. Βρίσκουμε χρόνο για να επικοινωνούμε, φυσικά ανήκουμε σε αδελφά κόμματα, με αριστερό προσανατολισμό, είμαστε μαζί στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Μερικές φορές συζητάμε για τον κορωνοϊό, είναι πάντα καλό να συζητάς με κάποιον που έχει εμπειρία. Συζητάμε σαν φίλοι για τις οικογένειές μας, τι κάνουν τα παιδιά και είμαι πολύ χαρούμενος που είναι φίλος μου ο Αλέξης Τσίπρας.

-Μιας και αναφερθήκατε στα παιδιά πρόσφατα γνωρίσαμε την κόρη σας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εσείς που είστε ένας νέος πολιτικός χρησιμοποιείτε τα social media;

-Πάρα πολύ. Η κόρη μου περισσότερο από εμένα. Έχει πολύ ωραίες φωτογραφίες από την υπέροχη Αθήνα. Ήταν εδώ με τον φίλο της για διακοπές και τις ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα αποσπώντας θετικά σχόλια. Έχω μια όμορφη κόρη, που μοιάζει στον μπαμπά της, είναι 19 ετών, σπουδάζει Iατρική. Χρησιμοποιώ και εγώ ως πολιτικός τα κοινωνικά δίκτυα, facebook, twitter και άλλα. Επικοινωνούμε με τους ψηφοφόρους και τους πολίτες μας και επικοινωνούμε το έργο μας.

Φυσικά είναι το νέο μοντέρνο είδος επικοινωνίας και είναι καλό να το χρησιμοποιείς.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024