Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοκαριστικό : Πέρασε 37 χρόνια στη φυλακή για φόνο και βιασμό που δεν είχε διαπράξει

Σοκαριστικό : Πέρασε 37 χρόνια στη φυλακή για φόνο και βιασμό που δεν είχε διαπράξει

Ένας άνδρας από τη Φλόριντα των ΗΠΑ αποφυλακίστηκε πριν ένα μήνα, μετά από 37 χρόνια φυλάκισης για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει

Μετά από 37 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ένας άνδρας από τη Φλόριντα αθωώθηκε επισήμως τη Δευτέρα για έναν βιασμό μετά φόνου που διαπράχθηκε το 1983, αφού στοιχεία DNA απέδειξαν ότι δεν εμπλεκόταν στο έγκλημα.

Ο Ρόμπερτ Ντιμπουά καταδικάστηκε σε δίκη που είχε στηριχτεί στην ομολογία ενός αναξιόπιστου πληροφοριοδότη και στην επισφαλή ανάλυση σημαδιού από δάγκωμα. Απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστή της κομητείας του Χίλσμπορο, Κρίστοφερ Νας, κατέληξε σε διαγραφή των κατηγοριών και της ισόβιας κάθειρξης και στην αφαίρεση του Ντιμπουά από τη λίστα σεξουαλικών εγκληματιών.

«Αυτό το δικαστήριο σε απογοήτευε επί 37 χρόνια», δήλωσε ο Νας κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως ακρόασης. «Σήμερα, επιτέλους τα κατάφερε».

Ο Ντιμπουά, ο οποίος σήμερα είναι 55 ετών, καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 19χρονης Μπάρμπαρα Γκραμς το 1983, η οποία βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε ενώ περπατούσε προς το σπίτι από τη δουλειά της σε πολυκατάστημα της Τάμπα. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με την ποινή του αργότερα να μειώνεται σε ισόβια κάθειρξη.

Στην ακρόαση της Δευτέρας, πραγματογνωμοσύνη απέδειξε ότι τα στοιχεία από τη δαγκωνιά στο αριστερό μάγουλο του θύματος που είχαν χρησιμοποιηθεί στη δίκη ήταν αναξιόπιστα – η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει κερί μέλισσας για να πάρει αποτύπωμα των δοντιών του Ντιμπουά – και ότι το τεστ DNA απέδειξε αδιαμφισβήτητα ότι δεν ήταν ύποπτος για την επίθεση στην Γκραμς.

Η ομολογία του πληροφοριοδότη επίσης θεωρήθηκε ψευδής.

«Έχουν περάσει 37 χρόνια», δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας του Χίλσμπορο, Άντριου Γουόρεν. «Σήμερα διορθώνουμε επιτέλους αυτό το λάθος».

Η αθώωσή του ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των δημόσιων κατήγορων και του οργανισμού The Innocence Project, που εργάζεται για την αποφυλάκιση αδίκως καταδικασμένων φυλακισμένων. Η Σούζαν Φρίντμαν, δικηγόρος του οργανισμού που υπερασπίστηκε τον Ντιμπουά, δήλωσε ότι ο ίδιος επέμενε στην αθωότητά του τόσο όταν ανέμενε τη θανατική ποινή, όσο και όταν βρισκόταν σε θάλαμο απομόνωσης σε έξι διαφορετικές φυλακές της Φλόριντα.

«Το κράτος έκλεψε 37 χρόνια από τον Ρόμπερτ», τόνισε η Φρίντμαν.

Σε σύντομο σχόλιο κατά την ακρόαση, ο Ντιμπουά, που ήταν μόλις 18 ετών όταν διαπράχθηκε το έγκλημα, δήλωσε ότι «υπήρξαν πολλά εμπόδια στην πορεία μου».

«Σε αυτά τα γραφεία πλέον εργάζονται άνθρωποι με αγνές καρδιές», συμπλήρωσε. «Ήταν καταπληκτικό. Είμαι απλώς πολύ ευγνώμων σε όλους σας».

Ο Ντιμπουά αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κέντρο Χάρντι της κεντρικής Φλόριντα στις 27 Αυγούστου και επανενώθηκε με τη μητέρα και την αδερφή του. Ζει σε ένα κέντρο της Τάμπα για άτομα που είχαν καταδικαστεί άδικα και αναφέρει ότι πρέπει να μάθει πώς μοιάζει η σύγχρονη ζωή, από τα ψώνια σε πολυκαταστήματα μέχρι τη χρήση έξυπνων κινητών.

Ο Γουόρεν, ο επικεφαλής εισαγγελέας, δήλωσε ότι το γραφείο του συνεργάζεται με το Innocence Project για μια σειρά από υποθέσεις στην περιοχή της Τάμπα, στις οποίες οι καταδίκες στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία αποτυπωμάτων δαγκωνιών, τα οποία πλέον δεν θεωρούνται αξιόπιστα.

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο», τόνισε. «Οι λανθασμένες καταδίκες αποστερούν τα θύματα και τις οικογένειές τους από τη δικαιοσύνη. Αξίζουν να μάθουν την αλήθεια, όχι να λάβουν μια ψευδή παρηγοριά που να στηρίζεται σε μια ψευδή ιστορία. Εκτός αυτού, οι άδικες καταδίκες απειλούν τη δημόσια ασφάλεια, βάζουν αθώους πίσω από τα κάγκελα, τη στιγμή που ο πραγματικός ένοχος κυκλοφορεί ελεύθερος».

Η αναλύτρια DNA, Νάνσι Γουίλσον, αναφέρει ότι στην επίθεση εναντίον της Γκραμς εμπλέκονται δύο άτομα, κανένα εκ των οποίων δεν είναι ο Ντιμπουά. Ο φόνος της θεωρείται πλέον άλυτη υπόθεση.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024