Στα ανοιχτά του Κάστρου, της φύσει οχυρής τοποθεσίας στο βόρειο άκρο της Σκιάθου, βυθίστηκε ανήμερα του Σταυρού, το Σεπτέμβριο του 1943, το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο.

Το Κάστρο, καταφύγιο των Σκιαθιτών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και των πειρατικών επιδρομών, αποτέλεσε θέση εξέχουσας σημασίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς εκεί έβρισκαν καταφύγιο και από εκεί διαπεραιώνονταν στις τουρκικές ακτές και ακολούθως στην Αίγυπτο πολλοί άνδρες που προέρχονταν από το στρατόπεδο των Συμμάχων.

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» (Υ-1 «Κατσώνης»), στην πρώτη φάση του πολέμου (Οκτώβριος 1940-Απρίλιος 1941), εκτέλεσε συνολικά τέσσερις πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική.

Στη δεύτερη φάση του πολέμου (Μάιος 1941-Οκτώβριος 1944), εξορμώντας στο Αιγαίο από βάσεις της Μέσης Ανατολής, ο «Κατσώνης» εκτέλεσε συνολικά τρεις πολεμικές περιπολίες, παράλληλα με ειδικές αποστολές (αποβιβάσεις και επιβιβάσεις πρακτόρων – καταδρομέων).    

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, κατά τη διάρκεια αναζητήσεως εχθρικής νηοπομπής, ο «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο, ενεπλάκη με γερμανικό καταδιωκτικό υποβρυχίων.

Ύστερα από δίωρη καταδίωξη το ελληνικό υποβρύχιο εξαναγκάστηκε σε ανάδυση και εξόρμηση διά πυροβόλου. Αφού προηγήθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ο «Κατσώνης» εμβολίστηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε στίγμα Φ 39 0 20,5Β και Λ 023 0 23Α βορείως της Σκιάθου.

Για να τιμήσει τους ηρωικώς πεσόντες, τους άνδρες του που χάθηκαν κατά τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης», το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το όνομα ορισμένων εξ αυτών σε σκάφη της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών: πυραυλάκατος «Λάσκος» (προς τιμήν του  αντιπλοιάρχου Β. Λάσκου), πυραυλάκατος «Τρουπάκης» (προς τιμήν του υποπλοιάρχου Σ. Τρουπάκη), πυραυλάκατος «Μυκόνιος» (προς τιμήν του υποπλοιάρχου Σ. Μυκόνιου), πυραυλάκατος «Καβαλούδης» (προς τιμήν του σημαιοφόρου Μ. Καβαλούδη), πυραυλάκατος «Ξένος» (προς τιμήν του σημαιοφόρου Κ. Ξένου) και παράκτιο περιπολικό «Στάμου» (προς τιμήν του κελευστή Στάμου).

Όσοι επισκέπτονται σήμερα το Κάστρο, για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ας έχουν κατά νουν ότι στη θαλάσσια περιοχή της Σκιάθου που εκτείνεται μπροστά τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έγραψαν πριν από 77 χρόνια σελίδες ηρωισμού και δόξας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο