Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα σχολεία υποδέχτηκαν και πάλι τους μαθητές: Το Βατερλώ με τις μάσκες και οι αρνητικοί «πρωταγωνιστές»

Τα σχολεία υποδέχτηκαν και πάλι τους μαθητές: Το Βατερλώ με τις μάσκες και οι αρνητικοί «πρωταγωνιστές»

Με χαμόγελα και ελπίδες για τη νέα χρονιά που προμηνύεται πολύ πιο διαφορετική από κάθε άλλη, αλλά και με πολλές αστοχίες, παραφωνίες και παρατράγουδα επέστρεψαν οι μαθητές στα θρανία, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς

Με χαμόγελα και ελπίδες για τη νέα χρονιά που προμηνύεται πολύ πιο διαφορετική από κάθε άλλη, αλλά και με πολλές αστοχίες, παραφωνίες και παρατράγουδα επέστρεψαν οι μαθητές στα θρανία, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Το… καλωσόρισμα των μαθητών στα σχολεία περιείχε υφασμάτινες αλλά και χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, όπου υπήρξε καθυστέρηση στην παραλαβή των δωρεάν μασκών. Κανένας δεν έμπαινε στα σχολικά συγκροτήματα χωρίς να φορά το απαραίτητο πλέον αξεσουάρ αυτής της σχολικής χρονιάς. Αντισηπτικά παντού σε εισόδους και τάξεις, και για τους μικρότερους μαθητές, δωρεάν ατομικά παγούρια.

Διαφορετικός από κάθε άλλη χρονιά ήταν και ο αγιασμός, που έγινε στα προαύλια, με εκπροσώπους των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια πέρασαν οι ιερείς από κάθε τάξη χωριστά.

Ωστόσο, ούτε σήμερα έλειψαν τα παρατράγουδα, αφού οι μάσκες που παραδόθηκαν σε πολλά παιδιά ήταν τεράστιες, ενώ υπήρξαν και αυτοί που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους προκαλώντας εντάσεις έξω από τα σχολεία.

Το φιάσκο με τις μάσκες

Κι αν λένε ότι η καλή μέρα από τοπ πρωί φαίνεται, μόνο με… καλούς οιωνούς δεν έγινε η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Αυτό διότι κατά την άφιξή τους στα σχολεία οι μαθητές προμηθεύονταν μάσκα… τεραστίων διαστάσεων.

Αμέσως οι φωτογραφίες έγιναν viral στα social media, με τις εικόνες να δείχνουν το ύφασμα να καλύπτει ακόμα και ολόκληρο το πρόσωπο τους.

«Μέγεθος κατάλληλο για τον Σρεκ» γράφει ένας γονιός.

«Το ευχάριστο με τις μάσκες στα σχολεία είναι ότι μπορείς να αξιοποιήσεις το επιπλέον ύφασμα, για να ράψεις και μια φόρμα στο παιδί» γράφει μια άλλη μητέρα.

Διαβάστε επίσης: Σάλος στο Twitter με το μέγεθος της μάσκας στα σχολεία – «Ύφασμα που φτάνει για… φόρεμα»

Διακόπτεται η παραγωγή τους – Τι πήγε στραβά

Μετά τη σωρεία αντιδράσεων, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι διακόπτεται προσωρινά η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών» και γι αυτό τον λόγο ζητήθηκε «από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση η παραγωγή θα «επανεκκινήσει τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία έγινε… λάθος στη συρραφή και παρανόηση στη διατύπωση για τις διαστάσεις.

Σόου από αρνητές μάσκας και Μ

Και σα να μην έφτανε αυτό, οι καθηγητές και οι διευθυντές των σχολείων είχαν να αντιμετωπίσουν γονείς συνωμοσιολόγους, οι οποίοι όχι μόνο έστειλαν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα, αλλά δεν επέτρεπαν στους δασκάλους να τους τη φορέσουν, προκειμένου να τα αφήσουν να μπουν στην αίθουσα.

Οι εν λόγω άνθρωποι παρουσιάζονταν αμετανόητοι και αδιάφοροι τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον κοροναϊό ή να νοσήσουν οι ίδιοι. Αποτέλεσμα ήταν η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς να τελειώσει για αυτούς τους μαθητές ακριβώς στο κατώφλι του σχολείου.

«Απ’ ό,τι μας λένε δεν τα αφήνουν να μπουν μέσα στη σχολική αίθουσα, δεν πειράζει, εμείς πάντως τα φέραμε, ήμασταν υποχρεωμένοι να τα φέρουμε, δεν μας επιτρέπουν την είσοδο», λέει στην κάμερα του MEGA ένας πατέρας.

Όπως τονίζει ο συγκεκριμένος πατέρας, προτιμά να χάσουν τα παιδιά του ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

«Ας χάσουν έναν χρόνο τα παιδιά από το σχολείο άμα πάει εκεί η δουλειά, αλλά σ’ ένα χρόνο θα δούμε τα άλλα παιδάκια που βάλανε τη μάσκα τι προβλήματα θα βγάλουνε».

Στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, μια μητέρα σε έξαλλη κατάσταση βρίζει, αρπάζει από το παιδί της τη μάσκα και του απαγορεύει να τη φορέσει, υποστηρίζοντας ότι θα του δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του. Στην Πάτρα, ακόμη ένας πατέρας αρνήθηκε να φορέσουν μάσκα τα παιδιά του, με αποτέλεσμα η διεύθυνση του σχολείου να τους απαγορεύσει την είσοδο.

Ξέφυγε η κατάσταση στην Κρήτη

Ωστόσο, το χειρότερο γεγονός όλων, αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία έγινε στην Κρήτη, όπου ένας γονιός δεν δίστασε να… χειροδικήσει σε καθηγητή, όταν εκείνος δεν άφησε το παιδί να μπει στο κτίριο χωρίς μάσκα.

«Δέχθηκα άδικη επίθεση, χωρίς, κανένα λόγο από έναν άνθρωπο που δεν γνώριζα. Μου επιτέθηκε πισώπλατα, με χτύπησε στο πρόσωπο και αμέσως μετά άρχισε να με βρίζει χυδαία και να με απειλεί» λέει ο καθηγητής περιγράφοντας στο MEGA τα όσα έζησε.

Παράλληλα, μιλώντας στην ιστοσελίδα zarpanews.gr, αποκάλυψε πως φέρει πλέον δύο αυτοκόλλητα ράμματα στο πρόσωπο από την επίθεση του 39χρονου πατέρα.

Από την πλευρά του ο πατέρας, μιλώντας στο MEGA είπε πως «πάει να μπει ο γιος μου μέσα εκεί που ήταν τα άλλα παιδάκια με τις μάσκες και τον αρπάζει ο καθηγητής και του λέει πάρε μάσκα. Και του λέει το παιδί μου εγώ δε θέλω μάσκα, δε φοράω μάσκα. Και το πιάνει το παιδί μου από το χέρι και του επιβάλλει να βάλει μάσκα, τρόμαξε το παιδί μου και φοβήθηκε. Μου λέει δε θέλω να ξαναπάω σχολείο. Φοβήθηκε το παιδί μου και το είδα κλαμμένο και του έπαιξα μια κουτουλιά».

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ ο δράστης συνελήφθη.

Κεραμέως: Θα έχουμε κρούσματα κοροναϊού στα σχολεία – Καμία ανοχή σε βία για τις μάσκες

Για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς και τα όσα «συνόδευσαν» το πρώτο κουδούνι, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ερωτηθείσα για τυχόν ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού από το άνοιγμα των σχολείων, η Νίκη Κεραμέως είπε «όλοι έχουμε μια αγωνία και ως υπεύθυνοι πολιτικοί και ως γονείς, αλλά ακολουθούμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και θυμίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες. Έχουμε υποχρέωση να επιστρέψουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο και ο φυσικός του χώρος είναι το σχολείο».

Σχετικά με αναρτήσεις στα social media με φωτογραφίες από μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές των ειδικών, αλλά και για τις αντιδράσεις από τους αρνητές της μάσκας είπε, μιλώντας στον ANT1, ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όλα κύλησαν πολύ ομαλά και πρέπει να ευχαριστήσουμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές που εφάρμοσαν υποδειγματικά μέτρα που είναι δύσκολα και δυσάρεστα, αλλά είναι σωτήρια και απαραίτητα για την υγεία όλων μας. Είδαμε παιδιά να βάζουν την μάσκα στην καθημερινότητα τους».

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι δεν είναι δικής της αρμοδιότητας η αποστολή και παράδοση των μασκών στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, λέγοντας πάντως ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να παραδοθούν οι μάσκες στα σχολεία.

Σε ότι αφορά στο κρούσμα βίας εναντίον εκπαιδευτικού στα Χανιά, από γονέα ο οποίος αρνήθηκε να φορέσει μάσκα στα παιδιά του, η υπ. Παιδείας είπε ότι επικοινώνησε και με τον εκπαιδευτικό και τον Διευθυντή του σχολείου, «τους είπα ότι θα κάνουμε οτιδήποτε για την προστασία όλων των εκπαιδευτικών, αμέσως ετοιμάσαμε αναφορά για την εισαγγελία. Στο πρόσωπο αυτού του εκπαιδευτικού βλέπω τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας και τονίζω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν κρούσματα στα σχολεία. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν τα παιδιά, όπως και όλοι μας, υπό τα νέα δεδομένα».

Αναφορικά με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών για κενά χιλιάδων θέσεων στα σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν πολύ νωρίτερα από άλλα χρόνια, ενώ «σε ότι αφορά τις απουσίες εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είπε ότι υπάρχουν διατάξεις για άμεσες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρξει αναπλήρωση των κενών και να καλυφθούν όλα τα κενά. Έχει γίνει πρόβλεψη για επιπλέον 200 εκ. ευρώ για αυτές τις προσλήψεις αλλά και την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου αλλά και για την τηλεκπαίδευση, εφόσον χρειαστεί να δημιουργηθούν τμήματα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024