Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία με Τουρκία: Το κρυφό έγγραφο ζητάει ο Τσίπρας - Ψεύδεσαι, γνωρίζεις του απαντά ο Πέτσας

Συμφωνία με Τουρκία: Το κρυφό έγγραφο ζητάει ο Τσίπρας – Ψεύδεσαι, γνωρίζεις του απαντά ο Πέτσας

Ψεύδεται ασύστολα ο κ. Τσίπρας απαντά ο Στ. Πέτσας στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης υπέγραψε εν κρυπτώ. Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης από Γεννηματά και ΚΚΕ που ζητάνε ενημερώση.

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό έχει ανάψει η αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό τύπο για την ύπαρξη «γραπτής συμφωνίας» με την Τουρκία στο πλαίσιο των συνομιλιών που έγιναν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Η «έγγραφη συμφωνία» του Βερολίνου

Μέχρι στιγμής πάντως πέραν των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, η αντιπαράθεση εστιάζεται μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου ως προς το ποιος είναι ο «ψεύτης» και αν γνώριζε την ύπαρξη της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας από την ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη.

Το επίμαχο απόσπασμα στο άρθρο του κ. Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στον ευρωπαϊκό τύπο και έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανήλθε, απαντώντας στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ψεύδεται ασύστολα» όταν δηλώνει ότι δεν γνώριζε γιατί δεν ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό.

Είχε ενημερωθεί ο διπλωματικός σύμβουλος

«Περιμέναμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά σε όλους τους Έλληνες ότι το κοστούμι που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, του πέφτει μεγάλο. Για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην ανάρτηση του κ. Τσίπρα.

Επισήμανε ότι ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. «Όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν λέει την αλήθεια και διεξάγει μυστική διπλωματία απαντώντας έτσι εμμέσως και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού» σχετικά με τη συμφωνία με την Τουρκία την οποία αναφέρει σε άρθρο του στο διεθνή τύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έγγραφο μένει κρυφό

«Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

Από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.

Ενώ από το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του Πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση.

Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί «θορύβων», «ανέμων» και «συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες».

Δεν λέει την αλήθεια

Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία.

Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο».

Και ο κ. Τσίπρας καταλήγει στη δήλωσή του:

«Έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για…

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στιςΠέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο twitter με τον τίτλο: «Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία».

Ήξερε εδώ και καιρό

Απάντηση στα όσα καταλογίζει η αντιπολίτευσης περί μυστικών συμφωνιών μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στο άρθρο του στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde για «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία στο Βερολίνο έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε εδώ και καιρό.

«… Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση  του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, που σε tweet του επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί, όπως υπονοεί, δεν είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως τονίζει στο tweet του ο πρώην υπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ αλλά όχι στους αρχηγούς ή στον ελληνικό λαό για τη συμφωνία με την Τουρκία. Και διερωτάται «δεν έχει δικαίωμα να μάθει ο ελληνικός λαός;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού. Ίσως ο κ. Κατρούγκαλος να έχει χαθεί στη μετάφραση».

«Μας κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Κατρούγκαλος ρωτάει εμάς και δεν ρωτάει τον αρχηγό του, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως».

Ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία

Πυρά κατά του πρωθυπουργού για την αναφορά του σε γραπτή συμφωνία με την Τουρκία εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά.

Από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον Ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα.

Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα.

Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει» υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Να ενημερώσει εδώ και τώρα

Να ενημερώσει εδώ και τώρα τον ελληνικό λαό ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς τον το «πιο καλό παιδί του ΝΑΤΟ».

«Το άρθρο του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με το “ατού” ότι αποτελεί το πιο “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ, κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα υποδαυλίζει την επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και σπρώχνει στο συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό επιβεβαιώνει και η γενικόλογη αναφορά του σε “διαφορές” με την Τουρκία που πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, όπως και η αναφορά του σε “έγγραφη συμφωνία” που είχε επιτευχθεί στο Βερολίνο, για την οποία πρέπει εδώ και τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που εκτυλίσσεται με φανερή και μυστική διπλωματία, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και τη ζωή του λαού μας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024