Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
AstraZeneca : Τι σημαίνει η αναστολή δοκιμών του εμβολίου - Ο Μόσιαλος εξηγεί

AstraZeneca : Τι σημαίνει η αναστολή δοκιμών του εμβολίου – Ο Μόσιαλος εξηγεί

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η διακοπή των ερευνών για το συγκεκριμένο εμβόλιο «είναι ένα σύνηθες φαινόμενο» αποκαλύπτοντας ότι «είναι η δεύτερη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Την πρώτη φορά όμως διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή εθελοντή στο νοσοκομείο και δεν είχε σχέση με το εμβόλιο».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του εμβολίου της AstraZeneca μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η διακοπή των ερευνών για το συγκεκριμένο εμβόλιο «είναι ένα σύνηθες φαινόμενο» αποκαλύπτοντας ότι «είναι η δεύτερη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Την πρώτη φορά όμως διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή εθελοντή στο νοσοκομείο και δεν είχε σχέση με το εμβόλιο».

«Τώρα ξέρουμε ότι πρόκειται για εθελόντρια που είχε κάνει το εμβόλιο. Αυτό που ψάχνουν είναι αν σχετίζεται άμεσα με τον εμβολιασμό ή αν υπήρχε υποκείμενο νόσημα. Από τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca γνωρίζουμε ότι θα πάρει εξιτήριο σύντομα άρα δεν ήταν σοβαρή επιπλοκή.To γεγονός ότι δεν θα μείνει για πολύ καιρό στο νοσοκομείο σημαίνει ότι δεν μιλάμε για τόσο σοβαρό πρόβλημα που αρχικά το ονόμασαν εγκάρσια μυελίτιδα» ανέφερε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Αν αυτό ισχύει και αν δεν έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα τότε η διακοπή μπορεί να είναι από 1-4 εβδομάδες Αν ήταν μια απλή φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Αυτό ήταν η αρχική εικόνα, δεν έχει προκύψει κάτι άλλο, θα περιμένουμε την ανεξάρτητη επιτροπή» πρόσθεσε.

Έχει σημασία η βαρύτητα του περιστατικού

Όπως εξήγησε έχει σημασία «πώς μετράμε στις κλινικές δοκιμές. Αν δούμε μια παρενέργεια για 1 στους 100 υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αν αφορά 1 στους 30.000 δεν είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχει σημασία η βαρύτητα του περιστατικού. Αν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα οι ανησυχίες θα είναι μικρότερες. Αν είναι μια επίπτωση που χρειάζεται αγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε υπάρχει μεγαλύτερο ζήτημα».

Διευκρίνισε, δε, ότι διακοπή μελέτης «σημαίνει ότι δεν παίρνουν νέους εθελοντές και όχι ότι δεν μετράνε τους ήδη συμμετέχοντες εθελοντές».

Ερωτηθείς για το ρωσικό εμβόλιο ο κ. Μόσιαλος υπενθύμισε ότι «δόθηκε έγκριση ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες της φάσης ΙΙΙ. Οι δύο πρώτες φάσεις στηρίχθηκαν σε λιγότερους από 80 εθελοντές ενώ περισσότερες κλινικές μελέτες στη φάση ΙΙΙ έχουμε 30.000 εθελοντές».

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024