Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Δώστε έμφαση στα παρακάτω χρονοβόρα συμπτώματα

Κοροναϊός : Δώστε έμφαση στα παρακάτω χρονοβόρα συμπτώματα

Ο καθηγητής Tim Spector δήλωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας σχεδόν 300.000 Βρετανοί έχουν συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 1 μήνα

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι χιλιάδες άνθρωποι στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο πάσχουν από παρατεταμένα συμπτώματα και προβλήματα υγείας, όταν αρρώστησαν από τη Covid-19.

Επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το iatropedia.gr, ο καθηγητής Tim Spector δήλωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας σχεδόν 300.000 Βρετανοί έχουν συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 1 μήνα. Επιπλέον, οι 60.000 από αυτούς υποφέρουν για μήνες.

Όπως εξ άλλου αποκάλυψε ο βρετανός υπουργός Υγείας Matt Hancock, υπάρχουν ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα 6 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Ποια είναι όμως αυτά τα συμπτώματα; Ο δημόσιος οργανισμός Υγείας της Αγγλίας, το Public Health England (PHE), εξέδωσε λεπτομερή κατάλογο, στον οποίο αναφέρει όλες τις πιθανές, παρατεταμένες εκδηλώσεις που μπορεί να έχουν οι ασθενείς.

Πόσοι είναι όμως αυτοί οι ασθενείς; Σύμφωνα με το PHE, απ’ όσους έχουν ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός και δεν εισάγονται στα νοσοκομεία, το 10% έχουν συμπτώματα για πάνω από 4 εβδομάδες.

Αντίστοιχα, από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, πολλοί εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα 8 ή περισσότερες εβδομάδες μετά το εξιτήριο.

Παρατεταμένα συμπτώματα σύμφωνα με το PHE:

  • Συμπτώματα από το αναπνευστικό
    Ενδεικτικά αναφέρονται χρόνιος βήχας, δύσπνοια, φλεγμονή και ίνωση των πνευμόνων, πνευμονική αγγειοπάθεια
  • Καρδιαγγειακά συμπτώματα
    Έχουν αναφερθεί αίσθημα σφιξίματος στο στήθος, οξεία μυοκαρδίτιδα και καρδιακή ανεπάρκεια
  • Νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα
    Έχει αναφερθεί επίμονη απώλεια ή αλλαγή της όσφρησης και της γεύσης, καθώς και νοητικές δυσκολίες. Έχουν επίσης αναφερθεί προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή
  • Φλεγμονώδεις διαταραχές
    Έχουν αναφερθεί μυαλγίες (πόνοι στους μυς) και πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (προκαλεί προβλήματα στην καρδιά και σε άλλα όργανα). Άλλες διαταραχές είναι το σύνδρομο Guillain-Barre και η νευραλγική αμυοτροφία (νευροπάθεια βραχιονίου πλέγματος). Η νευραλγική αμυοτροφία είναι πόνος και μυϊκή αδυναμία και ατροφία στον ώμο.
  • Μη ειδικά συμπτώματα
    Πολλοί ασθενείς αναφέρουν επίμονη γαστρεντερική διαταραχή με διάρροια, συνεχιζόμενους πονοκεφάλους, κόπωση, αδυναμία και υπνηλία.

Άλλα παρατεταμένα συμπτώματα που προκαλεί ο κοροναϊός

Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μερικές ακόμα εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Δυσλειτουργία νεφρών και ήπατος
  • Διαταραχές πήξης του αίματος και θρομβώσεις
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Δερματικά εξανθήματα

Όπως επισημαίνει το PHE, ουδείς γνωρίζει ποιο ή ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλώσει ένας ασθενής. Όσοι όμως έχουν επίμονα ενοχλήματα μετά την φαινομενική ανάρρωσή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, συνιστά.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024