Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 13χρονο στο φάσμα του αυτισμού

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 13χρονο στο φάσμα του αυτισμού

Δεν σταματούν οι ειδήσεις για άμετρη και εγκληματική χρήση βίας από την αμερικανική αστυνομία εις βάρος άοπλων πολιτών

Όταν η Γκόλντα Μπάρτον κάλεσε το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, ήλπιζε ότι οι τηλεφωνητές θα φρόντιζαν για τη νοσηλεία του 13χρονου γιου της, ο οποίος έχει σύνδρομο Άσπεργκερ και βρισκόταν σε κατάσταση ψυχολογικής κρίσης.

Αντ’ αυτού, ένας αστυνομικός από το Σολτ Λέικ Σίτι πυροβόλησε επανειλημμένως τον Λίντεν Κάμερον, ο οποίος προσπάθησε να δραπετεύσει, τραυματίζοντας σοβαρά το αγόρι. Ο έφηβος έχει τραύματα στο έντερο, την ουροδόχο κύστη, τον ώμο και τους αστραγάλους. Η Μπάρτον υποστηρίζει ότι ο γιος της ήταν άοπλος ενώ και η αστυνομία έχει παραδεχτεί ότι δεν εντόπισε όπλο στο σημείο.

«Είναι ένα μικρό παιδί. γιατί δεν του βάλατε απλώς τρικλοποδιά;», αναρωτήθηκε η Μπάρτον με δάκρυα στα μάτια σε συνέντευξή της στο KUTV την Κυριακή. «Είναι μωρό. Έχει ψυχολογικά προβλήματα».

Η Μπάρτον δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αρκετές απαντήσεις από την αστυνομία. Η δήμαρχος του Σολτ Λέικ Σίτι δεσμεύτηκε την Κυριακή ότι η έρευνα για το περιστατικό θα είναι ταχεία.

«Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, αυτό που συνέβη την Παρασκευή είναι μια τραγωδία και περιμένω η έρευνα να κινηθεί γρήγορα και με διαφάνεια για χάρη όλων των εμπλεκόμενων προσώπων», δήλωσε η δήμαρχος, Έριν Μέντενχαλ μιλώντας στην Salt Lake Tribune.

Τοπικοί συνήγοροι των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό καταδίκασαν τον πυροβολισμό και απαιτούν αλλαγές στον τρόπο απόκρισης της αστυνομίας σε κρίσεις ψυχικής υγείας.

«Η αστυνομία κλήθηκε επειδή υπήρχε ανάγκη για βοήθεια. Όμως αντί για αυτή, η καταστροφή μεγάλωσε επειδή οι αστυνομικοί περίμεναν από ένα 13χρονο αγόρι που βίωνε επεισόδιο ψυχικής υγείας να αντιδράσει πιο ήρεμα και συγκεντρωμένα από ό,τι οι ενήλικες εκπαιδευμένοι αστυνομικοί», έγραψε σε ανακοίνωσή της η Neurodiverse Utah.

Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, η αστυνομία έχει τραυματίσει και σκοτώσει αμέτρητους ψυχικά ασθενείς όταν οι συγγενείς τους ή περαστικοί κάλεσαν σε βοήθεια. Ανάμεσά τους και η πρόσφατη υπόθεση του Ντάνιελ Προυντ, ενός 29χρονου μαύρου άνδρα που πέθανε από ασφυξία όταν η αστυνομία του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης κάλυψε το κεφάλι του με κουκούλα κατά τη διάρκεια επεισοδίου ψυχικής υγείας τον Μάρτιο. Το πρόβλημα είναι τόσο οξύ, ώστε ορισμένες πόλεις να έχουν αρχίσει να στέλνουν μονάδες διαχείρισης κρίσης που δεν ανήκουν στην αστυνομία σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών ψυχικής υγείας.

Αυτός είναι ο τύπος βοήθειας που ήλπιζε να βρει και η Μπάρτον, όπως λέει, όταν κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Παρασκευής.

Ο γιος της είναι ένας τυπικός 13χρονος, όπως γράφει στη σελίδα που έχει δημιουργήσει για τη συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη των ιατρικών του εξόδων, ένα αγόρι που αγαπά «τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τους τέσσερις τροχούς και το skate» και «πάντα έψαχνε τρόπους να βοηθήσει τους άλλους».

Όμως ταυτόχρονα αντιμετώπιζε τεράστιο άγχος αποχωρισμού όταν έμενε χωρίς τη μητέρα του, όπως δήλωσε η ίδια στο KUTV, και η Παρασκευή ήταν η πρώτη μέρα επιστροφής της στη δουλειά μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης όταν υπέστη κρίσης ψυχικής υγείας, όπως εξήγησε.

«Τους καλείς και υποτίθεται ότι πρέπει να έρθουν και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή βία», τόνισε.

Όταν έφτασε η αστυνομία, τους είπε ότι ο Κάμερον δεν είναι οπλισμένος και ότι απλώς πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

«Τους είπα «είναι άοπλος. Δεν έχει τίποτα. απλώς θυμώνει και αρχίζει να φωνάζει», θυμάται. «Είναι ένα παιδί. Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Δεν ξέρει πώς να οριοθετηθεί».

Η αστυνομία της ζήτησε να μείνει έξω, ενώ εισέβαλε στο σπίτι της, όπως λέει. Λιγότερα από πέντε λεπτά αργότερα, αναφέρει ότι τους άκουσε να διατάζουν το γιο της να πέσει στο πάτωμα και αμέσως μετά, πολλαπλούς πυροβολισμούς.

Σε ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους το ίδιο βράδυ, εκπρόσωπος της αστυνομίας υπονόησε ότι οι αστυνομικοί πίστευαν ότι το αγόρι οπλοφορούσε. Όπως ανέφερε, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι μετά από καταγγελίες για «έναν ανήλικο που βίωνε κρίση ψυχικής υγείας, ένα ψυχωσικό επεισόδιο, και είχε απειλήσει ορισμένους ανθρώπους με όπλο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο Κάμερον δραπέτευσε από το σπίτι τρέχοντας και τότε ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε. Η αστυνομία του Σολτ Λέικ Σίτι ανέθεσε την διερεύνηση της υπόθεσης σε εξωτερικούς επιθεωρητές και ο διοικητής δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις εντός δεκαημέρου.

Η Μπάρτον τονίζει ότι μετά τους πυροβολισμούς ο γιος της ήταν δεμένος με χειροπέδες και οι αστυνομικοί δεν της έλεγαν αν είναι νεκρός. Όπως λέει, εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει γιατί τον πυροβόλησαν.

«Γιατί δεν τον χτύπησαν με taser; Γιατί δεν του έριξαν μια πλαστική σφαίρα;», αναρωτήθηκε. «Είστε μεγάλοι αστυνομικοί με πολύ εξοπλισμό. Αν είναι δυνατόν. Κάντε μια προσπάθεια».

Πηγή: www.washingtonpost.com

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024