Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Ναβάλνι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων επί του αγωγού Nord Stream 2

Υπόθεση Ναβάλνι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων επί του αγωγού Nord Stream 2

Ο γερμανός καγκελάριος έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στην Μόσχα ώστε «να συμβάλει στην διαλεύκανση» αυτού που συνέβη στον Ναβάλνι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για το Βερολίνο να αποσύρει την στήριξη επί του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2 για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία, σε απάντηση στον δηλητηριασμό, σύμφωνα με όλες τις υποψίες, του Αλεξέι Ναβάλνι με σοβιετικής παρασκευής νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος συμμερίζεται τις δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Χάικο Μαας, ο οποίος κάλεσε την Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από τον αγωγό Nord Stream 2, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένο να αποκλεισθεί εκ προοιμίου (αυτό το ενδεχόμενο)», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τελεσίγραφο από τη Γερμανία

Ο γερμανός καγκελάριος έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στην Μόσχα ώστε «να συμβάλει στην διαλεύκανση» αυτού που συνέβη στον Ναβάλνι, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Bild.

Σε αντίθετη περίπτωση, «θα πρέπει να συζητήσουμε για μία απάντηση με τους (ευρωπαίους) εταίρους μας», προειδοποίησε ο Χάικο Μαας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κυρώσεων, αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πιθανό «πάγωμα» του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2.

Ο ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δηλητηρηριάσθηκε στην Ρωσία κατά την διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στην Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novitchok, ο οποίος παρασκευάσθηκε κατά την σοβιετική εποχή για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Βερολίνο και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν επανειλημμένα τη Μόσχα να ρίξει φως στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ εκτίμησε σήμερα πως είναι «πολύ δύσκολο» να σκεφθεί κάποια άλλη «πιθανή» εξήγηση που να μην «ενέχει εμπλοκή του ρωσικού κράτους».

Κόντρα Γερμανίας – Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προχώρησε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τη Γερμανία ότι «καθυστερεί τη διαδικασία της έρευνας την οποία ζητεί», καθώς τμήματα του φακέλου, όπως είπε, δεν έχουν ακόμη διαβιβασθεί στη Μόσχα.

«Αυτό γίνεται σκοπίμως;» έγραψε στο Facebook, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Γερμανία παίζει «διπλό παιγνίδι».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «ελιγμό αντιπερασπισμού» εκ μέρους της Μόσχας. «Και φοβάμαι πως θα έχουμε πολλούς άλλους τις επόμενες ημέρες», είπε στο ARD, διαβεβαιώνοντας πως έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του επί της αρχής σε ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής που κατατέθηκε από τη Ρωσία προκειμένου να έχει πρόσβαση στον φάκελο, ο οποίος εξετάζεται τώρα από την εισαγγελία του Βερολίνου.

Εγκαταλείποντας κάθε διπλωματική γλώσσα, ο Μάας ενοχοποίησε ευθέως το ρωσικό κράτος για τη δηλητηρίαση.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις γι΄αυτό, είναι γι΄αυτόν τον λόγο που η ρωσική πλευρά πρέπει να αντιδράσει τώρα», είπε.

«Η θανατηφόρα ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι είχε βρεθεί στο παρελθόν στην κατοχή ρωσικών αρχών. Μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων έχουν πρόσβαση στο Novitchok και το δηλητήριο αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες για την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού (Ρώσου) πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ» στη Βρετανία το 2018, είπε ακόμη.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024