Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποτροπιασμός στην Αίγυπτο : Η αστυνομία επιτίθεται σε μάρτυρες υπόθεσης ομαδικού βιασμού

Αποτροπιασμός στην Αίγυπτο : Η αστυνομία επιτίθεται σε μάρτυρες υπόθεσης ομαδικού βιασμού

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι οι κρατήσεις αποτελούν παράβαση της υπόσχεσης της κυβέρνησης να προστατεύσει εκείνους που αντιστέκονται στη σεξουαλική βία

Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν έξι μάρτυρες, τρεις εκ των οποίων είναι γυναίκες, κατά τη διάρκεια έρευνας για μια υπόθεση φερόμενου ως ομαδικού βιασμού. Μέχρι τώρα, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης θεωρούνταν σημείο καμπής για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Ακτιβιστές υπέρ του φεμινισμού, αλλά και ένας ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρουν ότι έξι άτομα συνελήφθησαν τη νύχτα από τα σπίτια τους, από την πανίσχυρη Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) της χώρας. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα, την οποία έβγαλαν από το αυτοκίνητό της, που βρισκόταν μπροστά στο σπίτι της. Μια άλλη συνελήφθη στο εξοχικό της, αφού η NSA δεν μπορούσε να την εντοπίσει στη διεύθυνσή της στο Κάιρο.

Οι ακτιβιστές που βρίσκονται σε επαφή με τους κρατούμενους, καταγγέλλουν ότι οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε κολπικό και οι άνδρες σε ορθικό έλεγχο ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Η ομάδα των μαρτύρων απειλείται με τις κατηγορίες της «παραβίασης οικογενειακών αξιών», «καταστροφής της δημόσιας εικόνας της Αιγύπτου» και «ανηθικότητας», μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά για τη στοχοποίηση μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Είναι μια στιγμή τρόμου για τη φεμινιστική και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», τονίζει ο Αμρ Μαγκντί, ερευνητής του HRW.

Οι τρεις κρατούμενες γυναίκες είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης ομαδικού βιασμού που φέρεται να συνέβη το 2014, ενώ δύο άνδρες που συνελήφθησαν μαζί τους κρατούνται επίσης.

Ένας έκτος άνδρας, γνωστός διοργανωτής εκδηλώσεων, κρατείται σε σύνδεση με ένα πάρτι σε κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου που πραγματοποιήθηκε πριν έξι χρόνια, όταν ομάδα πλούσιων ανδρών φέρονται να βιντεοσκόπησαν τον ομαδικό βιασμό της γυναίκας που βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας έρευνας.

Από την ελπίδα στον φόβο

Τον περασμένο μήνα, ο δημόσιος κατήγορος της Αιγύπτου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον εννιά ανδρών που κατηγορούνται για βιασμό. Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι επτά εξ αυτών συνδέονται με τον φερόμενο ως βιασμό, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούνται για άλλες σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν από την Ιντερπόλ να συλλάβει τους επτά άνδρες που δραπέτευσαν από τη χώρα. Τρεις συλλήψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στον Λίβανο. Δύο ακόμη κρατούνται στην Αίγυπτο. Κανείς δεν έχει σχολιάσει δημόσια τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Η σεξουαλική βία μαστίζει την Αίγυπτο

Η κίνηση των ανδρών να προφυλακίσουν τους άνδρες χαιρετίστηκε ως στιγμή-ορόσημο από τους ακτιβιστές που διεκδικούν την σπάνια δικαίωση των θυμάτων που έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην Αίγυπτο – ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν από πλούσιους δράστες. Μετά από μήνες οργάνωσης πολιτών, οι οποίοι πίεζαν τις αρχές να συλλάβουν και να απαγγείλουν κατηγορίες σε έναν ακόμη διακεκριμένο Αιγύπτιο που κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς, η κίνηση πρόσφερε στους ακτιβιστές μια σπάνια στιγμή ελπίδας. Παράλληλα, οι βουλευτές εκπονούσαν νομοσχέδιο προστασίας μαρτύρων.

Το κυβερνητικό Εθνικό Συμβούλιο για τις Γυναίκες, ένα σώμα που συνδέεται με την αιγυπτιακή προεδρία και έχει δημιουργηθεί για την προώθηση των γυναικείων ζητημάτων, παρότρυνε τα θύματα και τους μάρτυρες να μιλήσουν δημόσια, με την υπόσχεση της υποστήριξης και της προστασίας τους.

Όμως η πολιτεία σύντομα τσάκισε την απόπειρα καταδίκης ισχυρών ανδρών που κατηγορούνται για σεξουαλικά εγκλήματα, και διεύρυνε την καταστολή για να στοχοποιήσει μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και φεμινίστριες. Μετά τις προφυλακίσεις, οι ακτιβιστές και οι υποστηρικτές τους σύντομα σταμάτησαν να μιλούν για την υπόθεση στο διαδίκτυο, υπό το φόβο της επίθεσης ή της σύλληψης.

«Τα κορίτσια κοιμούνται με τα ρούχα»

«Μέσα σε λίγες ώρες σταματήσαμε να νιώθουμε περήφανοι και αρχίσαμε να αισθανόμαστε τρομοκρατημένοι», δήλωσε στον Guardian ακτιβιστής, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και άλλες παράλογες συλλήψεις – φαίνεται ότι παίρνουν ανθρώπους για να μας κάνουν να φοβηθούμε και να σωπάσουμε. Το μήνυμα του κράτους είναι: «Θέλατε μια γυναικεία επανάσταση – τώρα δείτε πώς θα μοιάζει». Τα κορίτσια κοιμούνται με τα ρούχα τους, γιατί φοβούνται ότι κάποιος θα μπει στο σπίτι τους και θα τις συλλάβει».

Το γραφείο του δημόσιου κατήγορου της Αιγύπτου εξέδωσε μια περίεργη ανακοίνωση για τις συλλήψεις των μαρτύρων, τους οποίους αναφέρει ως υπόπτους. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι τρία άτομα απελευθερώθηκαν μετά από καταβολή εγγύησης, αφού οι αστυνομικοί τους υπέβαλαν σε τοξικολογικές εξετάσεις και κατέσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Αισθάνομαι προδομένη»

Οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο για τις Γυναίκες, που όπως λένε διέκοψε απότομα την επαφή μαζί τους μετά τις συλλήψεις και παρέβη τις υποσχέσης του για την προστασία των θυμάτων, των μαρτύρων και των ακτιβιστών που του παρείχαν στοιχεία. «Αισθάνομαι προδομένη, απολύτως προδομένη. Πιστεύω ότι η Μάγια Μόρσι θα έπρεπε να παρατηθεί άμεσα», δήλωσε ακτιβίστρια, αναφερόμενη στην επικεφαλής του Συμβουλίου.

Μετά την κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των μαρτύρων, προσωπικές φωτογραφίες και βίντεό τους κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδευόμενα από μια εκστρατεία λάσπης στα τοπικά ΜΜΕ που στρατεύονται υπέρ της κυβέρνησης, με στόχο να πλήξουν το κύρος των ακτιβιστών και των μαρτύρων.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι αν τολμήσεις να διαμαρτυρηθείς, η ζωή σου θα καταστραφεί ή θα βρεθείς στη φυλακή», αναφέρει ένας ακτιβιστής. Τονίζει την αντίθεση με τα προγενέστερα μηνύματα προς τους μάρτυρες «ότι θα είναι προστατευμένοι και ανώνυμοι» και τις νέες προσπάθειες εξευτελισμού των ακτιβιστών κατά της σεξουαλικής βίας.

«Ποιος λογικός άνθρωπος θα καταγγείλει έναν βιαστή τώρα, μετά τα όσα συνέβησαν;», αναρωτιέται.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024