Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τι μαρτυρά η ένταση της φωνής για την πιθανότητα νόσησης

Κοροναϊός: Τι μαρτυρά η ένταση της φωνής για την πιθανότητα νόσησης

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η χαμηλή ένταση της φωνής επιβάλλεται για λόγους ευγένειας και σαβουάρ βιβρ. Τώρα επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες συσχετίζουν την ένταση της φωνής μας, τον τόνο με τον οποίο μιλάμε με τη μετάδοση του ιού

Το ερώτημα «Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του κορoναϊού» είναι ένα από τα πιο συχνά, που απασχολούν τους πολίτες για την προστασία τους.

Οι επιστήμονες εντόπισαν πρόσφατα πως τα σταγονίδια που εκλύονται όταν μιλάμε αυξάνονται ανάλογα με την ένταση της φωνής μας. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε, μιλώντας στο MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, ο διακεκριμένος καθηγητής χημείας της ατμόσφαιρας, Χοσέ Χιμένεθ, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Όταν μιλάμε, εκλύονται 10 φορές περισσότερα σωματίδια, ενώ όταν φωνάζουμε ή τραγουδάμε, τότε τα σωματίδια πολλαπλασιάζονται έως και 50 φορές».

Ορισμένοι πολίτες που έχουν πληροφορηθεί για το θέμα, φροντίζουν να αποφεύγουν την υψηλή ένταση στη φωνή τους.

Η σιωπή δείχνει τον κοροναϊό

«Η σιωπή είναι χρυσός, ακόμα και στην υγεία» λένε ορισμένοι, σχολιάζοντας την άποψη των ειδικών επιστημόνων, ότι ένας συχνός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι όταν μιλάμε δυνατά.

Αρκετοί είναι και εκείνοι, οι οποίοι δεν φαίνεται να πείθονται από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους.

Ωστόσο, το να μιλάμε χαμηλόφωνα δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη χρήση μάσκας, που εμποδίζει σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τη μετάδοση του κοροναϊού.

Πώς η σιωπή μπορεί να εξολοθρεύσει τον κοροναϊό

Για να γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν μιλάμε εκλύονται 10 φορές περισσότερα σταγονίδια απ’ ότι όταν απλώς αναπνέουμε και μένουμε σιωπηλοί.

Αν ανεβάσουμε τον τόνο της φωνής μας, τότε εκτοξεύονται 20 φορές περισσότερα σταγονίδα ενώ, αν τραγουδήσουμε κιόλας, τότε εκλύονται 50 φορές περισσότερα σωματίδια. Άρα όσο πιο δυνατά μιλάμε τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τον ιό.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024