Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα στοιχεία για τη φωτιά στις Μυκήνες - Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Νέα στοιχεία για τη φωτιά στις Μυκήνες – Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη φωτιά που έπληξε τις Μυκήνες

Περισσότερα στοιχεία για τα σημεία που έπληξε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 30 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών έδωσε σήμερα 7/9 το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στοιχεία για τα σημεία που έπληξε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 30 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών έδωσε την Δευτέρα το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμώντας ότι 1.140 στρέμματα καταστράφηκαν.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου:

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στις 13:40 σε αγροτοδασική έκταση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ανιχνεύθηκε αμέσως από το σύστημα FIREHUB του BEYOND.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 (10 m), οι οποίες συλλέχθηκαν πριν (6/08/2020) και μετά (31/08/2020) την πυρκαγιά από τα hubs του Ελληνικού Mirror Site που λειτουργούν στο Κέντρο Αριστείας BEYOND, και οι οποίες επεξεργάστηκαν από την ερευνητική ομάδα FIREHUB, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα και έκαψε συνολικά μία έκταση 114 ha (1140 στρεμ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με το Διαχρονικό Σύστημα Χαρτογράφησης Πυρκαγιών του κέντρου BEYOND, το οποίο καταγράφει όλες τις πυρκαγιές από το 1984 μέχρι και σήμερα, δεν είχε καεί ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.

Στη δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης που παρουσιάζει το BEYOND διακρίνεται με κόκκινο χρώμα η συνολική έκταση που κάηκε, ενώ με κίτρινο χρώμα δηλώνονται τα όρια του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου όπως αυτά ορίζονται ανατολικά της τοπικής οδού που οδηγεί στην είσοδο του χώρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του BEYOND, η καμένη έκταση (κόκκινο-κίτρινο) εκτείνεται ανατολικά της τοπικής οδού, εντός του αρχαιολογικού χώρου, πλήττοντας μνημεία εντός και εκτός των κυκλωπείων τειχών (νότια και νοτιοδυτική πλευρά), ενώ σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών, η Πύλη των Λεόντων, ο Ταφικός Κύκλος Α, τμήμα της ακρόπολης και ο θολωτός τάφος του Ατρέα.

«Η καταστροφή αρχαιολογικών χώρων ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, οι απώλειες της ανθρώπινης ζωής, οι καταστροφές των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους, επιβάλλουν όλο και περισσότερο την λεπτομερή μελέτη σε πολύ προγενέστερο χρόνο του επιπέδου του κινδύνου και των αναμενόμενων επιπτώσεων από καταστροφικά γεγονότα τύπου πυρκαγιές, πλημμύρες, και σεισμοί. Η έγκαιρη λήψη μέτρων και η δημιουργία σχεδίων διαχείρισης αλλά και εκπαίδευσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προστασία του εαυτού τους και του περιβάλλοντός τους, φυσικού, ή πολιτιστικού, αποτελούν την μόνη αποτελεσματική λύση προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Αττικής πήρε μια σημαντική απόφαση και προτίθεται να αναθέσει στο Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND αναλυτική μελέτη κινδύνων και δημιουργία σχεδίων αντιμετώπισης των καταστροφών από πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό σε μια σειρά Δήμων της Περιφέρειας που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό απειλής και είναι πολύ ευάλωτες και επιδεκτικές στους συγκεκριμένους κινδύνους. Μελέτες αυτού του τύπου στην λεπτομέρεια που απαιτείται για να υποστηριχθούν ενέργειες στην κλίμακα οικισμού γίνονται για πρώτη φορά στην χώρα μας», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του BEYOND.

Sports in

Μετά το Youth League πήραν και το πρωτάθλημα τα «χρυσά» παιδιά του Ολυμπιακού (0-0)

Ο Ολυμπιακός Κ19 έμεινε στο 0-0 με την αντίστοιχη ομάδα του Παναιτωλικού και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για τη σεζόν 2023-24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024