Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολεμικές ιαχές Ερντογάν και τουρκικά «παιχνίδια» εντυπώσεων με τα τανκς στην Ανδριανούπολη

Πολεμικές ιαχές Ερντογάν και τουρκικά «παιχνίδια» εντυπώσεων με τα τανκς στην Ανδριανούπολη

Ο Ερντογάν αντί να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης ρίχνει καθημερινά λάδι στη φωτιά τινάζοντας στον αέρα κάθε προσπάθεια διαλόγου που γίνεται

Στο δρόμο των προκλήσεων συνεχίζει να βαδίζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγνοώντας τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση αλλά και τις απειλές της ΕΕ για κυρώσεις εάν δεν αλλάξει ρότα.

Ο Ερντογάν αντί να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης ρίχνει καθημερινά λάδι στη φωτιά τινάζοντας στον αέρα κάθε προσπάθεια διαλόγου που γίνεται.

Όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής όπου η ΕΕ έχει προειδοποιήσει με μία σειρά κυρώσεων την Άγκυρα, τόσο ο τούρκος πρόεδρος δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι του Σαββάτου αναφέρθηκε ξανά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρώντας σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας.

«Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους παράνομους χάρτες που της επιβάλλονται» ήταν το προκλητικό μήνυμα Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Είτε θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα το καταλάβουν με βάση τις οδυνηρές τους εμπειρίες στο πεδίο της μάχης».

Εκτενής συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά θα υπάρξει την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC).

Παρά την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή του -εξ’ ου και η συζήτηση σε χαμηλόβαθμο επίπεδο περί του αν υπάρχει περιθώριο έναρξης τεχνικού διαλόγου για την κατάρτιση κάποιου μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων- το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί επί τάπητος.

Πάντως, οι προσδοκίες φαίνεται να είναι μικρές, καθώς οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά διεξάγονται με επίκεντρο το Βερολίνο και όχι το ΝΑΤΟ.

Επικίνδυνα τουρκικά «παιχνίδια» με φόντο τον Έβρο

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα και οι Αθήνα καλούν την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα τουρκικά ΜΜΕ προχώρησαν σε χθες για μία ακόμη φορά σε ένα όργιο προπαγάνδας.

Αυτή τη φορά μίλησαν για μεταφορά 40 τανκς στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, είδηση που αναγκάστηκαν -χωρίς να αποκλείεται ότι υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο- να διαψεύσουν στη συνέχεια , μιλώντας για προγραμματισμένη μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Συρία, τα οποία όμως δεν κατευθύνονται στον Έβρο και κίνηση που δεν αφορά με οποιοδήποτε τρόπο την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, η είδηση περί μεταφοράς των τανκς στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Όπως επισημαίνει δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου, αποτελεί προγραμματισμένη δραστηριότητα της δεύτερης στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα

Νωρίτερα, μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ -ανάμεσά τους οι ιστοσελίδες cumhuriyet και haberler– μετέδωσαν πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν να μεταφέρουν τανκς από τα σύνορα με τη Σύρια, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τα μηνύματα Δένδια – Παναγιωτόπουλο σε Στόλντενμπεργ

Από την πλευρά της η Αθήνα συνεχίζει να προχωρά σε διπλωματικές κινήσεις ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενημερώνοντας για την τουρκική προκλητικότητα.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επαφή αυτή ήρθε δύο ημέρες μετά το tweet του Στόλτενμπεργκ που έβαλε «φωτιά» στην Αθήνα και στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, με την απόσυρση των πλοίων ως προϋπόθεση για έναρξη διαλόγου.

Συζήτησαν, επίσης, για την πρόταση Στόλτενμπεργκ για μηχανισμό αποκλιμάκωσης εντάσεων στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων της Αθήνας.

Σχετικά με αυτό, αρχικές συζητήσεις φέρεται να είχαν γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου πέρα από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο συναντήθηκε και με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε μάλιστα και ο διάλογος που είχαν οι δύο πλευρές, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ.

Ο επίμαχος διάλογος:

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.

Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Στο «τραπέζι» οι κυρώσεις της ΕΕ σε Τουρκία αν δεν συμμορφωθεί

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Πήτερ Στάνο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024