Το νερό στην εποχή του IoT (Internet of Things)
Εξυπνες εφαρμογές για τη διαχείριση του νερού
- Συνελήφθη αστυνομικός για δωροληψία - Πήρε 100 ευρώ από οδηγό για να μην του κόψει κλήση
- Ρωσία: 24 ξένοι ηγέτες και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη σύνοδο κορυφής των BRICS
- Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024: Ο δρόμος για να βάλουμε σε προτεραιότητα την ψυχική μας υγεία
- Λήξη συναγερμού για τον 45χρονου που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του στην Ημαθία - Μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο
Τέτοια εποχή πριν από 3 χρόνια όσοι από τους επισκέπτες της ΔΕΘ έτυχε να περάσουν και από το περίπτερο της ΕΥΑΘ, της διαχειρίστριας των δικτύων ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι το τι σημαίνει στη πράξη να εφαρμόζεις «έξυπνες» υπηρεσίες διαχείρισης πόσιμου νερού για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες μπορούσαν να κατανοήσουν όχι μόνο το τι προσφέρει μια νέα «έξυπνη» εφαρμογή αλλά και το τι μπορεί να αποδώσει η συνεργασία ανάμεσα σε δύο εταιρείες που κατοικούν στην ίδια πόλη – από τη μια μεριά, η εισηγμένη ΕΥΑΘ της ύδρευσης και από την άλλη, μια προβεβλημένη εκπρόσωπος του τοπικού συστήματος καινοτομίας, η εταιρεία τεχνολογίας Apifon.
Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν συνέβησαν πολλά και ενδιαφέροντα. Ένα εξ αυτών είναι και η υλοποίηση του έργου που φέρει την επωνυμία SMART-WATER και αφορά σε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή σε σχέση με το πιλοτικό πρόγραμμα του 2017 την «έξυπνη» υποδομή συστημάτων τηλε- μέτρησης και τηλε- ελέγχου της κατανάλωσης και διαχείρισης της ζήτησης του νερού ύδρευσης.
Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του έργου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του «Internet-of-Things» (ΙοΤ), των προηγμένων συστημάτων τηλε- μέτρησης (έξυπνα υδρόμετρα) και τηλε-ελέγχου (έξυπνες ηλεκτροβάνες) της κατανάλωσης του νερού ύδρευσης και της ευφυούς ανάλυσης δεδομένων (data analytics) , έτσι ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους για την παροχή καινοτόμων και αποδοτικών υπηρεσιών και προϊόντων προς τους πολίτες. Η αντίστοιχη εφαρμογή επιτρέπει μέσω κινητού τηλεφώνου, τον έλεγχο της ημερήσιας κατανάλωσης, τον απομακρυσμένο χειρισμό της παροχής ύδρευσης αλλά και πρόβλεψη για τον επόμενο λογαριασμό.
Φορείς του εν λόγω έργου είναι οι:
(1) Apifon Α.Ε.,
(2) Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ΑΕ,
(3) Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)/Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ)
Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Η αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων κατανάλωσης θα παρέχει νέες δυνατότητες για την μελέτη και κατανόηση του τρόπου χρήσης του νερού. Η ανάλυση θα επιτρέψει την ανίχνευση και αποτύπωση μοτίβων κατανάλωσης στις επαναλαμβανόμενες περιοδικά αιχμές ζήτησης νερού, την δημιουργία στατιστικών μοντέλων της ζήτησης και την εξαγωγή προφίλ κατανάλωσης. Ακόμη, θα παρέχει δυνατότητες για νέες εφαρμογές στην ΕΥΑΘ ΑΕ, όπως τα τιμολόγια προσαρμοσμένων στα καταναλωτικά προφίλ ομάδων χρηστών (πχ τιμολόγια χρονοχρέωσης, τιμολόγια κρίσιμης αιχμής) και αυτόματες ειδοποιήσεις προς τους διαχειριστές του δικτύου και προς τους καταναλωτές σε περίπτωση διαρροής καλλιεργώντας περιβαλλοντολογική συνείδηση».
Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί εκατό (100) έξυπνα υδρόμετρα και ισάριθμες ασύρματες ηλεκτροβάνες σε συνδυασμό με καινοτόμες ηλεκτρονικές διατάξεις (gateways) σε περιοχές της Καλαμαριάς και του Κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η Apifon είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην αγορά παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες business messaging. Μέσω την πλατφόρμας της Apifon, οι επιχειρήσεις μπορούν να διευρύνουν το ακροατήριο αλλά και την πελατειακή τους βάση, να δημιουργήσουν στοχευμένες καμπάνιες μηνυμάτων μέσω πολλαπλών καναλιών, να μετρήσουν την απόδοσή τους και να νιώσουν ικανοποίηση και για την αύξηση των εσόδων τους αλλά και για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις