Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λονδίνο : Αγώνας δρόμου για εντοπισμό 204 επιβατών αεροπλάνου με κρούσματα κοροναϊού – Επέστρεφαν από την Κρήτη

Λονδίνο : Αγώνας δρόμου για εντοπισμό 204 επιβατών αεροπλάνου με κρούσματα κοροναϊού – Επέστρεφαν από την Κρήτη

Άλλο ένα περιστατικό κρουσμάτων που έφτασαν στη Βρετανία μετά από διακοπές στην Ελλάδα αποκαλύπτει ο Guardian

 Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας παλεύουν να επικοινωνήσουν με περισσότερους από 200 πολίτες που επέστρεφαν στη χώρα από τις διακοπές τους στην Κρήτη. Αιτία για αυτό η αποτυχία των αρχών να ενημερώσουν την αεροπορική εταιρεία ότι οκτώ επιβάτες είχαν βγει θετικοί στον ιό.

Οι έφηβοι από το Χάμσαϊρ διαγνώστηκαν αφού επέστρεψαν στη Βρετανία αεροπορικώς στις 25 Αυγούστου. Τα θετικά τεστ θα έπρεπε να οδηγήσουν σε επείγουσα ιχνηλάτηση των άλλων 204 επιβατών που βρίσκονταν στην πτήση, όμως όπως αποκάλυψε η αεροπορική εταιρεία, δεν είχε ενημερωθεί για τα κρούσματα μέχρι να δεχθεί σχετική ερώτηση από τον Guardian.

Νέοι περιορισμοί;

Η νέα συρροή κρουσμάτων από ελληνικό νησί εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για τον έλεγχο της Βρετανίας στους πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, καθώς οι υπουργοί εξακολουθούν να αποκλείουν το ενδεχόμενο τεστ στα αεροδρόμια. Αυτό θα αυξήσει την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για επιβολή καραντίνας σε όλες τις περιοχές για τα άτομα που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Η Σκωτία και η Ουαλία ήη έχουν ανακοινώσει περιορισμούς που θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να θέτει σε καραντίνα τις αφίξεις από κάθε χώρα που καταγράφει τουλάχιστον 20 κρούσματα κοροναϊού ανά 100.000 ανθρώπους για περίοδο άνω των επτά ημερών. Την Τετάρτη, η Ελλάδα είχε 14,3 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Αδιαφορία των υπευθύνων

Ο Μπεν Πιρς, 18 ετών, αναφέρει ότι είναι ένας από τους 15 νεαρούς φίλους που βγήκαν θετικοί στον κοροναϊό αφού επέστρεψαν στη Βρετανία από την Κρήτη την περασμένη εβδομάδα. Τουλάχιστον οκτώ άτομα της παρέας βρίσκονταν στην συγκεκριμένη πτήση από το Ηράκλειο, η οποία προσγειώθηκε στο Λονδίνο το απόγευμα της 25ης Αυγούστου.

Ο Πιρς δήλωσε στον Guardian ότι το προσωπικό που διενέργησε τα τεστ και την ιχνηλάτηση τον έχουν καλέσει πολλές φορές από την Παρασκευή, χωρίς όμως να τον ρωτήσουν λεπτομέρειες για την πτήση. «Παρά το γεγονός ότι έδωσα τα στοιχεία μου σε τρεις διαφορετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, κάθε φορά συμπεριφέρονται λες και  ο φάκελός μου είναι κενός», τόνισε. «Οι κλήσεις δεν φαίνεται να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό εκτός του ότι οι τηλεφωνητές έχουν λάβει εντολή να με καλέσουν».

Ο Πιρς αναφέρει ότι ο ίδιος και οι φίλοι του συμπλήρωσαν τις απαραίτητες φόρμες ταξιδιού, στις οποίες αναφέρονταν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, όπως επίσης ο αριθμός της πτήσης και η ώρα άφιξής της. Όμως τονίζει ότι αυτές δεν ελέγχθηκαν κατά την άφιξή τους σε αεροδρόμιο του Λονδίνου.

«Στην Ελλάδα ήλεγξαν πολύ πιο επιμελώς τις φόρμες μας, όχι όμως και στην Αγγλία. Εδώ δεν ασχολήθηκαν και πολύ», δήλωσε ο νεαρός.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Guardian είχε αποκαλύψει ότι στόχος των αξιωματούχων στα σύνορα ήταν ο έλεγχος των φορμών ταξιδιού μόλις του 30% των επιβατών που επέστρεφαν στη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι φόρμες έχουν κρίσιμη σημασία για τα τεστ και την ιχνηλάτηση.

Ο Ντάμιαν Σάφορντ, 52 ετών, ο 18χρονος γιος του οποίου ανήκει στους εφήβους που βγήκαν θετικοί στον ιό, αναφέρει ότι το σύστημα ιχνηλάτησης και τεστ του NHS εξακολουθεί να μην έχει έρθει σε επαφή μαζί του. «Η απουσία αντίδρασης είναι πραγματικά σοκαριστική», δήλωσε.

Η ομάδα που κατάγεται από το Γουίντσεστερ είναι η πρώτη γνωστή συρροή κρουσμάτων που φτάνει στην Αγγλία από την Κρήτη. Πριν από αυτή είχαν εντοπιστεί επτά συρροές, οι οποίες αποτελούνται τουλάχιστον από 41 άτομα, που βγήκαν θετικά μετά την επιστροφή τους από τη Ζάκυνθο. Το μεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο της Βρετανίας, η Tui, έχει έκτοτε αναστείλει τα πακέτα για διακοπές στον Λαγανά.

Η αεροπορική εταιρεία Wizz Air αναφέρει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τα κρούσματα εντός της πτήσης.

«Η αεροπορική εταιρεία μόλις πληροφορήθηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην Αγγλία που είναι επιφορτισμένες με το να επικοινωνήσουν με τους 204 επιβάτες και να τους δώσουν οδηγίες. Η Wizz Air πραγματοποιεί όλες τις πτήσεις της σε συμμόρφωση προς τους τοπικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά της», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η παρέα από το Γουίντσεστερ υποβλήθηκε σε τεστ αφού φίλοι τους από την Κρήτη τους ενημέρωσαν ότι είχαν βγει θετικοί στον ιό. Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, μέλη των οικογενειών τους εξακολουθούν να μην έχουν προσεγγιστεί από το NHS και να μην έχουν υποβληθεί σε τεστ.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην επαφή με το 80% των φορέων και το 80% των στενών επαφών τους εντός 48 ωρών, όμως για ένατη συνεχή εβδομάδα αποτυγχάνει. Ο στόχος είναι ακόμη πιο σημαντικός για τη Βρετανία, καθώς δεν υποβάλλει σε τακτικά τεστ τις νέες διεθνείς αφίξεις.

Επί σειρά μηνών, οι αεροπορικές εταιρείες ασκούν πιέσεις για εξέταση στα αεροδρόμια, ώστε όσοι κριθούν αρνητικοί να μην χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες επιστρέφοντας από συγκεκριμένες χώρες.

Ο Στάφορντ τονίζει ότι οι έφηβοι έκαναν τεστ «καθαρά από δική τους πρωτοβουλία. Δεν έγινε καμία κίνηση ούτε από την αεροπορική εταιρεία ούτε από την κυβέρνηση, εθνική ή τοπική, για να ενημερωθούν ότι έπρεπε να εξεταστούν για τον ιό».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024