Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβήθηκε ο Τσίπρας και ανέβαλε το συνέδριο - Το εσωκομματικό μορατόριουμ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβήθηκε ο Τσίπρας και ανέβαλε το συνέδριο – Το εσωκομματικό μορατόριουμ

Η αποφυγή μιας προδιαγεγραμμένης εσωκομματικής σύγκρουσης στις παρούσες συνθήκες ελέω εσωστρέφειας. Η βελούδινη αντικατάσταση Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα. Οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες με το Δημήτρη Τζανακόπουλο. Γιατί είναι όλοι ικανοποιημένοι στην Κουμουνδούρου

Με τη φράση «προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν» ο Αλέξης Τσίπρας μετέθεσε σε άγνωστο πλέον χρόνο τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου το οποίο ο ίδιος το αντιμετώπιζε ως συνέδριο τομής για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί να μας δώσει ώθηση

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την επ’ αόριστον αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ξέκοψε κάθε ιδέα για διαδικτυακή διενέργειά του όπως πρότεινε μερίδα των προεδρικών του κόμματος.

Μάλιστα στην –με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας- διενέργεια του συνεδρίου αντιδρούσε έντονα η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχαν κατατεθεί παρόμοιες «σκέψεις» στις αρχές του καλοκαιριού.

«Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν.

Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε» ανέφερε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας καθιστώντας σαφές πως το συνέδριο όταν και αν γίνει θα γίνει μόνο με τους παραδοσιακούς όρους διεξαγωγής του, δηλαδή με τη φυσική παρουσία όλων των αντιπροσώπων-συνέδρων.

Βολικό άλλοθι

Η πανδημία πάντως είναι μια καλή δικαιολογία, ένα βολικό άλλοθι για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μεταθέσει στο μέλλον, πιθανόν το 2021, μια προδιαγεγραμμένη εσωκομματική σύγκρουση με αβέβαια αποτελέσματα αν κορυφωνόταν σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα σε προσωπικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχτεί τα πυρά μιας ετερόκλητης μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από επιλογές και κινήσεις που είχε κάνει είτε σε μείζονα είτε σε ήσσονος σημασίας πολιτικά ζητήματα.

Η αριστερή αντιπολίτευση φαίνεται να διατηρεί ισχυρά ερείσματα και αντιτίθεται σε ευρεία κεντροαριστερά και πασοκικά ανοίγματα, ενώ στο μείζον πολιτικό ζήτημα της συγκυρίας που είναι τα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ποικιλία από τάσεις και αποχρώσεις αυτών των τάσεων που δεν εγκρίνουν τη γραμμή του.

Απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο επέλεξε να αναβάλλει το συνέδριο μέχρι νεωτέρας αλλά επέλεξε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά.

Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα συνέδριο το οποίο θα του έδινε καθαρή λύση, νομιμοποιώντας τις πολιτικές του επιλογές. Ένα συνέδριο, τη διαδικασία του οποίου θα αμφισβητούσε η εσωκομματική αντιπολίτευση –που διαφωνούσε με μεσοβέζικες διαδικασίες όπως ο συνδυασμός φυσικής παρουσίας και διαδικτυακής συμμετοχής λόγω των υγειονομικών συνθηκών- δεν θα έλυνε τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Αντίθετα μια διαδικασία ισχυροποίησης του κ. Τσίπρα, όπως θα ήταν το συνέδριο- θα καιγόταν και μάλιστα σε συνθήκες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν μπορεί να ξεπεράσει την ήττα του και να επιβάλλει την ατζέντα του στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε μια κίνηση τακτικής και επέλεξε να βάλει τα προβλήματα κάτω από το χαλί αφήνοντας το χρόνο να κυλήσει ελπίζοντας ότι ο παράγοντας χρόνος θα αποβεί ευνοϊκός για τον ίδιο προσωπικά και τον πολιτικό του σχεδιασμό.

Ο φερετζές του «ευρύ ανασχηματισμού»

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να οξύνει και τα εσωκομματική πάθη με τις οργανωτικές αλλαγές που προτείνει.

Το βασικό ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν η απαλλαγή του από τον Πάνο Σκουρλέτη γίνεται αναίμακτα και βελούδινα, έχοντας ικανοποιημένο και τον κ. Σκουρλέτη ο οποίος γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει άλλο στη θέση του γραμματέα, διατηρεί ρόλο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας μπορεί να τοποθετήσει για γραμματέα έναν στενό του συνεργάτη τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η αλλαγή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται –όπως του ζητούσαν πχ ο Νίκος Βούτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη- σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό και αναδιάταξη των στελεχών και των τομεαρχών οπότε με τη διαδικασία αυτή ο κ. Τσίπρας πετυχαίνει το σκοπό του και αποφεύγει τις κατηγορίες για «ξήλωμα» του κ. Σκουρλέτη, του οποίου του δίνει ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Ήθελαν να αποφύγουν τους καβγάδες

Με βάση τα παραπάνω στην Κουμουνδούρου είναι όλοι ικανοποιημένοι καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν αρκετά ήπιο και σχετικά καλό κατά τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία.

Στην πραγματικότητα όλοι, και η πλευρά Τσίπρα και η πλευρά Τσακαλώτου που αποτελεί και την κύρια εσωκομματική αντιπολιτευτική τάση- ήθελαν να αποφύγουν την εσωκομματική αναστάτωση και τους καβγάδες σε αυτή τη φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «στα κάτω του» και δεν μπορεί ακόμα να βρει αντιπολιτευτική περπατησιά.

Αυτό που περιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση όπως δείχνει και η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία είναι να μπει σε φάση πολιτικής φθοράς η κυβέρνηση και ως τότε ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί να καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί την όποια επαφή του με την κοινωνία. Άπαντες στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι εσωκομματικές συγκρούσεις σε αυτή τη συγκυρία θα ενίσχυαν την εσωστρέφεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και απ’ αυτό θα έβγαιναν όλοι χαμένοι και οι προεδρικοί και εσωκομματικοί τους αντίπαλοι.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024