Με το Βήμα της Κυριακής:

«Εισαγωγή στη φιλοσοφία» με τη σφραγίδα των εκδόσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σωκράτης, Σπινόζα, Καντ, Νίτσε

Μια μεγάλη προσφορά, πρωτότυπη και εύληπτη, για τη ζωή και το έργο τεσσάρων από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαίας και σύγχρονης εποχής.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Σπινόζα,

Ο φιλόσοφος που δίχασε όσο λίγοι τους σύγχρονούς του

Στον τόμο «Εισαγωγή στον Σπινόζα» ο Σερ Ρότζερ Σκράτον ένας από τους σημαντικότερους φιλόσοφους της εποχής μας αναλύει τη ζωή και τη σκέψη τον φιλόσοφο που δίχασε όσο λίγοι τους σύγχρονούς  τον Σπινόζα, , με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί και εντέλει να αφοριστεί από την εβραϊκή συναγωγή. Ωστόσο άσκησε τεράστια επιρροή, κυρίως μετά θάνατον, στους μεγαλύτερους διανοητές ώσπου η αξία του έργου του αναγνωρίστηκε από ογκόλιθους της διανόησης όπως ο Σέλινγκ και ο Χέγκελ. Υπήρξε ζηλωτής της αναζήτησης της αλήθειας θέτοντας την ενασχόλησή του με τη φιλοσοφία ως πρωταρχικό σκοπό της ζωής του.

Διατράνωσε την πίστη του στην ελευθερία θεωρώντας ότι χαρίζει στον άνθρωπο τόσο πνευματική όσο και σωματική αυθυπαρξία. Τέλος, διακήρυξε την ισότητα των θρησκειών και τοποθέτησε τον Θεό στο κέντρο του φιλοσοφικού του στοχασμού ως γενεσιουργό αιτία των πάντων υποστηρίζοντας με εμβληματικό τρόπο ότι «οποιοσδήποτε αγαπάει τον Θεό, δεν μπορεί να πασχίζει για την αγάπη του Θεού σε αντάλλαγμα».

Γράψτε το σχόλιό σας