Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Quo vadis ΚΙΝΑΛ;

Quo vadis ΚΙΝΑΛ;

Το ένδοξο παρελθόν και ο προβληματισμός για το μέλλον

Τι είναι το ΠαΣοΚ; Ένας θρύλος της πολιτικής που ο «ύμνος» του ακούγεται κάθε βράδυ στα μπαρ για να θυμίζει ότι κάποτε δεν έκλειναν στις 12 αλλά όταν έβγαινε ο… ήλιος; Και τι θρύλος είναι; Ζει ή έχει περάσει στην ιστορία;

Το ΠαΣοΚ, επισήμως ζει, στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής του σχήματος που ξεκίνησε φιλοδοξώντας να ενώσει τις διασπασμένες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και να διεκδικήσει την ηγεμονία του χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του. Κινήθηκε μακριά από τις προσδοκίες που δημιούργησε η συμμετοχή 212 χιλιάδων πολιτών στην ιδρυτική του πράξη.

Σήμερα, η Φώφη Γεννηματά, 46 χρόνια μετά την διακήρυξη τις 3ης Σεπτέμβρη, θα παρουσιάσει στο Ζάππειο, το σχέδιο της για το νέο ΕΣΥ. Η εκδήλωση στην οποία θα παραστούν λίγα πρόσωπα (έχουν κληθεί οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, οι βουλευτές και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου) και η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης.

Έγιναν και άλλες τα προηγούμενα χρόνια. Σκόνταψαν σε λάθος επιλογές, σε ελλιπείς σχεδιασμούς, σε ασυνεννοησίες, σε εσωτερικές διαφωνίες, σε ρωγμές που δεν έχουν κλείσει μετά τη διάσπαση του ΠαΣοΚ, το 2015. Η τελευταία πολιτική χρονιά έκλεισε, με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να ξεκαθαρίζει ότι στο εξής δεν θα ανεχθεί φαινόμενα διαφοροποιήσεων μετά το άδειασμα της γραμμής του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

«Tο τέλος του καλαμπουριού»

Μια από τις αγαπημένες εκφράσεις της Φώφης Γεννηματά είναι, «παιδιά, το καλαμπούρι τελείωσε». Και, πράγματι, ο πολιτικός κύκλος που ανοίγει και οι τεράστιες προκλήσεις που τον συνοδεύουν, σημαίνει «το τέλος του καλαμπουριού». Δεν υπάρχουν, άλλωστε, και άλλα περιθώρια. Αν το κόμμα συνεχίσει να παραμένει δημοσκοπικά στάσιμο μεταδίδοντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να ανακάμψει είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας. Ωστόσο, όπως έλεγε, χαριτολογώντας, πολύπειρο στέλεχος, «τελικά ο Θεός του ΠαΣοΚ είναι μεγάλος. Ίσως έχουμε μια ακόμα ευκαιρία. Το θέμα είναι αν μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε».

Η απόφαση να αφιερωθεί η φετινή επέτειος της ίδρυσης του ΠαΣοΚ, στο ΕΣΥ, ήταν προσωπική απόφαση της Φώφης Γεννηματά που ελήφθη τις ημέρες του lokdown. Η μάχη που έδωσε το προσωπικό των νοσοκομείων κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ανέδειξε την αξία της ύπαρξης ενός δημόσιου συστήματος υγείας ικανού να προσφέρει προστασία και αξιοπρέπεια στους πολίτες. Ανέδειξε τη σημασία της εμβληματικής μεταρρύθμισης της πρώτης κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Αυτή η παρακαταθήκη δεν μπορούσε να αφεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη που, όπως λέγεται, «μεταμορφώθηκε σε σοσιαλδημοκράτη και εμφανίστηκε ξαφνικά να θέλει να ενισχύσει κάτι που προεκλογικά ήθελε να απαξιώσει προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου.»

H προίκα δεν αρκεί…

Η πολιτική προίκα, δεν φτάνει και δεν οδηγεί, από μόνη της, στην πολιτική ανάκαμψη. Αυτό το γνωρίζουν καλά στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί να χρειάστηκαν πολλές ώρες για το βίντεο που θα προβληθεί. Θα είναι διάρκειας 15 λεπτών και θα παρουσιάζει την πορεία του ΕΣΥ από την ίδρυση του μέχρι τις μέρες της πανδημίας μέσα από τα μάτια απλών ανθρώπων που το χρειάστηκαν. Θα παρουσιάζει, επίσης, συγκριτικά στοιχεία, με το τι ΕΣΥ παρέλαβε κάθε κυβέρνηση και τι ΕΣΥ παρέδωσε.

Όμως η διαφορά δεν είναι η προσπάθεια των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ να ενισχύσουν το ΕΣΥ, σε αντίθεση με τη ΝΔ. Δεν βρίσκεται στο παρελθόν. Βρίσκεται στο μέλλον. Για αυτό στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το σχέδιο της κυρίας Γεννηματά για το νέο ΕΣΥ, με έμφαση τον τομέα που για πολλούς αποτελεί το αδύναμο σημείο του. Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι ένα σχέδιο το οποίο δούλεψε, με τρόπο συστηματικό, μια ομάδα δέκα προσώπων, πάνω σε μια εισήγηση που είχε ετοιμάσει ο Κώστας Μπαργιώτας.

Η αντεπίθεση

Στη μάχη του μέλλοντος, λοιπόν, και των προτάσεων για την επανεκκίνησης μιας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας εντελώς διαφορετικής από αυτήν που υπήρχε πριν από την πανδημία, θα κριθούν οι δυνατότητες του κεντροαριστερού σχήματος να ανακάμψει.

Αυτό το γήπεδο επέλεξε η Φώφη Γεννηματά για την πολιτική της αντεπίθεση, που θα συνοδευτεί από υψηλών τόνων κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Εκεί θα δοθούν και οι επόμενες μάχες. Για αυτό έχει προετοιμαστεί το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Μετά την εκδήλωση για το ΕΣΥ, σειρά παίρνει η οικονομία. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει στα χέρια της ένα σχέδιο 35 σελίδων που έχει ετοιμάσει η «ομάδα των 11». Θα το συμπληρώσει μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που έχει με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και θα το παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σεπτέμβριος θα κλείσει με μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της κυρίας Γεννηματά στις 23, στην Αθήνα. Ο απολογισμός της επιχειρούμενης πολιτικής αντεπίθεσης θα γίνει μετά από μήνες. Αλλά σε κάθε περίπτωση η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024