Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Κίνα διπλασιάζει τις πυρηνικές κεφαλές της - Απειλεί την κυριαρχία των ΗΠΑ στον πλανήτη

Η Κίνα διπλασιάζει τις πυρηνικές κεφαλές της – Απειλεί την κυριαρχία των ΗΠΑ στον πλανήτη

Η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει μέσα στην επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σε έκθεσή του, προειδοποιώντας για την πιθανή επιδίωξή της να αναπτύξει μέσα στον επόμενο μισό αιώνα στρατιωτικές δυνατότητες ίσες ή ανώτερες σε ορισμένες περιπτώσεις αυτών των ΗΠΑ.

Η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει μέσα στην επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σε έκθεσή του, και υπολογίζει ότι το Πεκίνο επί του παρόντος έχει περίπου 200 στο οπλοστάσιό του.

Κάπου 300 πυρηνικές κεφαλές

Αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα διαθέτει κάπου 300 πυρηνικές κεφαλές, εγκατεστημένες σε πυραύλους ικανούς να εκτοξευθούν από τη γη και τη θάλασσα, ενώ αναπτύσσει δυνατότητες ώστε να μπορούν να εκτοξευθούν και από αέρος.

Στην ετήσια έκθεσή του που επιδόθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο επισημαίνει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη ξηράς στον πλανήτη, ενώ η ναυτική δύναμη του Πεκίνου είναι επίσης η μεγαλύτερη στον κόσμο, με τεράστιες ναυπηγικές δυνατότητες ως εφεδρεία.

Οι δυνατότητες της Κίνας ως προς τους πυραύλους Κρουζ ικανούς να εκτοξεύονται από χερσαίες θέσεις επίσης ξεπερνούν αυτές των ΗΠΑ, κατά το κείμενο.

Πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Κίνα εννοεί να γίνει ακόμη ισχυρότερη δύναμη και βλέπει τον εαυτό της πλέον ως τον κύριο ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Φωτογραφία Xinhua/Kyodo

Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα έχει σκοπό να συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να ενισχύει τον κινεζικό στρατό, ώστε να μετατραπεί σε «πρακτικό εργαλείο στον χειρισμό των κρατικών υποθέσεων με ενεργό ρόλο στην προώθηση (…) της (κινεζικής) εξωτερικής πολιτικής».

Πέραν των συνόρων

Το Πεντάγωνο διατείνεται ακόμη πως η Κίνα αρχίζει να χρησιμοποιεί τον στρατό της για να προβάλλει τη δύναμή της πέραν των συνόρων της.

«Είναι πιθανό ότι το Πεκίνο επιδιώκει να αναπτύξει μέσα στον επόμενο μισό αιώνα στρατιωτικές δυνατότητες ίσες ή ανώτερες σε ορισμένες περιπτώσεις αυτών των ΗΠΑ», σύμφωνα με το κείμενο.

Εάν το καταφέρει, «αυτό θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στην ασφάλεια της διεθνούς τάξης», προειδοποιεί.

Οι θέσεις αυτές για την Κίνα εκφράζονται την ώρα που η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από τη δυναμική του τέλους του Ψυχρού Πολέμου για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων βάσει συμφωνιών που είχαν συναφθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που αντιμετωπιζόταν από την Ουάσιγκτον ως διάδοχος της Σοβιετικής Ενωσης.

Φωτογραφία AP

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναγκάσουν την Κίνα να ενταχθεί στις όποιες μελλοντικές συμφωνίες για τους εξοπλισμούς, προοπτική όμως την οποία το Πεκίνο απορρίπτει, τουλάχιστον ως εδώ.

«Αναλογία με τον Ψυχρό Πόλεμο»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκρινε χθες Τρίτη ότι «η αναλογία με τον Ψυχρό Πόλεμο έχει κάποια συνάφεια» όσον αφορά τη διμερή σχέση της χώρας του με την Κίνα, χωρίς να παραλείψει να προσθέσει πως οι προκλήσεις είναι διαφορετικής φύσης.

«Διαφέρει από τον Ψυχρό Πόλεμο στο ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια χώρα που έχει 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους», είπε ο Πομπέο στον δημοσιογράφο Λου Ντομπς του Fox Business Network.

«Η αναλογία με τον Ψυχρό Πόλεμο έχει κάποια συνάφεια», συνέχισε. «Οι προκλήσεις διαφέρουν, είναι οικονομικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγινε με αφορμή ερώτηση για το σχόλιο που έκανε τον περασμένο μήνα ο Γουάνγκ Γι, κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης, για την ανάγκη να αποφευχθεί νέος Ψυχρός Πόλεμος, αναφερόμενος στις εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, που δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Ο Πομπέο αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να περιοριστεί η δραστηριότητα κινεζικών εταιρειών όπως η Huawei Technologies και διεμήνυσε ότι θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες.

Νέες ανακοινώσεις

«Και τώρα, θα δείτε μια ευρύτερη προσπάθεια, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, νομίζω, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες (…) Οι ΗΠΑ το αντιμετωπίζουν αυτό πολύ σοβαρά, προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε ο ΥΠΕΞ του Τραμπ.

Φωτογραφία AP

Ο Πομπέο ανέφερε ακόμη ότι «ευελπιστεί» πως σύντομα, πολιτιστικά κέντρα που ανήκουν στο κινεζικό Ινστιτούτο Κομφούκιος στα αμερικανικά πανεπιστήμια θα κλείσουν, πράγμα το οποίο αναμένει να έχει περαιωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

«Νομίζω οι πάντες αρχίζουν να βλέπουν τον κίνδυνο που απορρέει από αυτά», είπε ο Πομπέο στον Ντομπς, κατηγορώντας τα κέντρα πως προσπαθούν να στρατολογήσουν «κατάσκοπους και συνεργάτες» στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Νομίζω ότι αυτά τα (αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά) ιδρύματα βλέπουν τι γίνεται, κι ευελπιστώ ότι θα καταφέρουν να κλείσουν όλα (τα κέντρα) πριν το τέλος της τρέχουσας χρονιάς», συμπλήρωσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Πομπέο χαρακτήρισε το Ινστιτούτο Κομφούκιος και τα πολιτιστικά κέντρα του στις ΗΠΑ «οντότητα που προωθεί την προπαγάνδα και την κακόβουλη επιρροή του Πεκίνου παγκοσμίως» κι απαίτησε να εγγραφεί στον κατάλογο των ξένων κυβερνητικών αποστολών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024