Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία διέψευσε με καθυστέρηση μιας μέρας το σκηνικό πολέμου - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Τουρκία διέψευσε με καθυστέρηση μιας μέρας το σκηνικό πολέμου – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο γρίφος στη στάση των ΗΠΑ και του Μάικ Πομπέο, η καθυστερημένη τουρκική διάψευση στο γερμανικό δημοσίευμα για εντολή Ερντογάν να βυθιστεί ελληνικό πλοίο. Τι προκάλεσε εντύπωση στην Αθήνα από το χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.

Σκωτσέζικο ντους θυμίζει η τακτική της Άγκυρας καθώς στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των προκλήσεών της χθες όλη μέρα τροφοδοτούσε την εντύπωση ενός σκηνικού πολέμου και άφησε να περάσει σχεδόν ένα ολόκληρο 24ωρο για να διαψεύσει το χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν είχε δώσει εντολή για βύθιση πλοίου ή κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της Ελλάδας.

Η αμερικανική παρέμβαση

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, χωρίς να είναι σαφές αν σχετίζεται με την παραπάνω εξέλιξη, είναι πως μεσολάβησε μια αμερικανική παρέμβαση στην περιοχή που δυσαρέστησε την Άγκυρα.

Πρόκειται για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την χθεσινοβραδινή σαφή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από τον Μάικ Πομπέο ο οποίος μάλιστα επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πρόκειται για μια κίνηση των ΗΠΑ με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, τα οποία εξέλαβε η Άγκυρα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «λάθος» απόφαση των ΗΠΑ.

Με φόντο αυτή την κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαιρέτησε και η Ελλάδα, το τουρκικό ΥΠΕΞ με καθυστέρηση μιας μέρας χαρακτήρισε φανταστικά τα όσα ανέφερε το γερμανικό δημοσίευμα για εντολή του Ερντογάν στο στρατό να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Η διάψευση καθυστέρησε μια …μέρα

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση «η είδηση που δημοσιεύτηκε στην Die Welt για την ανατολική Μεσόγειο και κάνει αναφορά στη χώρα μας είναι εντελώς δημιούργημα φαντασίας».

«Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας βασιζόμενος σε αυτό το δημοσίευμα το οποίο είναι δημιούργημα φαντασίας, δείχνει πως η χώρα αυτή βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα της ανατολικής Μεσόγειο και είναι αποτέλεσμα της προβοκατόρικης πολιτικής της που δεν αρμόζει στην διεθνή πρακτική και στο δίκαιο» συμπληρώνει.

Μάλιστα, καταλήγει λέγοντας πως «αντί οι ελληνικές αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψευδή ας σταματήσουν τα βήματα τα οποία αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Αμφιβολίες…

Πάντως το χτεσινό δημοσίευμα της Die Welt προκάλεσε εντύπως στους πολιτικούς και κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας και ιδίως στο σημείο εκείνο του δημοσίευματος όπου εμφανίζονται οι στρατηγοί να αρνούνται να εκτελέσουν εντολή του Τούρκου προέδρου για βύθιση ελληνικού πλοίου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο οι στρατηγοί του Ερντογάν αρνήθηκαν να βυθίσουν ελληνικό πλοίο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος σχολιάζοντας το σημείο της είδησης, σύμφωνα με το οποίο «οι στρατηγοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές» αμφισβήτησε το κατά πόσο οι στρατηγοί του Ερντογάν θα έπαιρναν την πρωτοβουλία να του αρνηθούν βύθιση ελληνικού πλοίου ή κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους.

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι στρατηγοί του είναι άτομα που έχει επιλέξει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος τα τελευταία 4 χρόνια και είναι τα απομεινάρια εκείνων που έδιωξε. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως το πολύ – πολύ, να του είπαν ότι δεν γίνεται επεισόδιο χωρίς θύματα και αυτό να έκανε τον Ερντογάν να το ξανασκεφτεί.

«Το πολύ – πολύ όταν τους είπε: μπορούμε να κάνουμε επεισόδιο χωρίς θύματα, να του είπανε: μπορούμε να κάνουμε επεισόδιο, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα θύματα. Και αυτό έκανε τον Ερντογάν να το σκεφτεί. Οι ίδιοι οι στρατηγοί, αποκλείεται να πήραν την πρωτοβουλία και να του είπαν πρόεδρέ μας αυτό δεν γίνεται» εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Μια από τις γνωστές εκρήξεις του Ερντογάν ή όχι;

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διάψευση από την τουρκική πλευρά δεν υπήρχε, κι είναι επίσης γεγονός ότι η Die Welt είναι πολύ σοβαρή εφημερίδα» ήταν το πρώτο σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη λίγο πριν την διάψευση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν ξέρω αν αυτό το δημοσίευμα έχει βάση ή όχι, αυτό που το ίδιο το δημοσίευμα λέει είναι ότι ο στρατός, δεν δέχθηκε να μπει σε αυτή τη λογική, δεν ξέρουμε λοιπόν αν ήταν μία από τις γνωστές εκρήξεις του Ερντογάν ή όχι» συμπλήρωσε η κα Μπακογιάννη μιλώντας στο MEGA.

Ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω πως ο Ερντογάν θα το σκεφτεί πάρα πολύ, γιατί σε όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, πλέον βρίσκεται απέναντι σε οργανωμένη αντίσταση και από αραβικές χώρες και από αυτούς που έως τώρα τους έχει πάρει τον αέρα, και τώρα έχουν στηρίξει και από την Ευρώπη και από την Αμερική».

Αλλαγή στάσης από Πομπέο;

Πάντως εξίσου αξιοσημείωτη με την καθυστερημένη τουρκική διάψευση στο γερμανικό δημοσίευμα είναι και η αμερικανική στάση και συγκεκριμένα η στάση του Μάικ Πομπέο, καθώς ενώ χτες προέβη στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, δυσαρεστώντας την Άγκυρα, σήμερα επανήλθε στη λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκαλώντας μάλλον έκπληξη στην Αθήνα.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024