Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου για απλήρωτες υπερωρίες λόγω καραντίνας : Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος

Αχτσιόγλου για απλήρωτες υπερωρίες λόγω καραντίνας : Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος

«Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος μπροστά στα νέα σχέδια του κ. Βρούτση» αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να φέρει νομοσχέδιο στη βουλή το οποίο θα προβλέπει ως και τρίωρες υπερωρίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που τίθεται σε υποχρεωτική καραντίνα από τον ΕΟΔΥ.

«Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος μπροστά στα νέα σχέδια του κ. Βρούτση» αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να φέρει νομοσχέδιο στη βουλή το οποίο θα προβλέπει ως και τρίωρες υπερωρίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που τίθεται σε υποχρεωτική καραντίνα από τον ΕΟΔΥ.

Χωρίς προηγούμενο το κυβερνητικό μένος

«Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κοροναϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!» αναφέρει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση δηλαδή όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

«Το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο. Την προειδοποιούμε να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση» υπογραμμίζει η κα Αχτσιόγλου.

Φθινοπωρινό πακέτο μέτρων

Με υπερωρίες θα αναπληρώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τις ημέρες που δεν εργάστηκαν επειδή τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ.

Διάταξη στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει ότι με έως και 3 ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα, κατά την επιστροφή τους στην εργασία, θα αναπληρώνουν τον χρόνο που τίθενται σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μέτρα για πάνω από 500.000 εργαζομένους και ανέργους, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας.

Από το πακέτο αυτό ξεχωρίζει η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος. Πρώτη λύση παραμένει η τηλεεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζομένους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Τι προβλέπει το μέτρο της καραντίνας

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κοροναϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη.

Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση, όπως αναφέρει η Καθημερινή, θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού.

Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Τα έκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κοροναϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζομένους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας. Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του εργαζομένου, λόγω της προληπτικής καραντίνας, το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024