Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η αύξηση κρουσμάτων φέρνει... μάσκες παντού - Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τα νέα μέτρα

Κοροναϊός : Η αύξηση κρουσμάτων φέρνει… μάσκες παντού – Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τα νέα μέτρα

Σταθερά ψηλά, αν και εμφανώς μειωμένος σε σχέση με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ παρέμεινε και σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα. Τα 259 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ σήμαναν τη 13η ημέρα, τις τελευταίες 18, όπου ο αριθμός παρέμεινε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 200

Σταθερά ψηλά, αν και εμφανώς μειωμένος σε σχέση με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ παρέμεινε και σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα. Τα 259 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ σήμαναν τη 13η ημέρα, τις τελευταίες 18, όπου ο αριθμός παρέμεινε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 200.

Παράλληλα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα κρούσματα θα παρουσιάσουν ανοδική πορεία και όπως όλα δείχνουν τα 300 νέα κρούσματα σε μια μέρα δεν απέχουν πολύ. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο  επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για 500 κρούσματα ημερησίως.

Μάλιστα, για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου, όπου από 10 κρούσματα την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200. «Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο μέτρων, ακόμα πιο αυστηρών, με σκοπό να ανακόψει την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα μας.

Πέραν της αύξησης των κρουσμάτων, έντονη ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί και η αύξηση των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 31 από 23,4 το διάστημα 20-26 Αυγούστου. Σύμφωνα, δε, με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σήμερα.

Αυτοί οι δύο παράγοντες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, θα κρίνουν και το κατά πόσο η κυβέρνηση θα «πατήσει το κουμπί» για την επιβολή νέων μέτρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων, αν δηλαδή πάμε σε περισσότερα από 300 κρούσματα τη μέρα και αν υπάρξει αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν καθολικό χαρακτήρα.

Προ των πυλών τα νέα μέτρα

Έτσι, σύμφωνα πάντα με το MEGA, ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το «πακέτο» που βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου είναι το κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων, τα μεσάνυχτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός πως έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί φεύγουν από τα αστικά κέντρα -όπου υπάρχει η απαγόρευση- και μεταφέρονται σε άλλους νομούς ή πιο περιφερειακά, ώστε να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους.

Ένα ακόμα μέτρο είναι η καθολική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

«Μάσκες παντού με περισσότερα κρούσματα»

Υπέρ της καθολικής χρήσης μάσκας στάθηκε και ο Γκ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όπου υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια». «Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε και συμπλήρωσε πως έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, ενώ όπως τόνισε ο ίδιο ακόμη και με R0 κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων. «Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα ο ίδιος, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας. «Γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους» επεσήμανε.

«Στο χέρι μας να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας»

Από την πλευρά του ο καθηγητής της πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος, εκτίμησε πως η αποφυγή μίας πιθανής έξαρσης του κοροναϊού στη χώρα μας θα «εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων». Όπως τόνισε, είναι «στο χέρι μας».

«Έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα, είναι πολλοί αυτοί που τα εφαρμόζουν. Αν συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων με καθολικό τρόπο, ενταθούν οι έλεγχοι και αυξηθεί ο αριθμός των τεστ θα μπορέσουμε να ανακόψουμε το δεύτερο κύμα» τόνισε ο καθηγητής σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ως προϋπόθεση, ωστόσο, έθεσε τις συντονισμένες δράσεις της πολιτείας και των κοινωνικών φορέων και τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών.

Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε πως υπάρχει «πολύ μεγάλος εφησυχασμός, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά από τα τέλη Απριλίου». Σημείωσε πως το ελληνικό lockdown διήρκεσε λιγότερο από άλλες χώρες και ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα δημιούργησε την αίσθηση – σε ορισμένους – πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Αυτό είναι το παράδοξο, αν δεν δεις το πρόβλημα, τότε αρχίζεις και πιστεύεις ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα», τόνισε, χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ήταν σημαντικό να μην σταματήσουν τα μηνύματα από πλευράς της πολιτείας για να μην δοθεί η αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε.

Ερωτώμενος σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΑΠΘ για 2.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο, σημείωσε πως οι προβλέψεις βασίζονται στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα και δεν λαμβάνονται υπόψιν στοιχεία όπως η «αλλαγή συμπεριφοράς και η εντατικοποίηση των μέτρων».

Όπως τόνισε, η αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς των πολιτών μπορεί να γίνει ανάχωμα για την εξάπλωση της πανδημίας, όπως και «η λήψη κατάλληλων μέτρων, στον κατάλληλο χρόνο».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  ανακοίνωσε 259 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Εξ αυτών τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.531, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 1.975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έξι θάνατοι

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 254 θανάτους συνολικά στη χώρα. 89 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Σήμερα, 27 Αυγούστου, δηλώθηκαν 259 επιπλέον κρούσματα.

Από τα 228 εγχώρια κρούσματα, τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές.

Δείτε αναλυτικά:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 συνδέονται   με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 1 στην Π.Ε. Δράμας
  • 1 στην Π.Ε. Έβρου
  • 3 στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 7 στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 στην Π.Ε. Καβάλας
  • 3 στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 7 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 4 στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 5 στην Π.Ε Λάρισας
  • 22 Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 6 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 3 στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 9 στην Π.Ε. Χανίων
  • 2 στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Οι «κόκκινες περιοχές»

Σημειώνεται, μάλιστα, πως οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις «κόκκινες» περιοχές», δηλαδή εκείνες που ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η περιφέρεια Αττικής, που σταθερά δίνει καθημερινά περισσότερα από 100 κρούσματα κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, η περιφέρεια Λέσβου με περισσότερα από 60 κρούσματα το ίδιο διάστημα, αλλά και οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων Κρήτης, Έβρου, Ξάνθης, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.

Προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η κατάσταση στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο στη μεν Χαλκιδική τα ημερήσια κρούσματα δεν υπερβαίνουν τα 5, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είναι διψήφιος εν αντιθέσει με της Αττικής που είναι σταθερά τριψήφιος.

Το «κλειδί» στους νέους

Οι νέοι όπως όλα δείχνουν καρτούν στα χέρια τους τα κλειδιά για την εξέλιξη της πανδημίας με τα στοιχεία του Αυγούστου να είναι άκρως ανησυχητικά καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο τα κρούσματα σε ηλικίες από 17 έως 40 ετών διπλασιάστηκαν.

Η επιστροφή των νέων από τις διακοπές του καλοκαιριού ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τους επιδημιολόγους όσον αφορά στα κρούσματα. Για κάποιους, αυτό το στοίχημα ίσως και να χάθηκε…

Τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά. Στις 31 Ιουλίου στην ηλικία μέχρι 17 ετών τα κρούσματα ήταν 276 ενώ στις 25 Αυγούστου έφθασαν τα 521. Στις ηλικίες από 18 έως 39 τα κρούσματα στις 31 Ιουλίου ήταν 1.359 ενώ στις 25 Αυγούστου εκτοξεύθηκαν στα 3.828.

Και στις ηλικίες από 40 έως 64, τα κρούσματα τον Ιούλιο ήταν 1.757 ενώ τον Αύγουστο αυξήθηκαν στα 2.697.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η εικόνα τη νύχτα σε κάποιες πλατείες της Αττικής είναι ανησυχητική. Κόσμος στα παγκάκια, στα πεζούλια, χωρίς αποστάσεις ούτε μάσκες.

«Είναι ουσιαστικά η επιλογή του κόσμου, αντί να βγει έξω, θα έρθει εδώ, θα κάτσει στη πλατεία, θα πει δυο τρία πράγματα με τους φίλους του και τέλος».

«Οι νέοι πλέον προτιμούν αυτή την διαφορετική διασκέδαση, που είναι ο μόνος τρόπος να διασκεδάσει πλέον κανείς, εκτός και αν πάει κάποιος στο σπίτι άλλου».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024