Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θαμπώνει» η λάμψη των Swarovski - 125 χρόνια μετά η πολυτέλεια βουλιάζει στην πανδημία

«Θαμπώνει» η λάμψη των Swarovski – 125 χρόνια μετά η πολυτέλεια βουλιάζει στην πανδημία

Τα έσοδα αναμένεται να δεχτούν φέτος καίριο πλήγμα με πτώση κατά το 1/3 περίπου, στα €2 δισ., ενώ η διοίκηση έχει ανακοινώσει περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων βρίσκεται η εταιρεία ειδών πολυτελείας Swarovski λόγω της πανδημίας και άλλων ειδικών συνθηκών του συγκεκριμένου κλάδου, η οποία καθώς γιορτάζει την 125η επέτειό της αναζητεί ταυτόχρονα τον τρόπο για να αυξήσει τα έσοδα και τα κέρδη της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα έσοδα αναμένεται να δεχτούν φέτος καίριο πλήγμα με πτώση κατά το ένα τρίτο, περίπου στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκηση έχει ανακοινώσει περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας. Επίσης η οικογένεια που έχει τον έλεγχο της εταιρείας μπορεί να αναγκαστεί να παραχωρήσει μερίδιό της, εάν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια του νέου διευθύνοντος συμβούλου Ρόμπερτ Μπουχμπάουερ για πιθανή εισαγωγή της Swarovski στο χρηματιστήριο ή για την είσοδό της σε αυτή στρατηγικού επενδυτή.

Η Swarovski ελέγχεται από 200 περίπου μέλη οικογένειας στην Αυστρία και την Ελβετία και εδρεύει στο Βάτενς της Αυστρίας. «Είναι πολύ επίπονο για όλους, αλλά θα πρέπει να κάνουμε βήματα που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από χρόνια» (…) «Κρύσταλλοι Swarovski σε μπλουζάκια των 10 δολαρίων δεν βοηθούν την κερδοφορία μας και πλήττουν την εικόνα της εταιρείας» είπε ο Μπουχμπάουερ στο Bloomberg. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από εδώ και στο εξής η εταιρεία θα πρέπει να προσφέρει προϊόντα ακόμη υψηλότερης αξίας αντί να προσπαθεί να προσφέρει προϊόντα για κάθε πορτοφόλι.

Η μεγάλη επέκταση της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια την έφερε σε κάθε πόλη και σε κάθε αγορά. Αυτό αρχικά ήταν πολύ επωφελές αλλά στη συνέχεια γύρισε μπούμερανγκ καθώς άλλαξαν οι συνήθειες των καταναλωτών και αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει η λάμψη της.

Η πανδημία έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα επειδή μεγάλο μέρος του δικτύου της εταιρείας έμεινε αναγκαστικά κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιλαμβανομένων και καταστημάτων σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και σε αεροδρόμια.

Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 30.000 υπαλλήλους που παράγουν και πωλούν κρυστάλλους για κάθε πορτοφόλι. Τα περισσότερα προϊόντα όμως έχουν τιμή κάτω από 100 ευρώ, κάτι που ρίχνει την εταιρεία σε κατώτερη βαθμίδα ειδών πολυτελείας όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από την Κίνα και άλλες χώρες, όπως σημειώνει το Bloomberg. Τώρα ο Μπουχμπάουερ θέλει προϊόντα υψηλότερης αξίας με μοναδικό σχεδιασμό, αλλά οι μεγάλες αλλαγές που θέλει να κάνει σε ορίζοντα τριετίας προκαλούν αντιδράσεις από τους άλλους μετόχους. Αντιδράσεις για τις περικοπές υπάρχουν και από τους κατοίκους του Βάτενς όπου η Swarovski προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας αλλά και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες στην πόλη κάθε χρόνο.

Η εταιρεία προσπαθεί να μείνει ανεξάρτητη σε μια δύσκολη συγκυρία με τον Μπουχμπάουερ να στοιχηματίζει πολλά. Αλλα μέλη της οικογένειας τον κατηγορούν ότι μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εταιρεία από το Βάτενς. Οι επικριτές του παραδέχονται ότι απαιτείται αναδιάρθρωση, αλλά φοβούνται ότι οι περικοπές είναι πολύ μεγάλες. «Η οικογένεια Swarovski είναι σοκαρισμένη. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την πώληση κρυστάλλων υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο και ο Ρόμπερτ Μπουχμπάουερ πρέπει να βρει τρόπο για να έλθουν οι πελάτες αυτοί αντί να προχωρεί σε κλείσιμο δραστηριοτήτων και να απολύει ειδικούς εργαζομένους» είπε στο Bloomberg ο Πολ Σβαρόφσκι, μέλος ενός εκ των βραχιόνων της εταιρείας στην Αυστρία.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο Μπουχμπάουερ θα μπορέσει να περάσει τα δικά του σχέδια. Πολέμιοί του λένε ότι θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τη γενική συνέλευση μετόχων, κάτι που μπορεί να μην είναι εύκολο λόγω των πολλών μελών της οικογενείας. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος πάντως αναφέρει ότι έχει την απαραίτητη στήριξη από τους σημαντικούς μετόχους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024