Απολύτως χρηστικό, καλά εξοπλισμένο και εξαιρετικά αποδοτικό, το νέο Leaf αποτελεί το απόλυτο σημείο αναφοράς στα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων, συνδυάζοντας πρωτοποριακές καινοτομίες και σύγχρονη αισθητική σε συμπαγείς διαστάσεις.

Στο ευρηματικό αμάξωμα των 4,49 μέτρων εκφράζεται η σχεδιαστική φιλοσοφία της Nissan, με την χαρακτηριστική μάσκα V-motion να απηχεί το DNA της μάρκας, την «πλωτή» οροφή να χαρίζει μια σπορτίφ προοπτική μέσω της αίσθησης διαρκούς κίνησης που προσδίδει και τα τεχνολογίας LED φωτιστικά σώματα να αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο design. Οι δε λεπτομέρειες σε μπλέ χρώμα περιμετρικά του αυτοκινήτου το συνδέουν με τα άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μαθήματα καινοτομίας

Βραβευμένη για την αποτελεσματικότητά της, η ηλεκτρική τεχνολογία του Leaf βασίζεται στο Nissan Intelligent Power, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το e-powertrain, το ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής και μετάδοσης της κίνησης που προσφέρει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή και ισχύ εξασφαλίζοντας έτσι δυναμικές επιδόσεις. Χαρακτηριστική των δυνατοτήτων του Leaf είναι η γραμμική απόδοση του ηλεκτροκινητήρα των 160 kW (217 ίππων) και η αυξημένη ροπή των 340Nm που παρέχουν καταιγιστική επιτάχυνση, με την διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα. Ενδεικτική επίσης της ευφυούς διαχείρισης της ενέργειας είναι η αυτονομία που φτάνει τα 528 χλμ. με μια φόρτιση στην έκδοση e+ χάρη στην μπαταρία των 62kWh, σε αστικό κύκλο οδήγησης σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα μετρήσεων κατανάλωσης και ρύπων WLTP.

Τεχνολογική υπεροχή 

Εστιάζοντας την προσοχή μας στην τεχνολογία του Leaf, ανακαλύπτουμε τον όρο Nissan Intelligent Driving και τρία συστήματα που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «ευφυή» στον τρόπο που λειτουργούν. Το πρώτο, με τίτλο ProPILOT υποστηρίζει τον οδηγό σε συνθήκες αυξημένης κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας το τιμόνι, το φρενάρισμα και την επιτάχυνση και επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να κινείται αυτόνομα στον αυτοκινητόδρομο. Το ProPILOT διαχειρίζεται αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και ενεργεί στα φρένα για να φέρει το Leaf σε πλήρη στάση, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Μετά την ακινητοποίηση, το όχημα θα παραμείνει στη θέση του, ακόμη και αν το πόδι του οδηγού  δεν πατάει στο πεντάλ του φρένου. Μόλις ξεκινήσει η κυκλοφορία, το αυτοκίνητο θα κινηθεί αυτόματα ενώ αν η κυκλοφορία σταματήσει για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, το ProPILOT θα ξεκινήσει με απλό πάτημα του πεντάλ γκαζιού ή με το άγγιγμα του  τιμονιού.

Ανάλογη φιλοσοφία αυτονομίας ακολουθεί και το σύστημα ProPILOT Park το οποίο όταν ενεργοποιηθεί αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου των συστημάτων διεύθυνσης, επιτάχυνσης και πέδησης για την αυτόματη καθοδήγηση του Leaf, λειτουργώντας τόσο σε παράλληλο όσο και σε κάθετο σημείο στάθμευσης.

Το τρίτο σύστημα ονομάζεται e-Pedal και ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οδήγηση καθώς μπορούμε να ξεκινήσουμε, να επιταχύνουμε, να φρενάρουμε και να σταματήσουμε πλήρως το αυτοκίνητο αυξάνοντας ή μειώνοντας την πίεση στο πεντάλ του «γκαζιού». Σκεφθείτε ότι το αυτοκίνητο μπορεί έτσι να παραμείνει ακινητοποιημένο ακόμη και σε επιφάνειες με έντονη κλίση μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Nissan, αυτό βοηθάει στην μείωση της κούρασης και του άγχους στην καθημερινή οδήγηση στην πόλη, επιτρέποντας στον οδηγό να χρησιμοποιεί το πεντάλ του φρένου έως και 90% λιγότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Η πρακτική διάσταση

Με την απτή αίσθηση ποιότητας στο εσωτερικό του Leaf να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, οι εξωτερικές διαστάσεις του εξασφαλίζουν υποδειγματικούς χώρους για τον οδηγό και τους επιβάτες, με εκείνους που βρίσκονται στα πίσω καθίσματα να κάθονται λίγο ψηλότερα.

Ο οικογενειακός προσανατολισμός του μοντέλου είναι σαφής παντού, κυρίως δε στα 435 λίτρα του χώρου αποσκευών, μέγεθος εξαιρετικό για ηλεκτροκίνητο μοντέλο. Αισθητικά, τα υλικά που έχουν επιλεγεί, οι διακόπτες, τα όργανα και τα γραφικά αποπνέουν την εκλεπτυσμένη αντίληψη της Nissan. Πέρα από την πρωτότυπη σχεδίαση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, οι μπλέ ραφές στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι αλλά και η οθόνη TFT των οκτώ ιντσών με τις ψηφιακές απεικονίσεις διαχείρισης της ενέργειας και των λειτουργιών συνδεσιμότητας (με Apple CarPlay και Android Auto) που ενσωματώνονται στο σύστημα infotainment μαγνητίζουν τα βλέμματα και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Θα ήταν άλλωστε εντελώς ανακόλουθο αν το Leaf δεν διέθετε ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα πλήρους παρακολούθησης των παραμέτρων της ηλεκτρικής λειτουργίας του σε πραγματικό χρόνο. Συνολικά η Nissan έχει προικίσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με όλα τα στοιχεία άνεσης, ασφάλειας και αποτροπής ατυχημάτων που υπάρχουν στο τεχνολογικό της οπλοστάσιο, αναβαθμίζοντας την εικόνα του από μέσο καθημερινών μετακινήσεων σε τετράτροχο gadget.

Διαθέσιμο σε τρία διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού, με κοινό τόπο την κορυφαία σχέση αξίας/τιμής, το Leaf Acenta 40kWh των 150 ίππων διατίθεται από 27.500 ευρώ (με την επιδότηση που θέσπισε η Πολιτεία για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και το όφελος απόσυρσης) αποτελώντας το σημείο εισόδου στην ηλεκτροκίνητη γκάμα της Nissan η οποία περιλαμβάνει επίσης το Leaf N-Connecta 62kWh των 217 ίππων (33.634 ευρώ) και τα e-NV200 και e-Evalia Energy 40kWh των 150 ίππων από 30.183 ευρώ.