«Εισαγωγή στη φιλοσοφία» με τη σφραγίδα των εκδόσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Εισαγωγή στη φιλοσοφία» με τη σφραγίδα των εκδόσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για τη ζωή και το έργο τεσσάρων από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαίας και σύγχρονης εποχής (Σωκράτης, Μπαρούχ Σπινόζα, Ιμάνουελ Καντ, Φρίντριχ Νίτσε) σε ευσύνοπτες, σκληρόδετες εκδόσεις μιας από τις πιο αναγνωρισμένες εκδοτικές σειρές παγκοσμίως: των «Very Short Introductions» του Oxford University Press.

Η σειρά των «σύντομων εισαγωγών» της Οξφόρδης αποτελεί την κορυφαία σειρά εκλαϊκευμένης επιστήμης στον αγγλοσαξονικό κόσμο από το 1995. Περιλαμβάνει έργα που αγγίζουν κάθε γωνιά των σύγχρονων επιστημών. Για τη σύνθεσή τους είναι υπεύθυνοι πάντοτε επιλεγμένοι γνώστες του αντικειμένου, συχνά μάλιστα γνωστά ακαδημαϊκά ονόματα και σημαίνοντες διανοούμενοι: η ιστορικός Μαίρη Μπέαρντ, οι φιλόσοφοι Α. Κ. Γκρέιλινγκ και Σάιμον Κρίτσλεϊ, ο θρησκειολόγος Ε. Π. Σάντερς, ο κριτικός λογοτεχνίας Τέρι Ιγκλετον είναι μερικοί μόνο από τους συντελεστές της σειράς.

Η φιλοσοφία της στοχεύει στην ευχέρεια της ανάγνωσης χωρίς να θυσιάζει την επιστημονική ακρίβεια. Τα ζητήματα εξετάζονται από αναλυτική σκοπιά, προτείνονται νέες προσεγγίσεις και πρωτότυπες οπτικές γωνίες, με τη δέουσα προσοχή πάντοτε στην ισορροπία μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων προκειμένου να δοθεί η αντικειμενικότερη δυνατή εικόνα. Με απλότητα, σαφήνεια και αφηγηματικότητα, τα έργα αυτά καθιστούν προσιτά σε όλους ευρύτατα πεδία της σύγχρονης γνώσης και της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στον πρώτο τόμο «Εισαγωγή στον Σωκράτη» ο Κρίστοφερ Τέιλορ του κολεγίου Κόρπους Κρίστι της Οξφόρδης αναλύει τη ζωή και τη σκέψη του «μεγάλου αγνώστου» της δυτικής φιλοσοφίας – του Σωκράτη. Ο Τέιλορ διερευνά το «σωκρατικό πρόβλημα», την αριστοφανική κωμωδία και τις υπόλοιπες σύγχρονες πηγές που δίνουν ψηφίδες του βίου του φιλοσόφου, αντιπαραβάλλει το ιστορικό πρόσωπο και τη διδασκαλία του με τον χαρακτήρα που αναδύεται από τους «σωκρατικούς διαλόγους» του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα, εξετάζει διεξοδικά τη μακραίωνη επίδρασή του στους μεταγενέστερους, αρχαίους και νεότερους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από αυτούς, όπως οι Χέγκελ, Κίρκεγκορ και Νίτσε, προσάρμοσαν τις ιδέες του στις δικές τους.

Τέλος, εφιστά την προσοχή στη διαχρονική εικόνα του Σωκράτη ως ενσάρκωσης του ιδεατού φιλοσοφικού βίου: της διανοητικής και ηθικής ακεραιότητας ακόμη και ενώπιον της καταδίκης σε θάνατο. Σύντομο, περιεκτικό, επιμορφωτικό, αποτελεί ιδανική εισαγωγή στην κατανόηση του εμβληματικού αρχαίου έλληνα φιλοσόφου.

Ακόμη

Ένας μήνας, ένα κεφάλαιο για κάθε ημέρα.

– Πώς πρέπει να αντιδρούμε στα εμπόδια;
– Τι είναι η συναισθηματική ευθύνη;
– Πώς θα ανοίξουμε την καρδιά μας στην ευτυχία;
– Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή…

Γιατί νιώθουμε δυστυχισμένοι; Τι είναι στ’ αλήθεια η ευτυχία και πού θα τη βρούμε; Με οδηγό αυτό το χρήσιμο και πρακτικό βιβλίο, θα ανακαλύψετε τις πραγματικές σας ανάγκες και θα μάθετε πού -και πώς- μπορείτε να βρείτε την ευτυχία!

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr