Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ραγδαία η εξάπλωση του ιού - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Κοροναϊός: Ραγδαία η εξάπλωση του ιού – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είναι πια μακρινό ενδεχόμενο με τις συνεχόμενες αυξήσεις των κρουσμάτων αλλά και τους 31 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ραγδαία φαίνεται πως εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ελλάδα όπως καταδεικνύει το νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων την Κυριακή.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 284 νέα περιστατικά κοροναϊου, με την Αττική να παραμένει σταθερά στο «κόκκινο»με 141 νέα κρούσματα.

Την έντονη ανησυχία των ειδικών εντεινουν τα περιστατικά ανηλίκων που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό και κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δύο ανήλικοι από 0-17 ετών έχουν διασωληνωθεί.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων γρίφος παραμένει το άνοιγμα των σχολείων και η επιδημιολογική εικόνα του φθινοπώρου.

Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για τη λήψη νέων μέτρων εφόσον χρειαστεί, απευθύνοντας ταυτόχρονα, δραματικές εκκλήσεις για την τήρηση των ήδη υπαρχόντων, και επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα φανεί αν αποδίδουν στο τέλος του μήνα.

Το αισιόδοξο σενάριο βασίζεται στην απόδοση των μέτρων που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές κυρίως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Υπάρχει όμως και το αρνητικό, δυσοίωνο σενάριο που κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση όχι μόνο των νέων μολύνσεων, αλλά και των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάγκασε την κυβέρνηση να προσθέσει και νέους νομούς στη λίστα των περιοχών που εφαρμόζονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Αυτή τη φορά το μίνι lockdown αφορά στη Λέσβο και σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο νησί τίθενται σε εφαρμογή απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είναι πια μακρινό ενδεχόμενο με τις συνεχόμενες αυξήσεις των κρουσμάτων αλλά και τους 31 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια και τους γονείς να αγωνιούν για την νέα σχολική χρονιά κάθε μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Η εξάπλωση του ιού στους νέους είναι ακόμα ένα στοιχείο που εξετάζεται προσεκτικά από τους ειδικούς και η ανάγκη για διασωλήνωση νέων ασθενών ίσως θέσει νέα ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων.

 Τσακρής: Αν έχουμε πάνω από 300 κρούσματα μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία

«Χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος», είπε μιλώντας στο MEGA, ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κοροναϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας.

Ο κ. Τσακρής, σχολιάζοντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».

Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80».

Ερωτηθείς για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε ο ίδιος. Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες» κατέληξε ο καθηγητής.

Γώγος: Μπορεί να υπάρξουν οριζόντια μέτρα

Στη σκιά του νέου ρεκόρ των 284 κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, με τα 141 κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική, ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα» διαβεβαίωσε πάντως ο επιστήμονας. «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» ανέφερε δε.

Πρόσθεσε, δε, πως «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Τόνισε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου.

Πολύ κοντά το «ταβάνι» των 300

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 284 κρούσματα κοροναϊού και δύο ακόμα θανάτους. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες, ενώ 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή, είχαμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμα, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα η κατανομή των κρουσμάτων:

  • 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  •  5 στην Π.Ε Αχαΐας
  • 2  στην Π.Ε Γρεβενών
  • 2  στην Π.Ε. Δράμας
  • 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
  • 7  στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 στην Π.Ε Ζακύνθου
  • 1 στην Π.Ε Ηλείας
  • 3 στην Π.Ε Ημαθίας
  • 2 στην Π.Ε Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 Π.Ε Καβάλας
  • 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων  1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
  • 2 στην Π.Ε Καστοριάς
  • 2 στην Π.Ε Κοζάνης
  • 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 στην Π.Ε Μαγνησίας
  • 1 στην Π.Ε Πέλλας
  • 3 στην Π.Ε Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
  • 1 στην Π.Ε Σερρών
  • 2 στην Π.Ε Τρικάλων
  • 1 στη  Π.Ε Φωκίδας
  • 4 στην Π.Ε Χανίων
  • 2 στην Π.Ε Χίου
  • 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024