Την έντονη ανησυχία των ειδικών έχουν προκαλέσει τα περιστατικά ανηλίκων που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό και κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δύο ανήλικοι από 0-17 ετών έχουν διασωληνωθεί.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, το μεσημέρι της Δευτέρας, οι οποίες αναμένεται να ρίξουν φως αναφορικά με την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από κυβερνητικά στελέχη, η πρόβλεψη για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 7η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, με τα τελευταία δεδομένα και με τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, δεν αποκλείεται η έναρξη των μαθημάτων να αλλάξει ημερομηνία και να μετατεθεί μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες αργότερα.

Κι αυτό διότι η άποψη που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού. Επί του παρόντος, η πρόταση που συζητείται είναι τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου, αν και το υπουργείο Παιδείας επισήμως δεν απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί η έναρξη των μαθημάτων.

Τι λένε οι επιστήμονες

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μέσω του MEGA ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε πως «εάν ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα θα προβληματιστούμε για το άνοιγμα των σχολείων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακρής υπογράμμισε πως «για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά» τόνισε.

Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση» είπε και εξήγησε πως «αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».

«Έχουμε ένα αυξημένο ιικο φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος.

Από την πλευρά του, μιλώντας την Παρασκευή στο Open ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αλλά και στο θέμα της χρήσης της προστατευτικής μάσκας. «Τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κοροναϊού», ήταν το μήνυμα που έστειλε, για να προσθέσει ότι ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων, όπως αυτές οι συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι. «Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σύψας, εξηγώντας πότε τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα:

  • Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά
  • Τα παιδιά στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες
  • Οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες τάξεις
  • Τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο