Σήμερα λήγει η παράνομη τουρκική Navtex και σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, με το πέρας αυτής, η Ελλάδα βγήκε πιο δυναμωμένη, ενώ η Τουρκία δεν πέτυχε τους στόχους της, καθώς οι κινήσεις της έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας και ο Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Σωτήρης Ρίζας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Σήμερα λήγει η παράνομη τουρκική Navtex και σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, με το πέρας αυτής, η Ελλάδα βγήκε πιο δυναμωμένη, ενώ η Τουρκία δεν πέτυχε τους στόχους της, καθώς οι κινήσεις της έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της.

Από την πλευρά του ο κ. Ρίζας υποστήριξε πως η κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα είναι το τραπέζι των συζητήσεων και πως θα υπάρξει επάνοδος στις διερευνητικές συνομιλίες με στόχο την ανάληψη διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Η Χάγη προϋποθέτει μια συμφωνία των δυο πλευρών για το ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα. «Εφόσον φτάσουμε κει, η Χάγη είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιλυθούν αυτές οι εκκρεμότητες», είπε χαρακτηριστικά.

«Επί χρόνια υπήρχαν διαβουλεύσεις οι οποίες είχαν φτάσεις μερικές φορές πολύ κοντά σε κάποια συμφωνία. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που υποθέτουμε ότι υπάρχει στις θάλασσες και γι’ αυτό πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Κούρκουλας και πρόσθεσε πως δυστυχώς υπάρχει ανασφάλεια στη διεθνή σκηνή λόγω της αναξιοπιστίας των υπερατλαντικών συμμάχων, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, σημείωσε πως έχει πάρει κατεύθυνση που δεν προοιωνίζει καλές εξελίξεις και πως θα συνεχίσει αυτή την τακτική.

Ο κ. Ρίζας υποστήριξε πως ο Ερντογάν επιχειρεί να ξεπεράσει τον Κεμάλ. «Παρότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές εξελίσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας του Ερντογάν να επαναφέρει την Τουρκία στον παλαιό χώρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι διαφορές εξακολουθούν να είναι διαχειρίσιμες και επιλύσιμες», είπε σχετικά.

Τέλος, ο κ. Κούρκουλας υποστήριξε πως δεν πρόκειται για μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για νέα φάση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr