Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων για την έγκαιρη παραγωγή ασφαλούς εμβολίου για τον ιό.

Σύμφωνα με τον Πίοτρ Κράμαρζ, αναπληρωτής επικεφαλής επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πολλά εμβόλια είναι μεν σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών αλλά ήταν πολύ συγκρατημένος αναφορικά με το πότε θα βγουν στην αγορά.

Συγκεκριμένα είπε ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ένα εμβόλιο άμεσα τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει σύστημα παρακολούθησης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού όταν αυτά διατεθούν στην αγορά προκειμένου να ελέγχει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους στην πραγματική ζωή.

Γενικά η Κομισιόν έχει εκφράσει την ελπίδα να βγει κάποιο εμβόλιο στις αρχές του 2021 ωστόσο, όπως είναι λογικό, σε καμία περίπτωση δεν δίνουν ημερομηνίες, διότι όλα τα εμβόλια είναι σε δοκιμαστικό στάδιο.

Επίσης δίνουν μεγάλη σημασία και στην ασφάλεια του εμβολίου. Στόχος είναι μεν να βγει γρήγορα στην αγορά, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλειά του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων στο MEGA:

«Αυτό που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τώρα είναι η επανεμφάνιση της λοίμωξης. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο κόσμος ένιωσε λίγο ότι η πανδημία τελείωσε και χαλάρωσε τη συμπεριφορά του.

Όπως γνωρίζουμε, η γενική καραντίνα έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και επομένως συνιστούμε πιο στοχευμένα μέτρα. Εάν κριθεί απαραίτητο στα κλαμπ, στα μπαρ και τα γυμναστήρια.

Όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε από λίγο, να κρατάμε αποστάσεις όσο μπορούμε, να πλένουμε τα χέρια μας, να καλύπτουμε το πρόσωπό μας, να φοράμε μάσκες όπου χρειάζεται.

Από τη μια πλευρά το πολύ θετικό είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμη τα τελικά αποτελέσματα και συνεπώς δεν μπορούμε να αναμένουμε ένα εμβόλιο τους επόμενους μήνες, γίνονται όμως πολλές προσπάθειες».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο