Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Παραμένει ο συναγερμός ελέω έξαρσης κρουσμάτων - Εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων

Κοροναϊός : Παραμένει ο συναγερμός ελέω έξαρσης κρουσμάτων – Εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων

Μεγαλώνει καθημερινά η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού, καθώς τρεις μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ. Μέσα σε ένα πενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα,  1.122 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Μεγαλώνει καθημερινά η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα μας, καθώς τρεις μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Μέσα σε ένα πενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα,  1.122 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ (την Κυριακή (16/8) 217 μολύνσεις, τη Δευτέρα (17/8) 150, την Τρίτη (18/8) 269, την Τετάρτη (19/8) 217 και την Πέμπτη (20/9) ακόμη 269),  αριθμός που αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα (7.934).

Ανοδική τάση παρατηρείται επίσης στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς της Πέμπτης είναι 30, ενώ πριν δύο 24ωρα ήταν 25. Αύξηση παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ  μακραίνει και η λίστα των υγειονομικών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό.

Οι μολύνσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία έφτασαν τις 76 μέσα στον Αύγουστο, ενώ μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν οι εστίες κοροναϊού που εντοπίζονται σε οίκους ευγηρίας, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για τη λήψη νέων μέτρων εφόσον χρειαστεί, απευθύνοντας ταυτόχρονα, δραματικές εκκλήσεις για την τήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Πονοκέφαλο στους ειδικούς εξακολουθεί να προκαλεί η μη τήρηση των μέτρων από μεγάλο μέρος της νεολαίας, στην οποία αποδίδουν κατά κύριο λόγο τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα της ανησυχίας, τα πάρτι με δεκάδες ή εκατοντάδες καλεσμένους που συνεχίζουν να διοργανώνονται ανά τη χώρα, κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά τις τελευταίες 72 ώρες από τα 755 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 458 -πολύ περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αναλυτικά, στην Αττική τα τρία τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί 277 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 181.

Η ανησυχία πλέον του κόσμου για αναζωπύρωση της πανδημίας είναι εμφανής, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» να είναι αναστατωμένοι και να τηρούν ως επί το πλείστον τα μέτρα προστασίας.

Πλέον, η μάσκα έχει γίνει απαραίτητη. Οι Αθηναίοι τη φορούν ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, στο δρόμο που περπατούν, στους πεζόδρομους, στη στάση των λεωφορείων.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι των εθελοντών γιατρών της περιφέρειας Αττικής. Το κλιμάκιο των γιατρών κάνει θερμομετρήσεις στους επιβάτες και πραγματοποιεί τεστ για τον κοροναϊό σε όσους θέλουν να εξεταστούν οικειοθελώς κατά την επιστροφή τους στο λεκανοπέδιο.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε υγειονομικούς

Στο μεταξύ, «πονοκέφαλο» στις αρχές προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους επιστρέφουν από διακοπές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα σε 20 ημέρες 76 υγειονομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τις αρχές η διασπορά του ιού στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς 14 εργαζόμενοι της μονάδας Covid – μεταξύ των οποίων και δύο λοιμωξιολόγοι – έχουν διαγνωστεί θετικοί.

Συνολικά, 50 υγειονομικοί στο νοσοκομείο έχουν μπει προληπτικά καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Ένας γιατρός διαγνώστηκε με τον ιό στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένας ακόμα υγειονομικός υπάλληλος στο «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και άλλα δύο στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο αυτό ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Α΄Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, ο οποίος είναι ένα από τα 14 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στο ΑΧΕΠΑ, υποστήριξε πως κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.

«Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ακόμα και σε εμάς που παίρνουμε όλα τα μέτρα» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΙ, εφιστώντας την προσοχή καθώς ο ιός φαίνεται, όπως εκτίμησε, πάρα πολύ μεταδοτικός.

«Μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Άνθρωποι νέοι διασωληνώθηκαν, είχαν επιπλοκές. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες για προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Εκεί που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, σε μέρη που ο κόσμος συνωστίζεται ή σε οίκους ευγηρίας, είναι δυνατόν να υπάρξει υπερμετάδοση, εξήγησε ο κ. Κολλάρας.

Κοτανίδου: Να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει εισήγηση για εφαρμογή νέων μέτρων κατά του κοροναϊού, αρκεί να τηρηθούν τα υπάρχοντα.

Μιλώτας στον ΣΚΑΙ, σχολίασε πως τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους και αυτό το βλέπουμε από τα κρούσματα που συνεχώς είναι τριψήφια, εξηγώντας πως κατά κύριο λόγο η νεολαία είναι αυτή που δεν τα τηρεί.

«Η νεολαία θεωρεί ότι αφού δεν νοσεί βαριά, μπορεί να κάνει τα πάντα. Να διασκεδάζει χωρίς μέτρα προφύλαξης κι έτσι να μεταφέρει αριστερά και δεξιά τον ιό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Εφόσον συμμορφωθούμε, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, βεβαίως μπορούμε να φτάσουμε σε διψήφιους αριθμούς» είπε η κ. Κοτανίδου, αναφέροντας πως μέχρι πρότινος εξάλλου ήμασταν σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «ξεκινήσαμε τα πάρτι, και τις συναντήσεις στα μπιτς μπαρ και στις συναυλίες και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα» συμπληρώνοντας παράλληλα πως δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σύψας: Δεν έχουν νόημα τα μέτρα αν συνεχιστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο MEGA πως τα νέα μέτρα δεν έχουν κανένα νόημα όταν έχουμε περιστατικά σαν αυτά στη Μύκονο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει. Αν συνεχιστεί αυτή η ανεύθυνη συμπεριφορά μιας κατηγορίας πολιτών, η διασπορά του ιού θα είναι τεράστια. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές στην Ελλάδα και στην τοπική κοινωνία της Μυκόνου. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις τέτοιες συμπεριφορές» σημείωσε ο κ. Σύψας.

«Ασφαλώς και πιστεύω ότι μπορούμε εύκολα να γίνουμε Ιταλία. Σήμερα έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους. Αν προστεθούν σε αυτά τα προβλήματα που έχουμε σε κλειστές δομές όπως τα γηροκομεία, τότε η κατάσταση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά» πρόσθεσε.

Ωστόσο, υποστήριξε πως η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό απόλυτο έλεγχο και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων. «Αν οι πολίτες εφαρμόσουν τώρα την απόσταση τη χρήση μάσκας, την απολύμανση των χεριών, και αποφύγουν τον συνωστισμό, η επιδημία πολύ σύντομα θα υποχωρήσει, μεσα στις επόμενες δέκα ημέρες» τόνισε ο ίδιος.

Λαζανάς: Μάσκα από τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας

Από την πλευρά του και εστιάζοντας στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων κατά της CoViD-19, Mάριος Λαζανάς, τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας από όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τόνισε πως πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας ακόμα και σε εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως οι γάμοι.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές και επέστησε τον κίνδυνο διασποράς του ιού, από τους ασυμπτωματικούς.

«Θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τις επιστροφές των διακοπών. Ομως, υπάρχουν πολλά άτομα που ενώ εμφανίζουν συμπτωματολογία, δεν υποβάλλονται σε τεστ όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό. Τα τεστ είναι όμως αναγκαία όχι μόνον για την ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων, αλλά και διότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία, όπως και η ιχνηλάτηση άλλων κρουσμάτων στην κοινότητα» υπογράμμισε ο κ Λαζανάς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024