Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Το δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκρινε... παράνομες τις πρώτες ημέρες του lockdown

Κοροναϊός : Το δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκρινε… παράνομες τις πρώτες ημέρες του lockdown

Παράνομο, αν και... δικαιολογημένο ήταν το ολικό lockdown της Νέας Ζηλανδίας κατά τις πρώτες 9 ημέρες, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με το Reuters. Η εν λόγω απόφαση ήρες αφότου ένας δικηγόρος αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν στα αρχικά στάδια του πρώτου lockdown της χώρας, το οποίο διήρκησε συνολικά 5 εβδομάδες

Παράνομο, αν και… δικαιολογημένο ήταν το ολικό lockdown της Νέας Ζηλανδίας κατά τις πρώτες 9 ημέρες, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με το Reuters. Η εν λόγω απόφαση ήρες αφότου ένας δικηγόρος αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν στα αρχικά στάδια του πρώτου lockdown της χώρας, το οποίο διήρκησε συνολικά 5 εβδομάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κατηγορητήριο αναφέρει πως, ενώ η επίσημη εντολή που υποχρέωσε τους κατοίκους της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους εκδόθηκε στις 3 Απριλίου, ήδη από τις 26 Μαρτίου η πρωθυπουργός της χώρας, Ζακίντα Άρντερν καλούσε τους Νεοζηλανδούς να μείνουν στο σπίτι. Έτσι, σύμφωνα με το δικαστήριο, κατά τις 9 πρώτες μέρες περιορίστηκαν παράνομα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Νεοζηλανδών. «Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απαίτηση ήταν απαραίτητη, λογική και αντίδραση ανάλογη της κρίσης της Covid-19, δεν είχε καθοριστεί από το νόμο» υποστήριξε το δικαστήριο.

«Η κυβέρνηση προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τους κινδύνους της πανδημίας και τους ώθησε άμεσα να προβούν σε ενέργειες που περιορίζουν τις ελευθερίες τους προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού» δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Ντέιβιντ Πάρκερ, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης. «Στο τέλος τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λειτούργησαν για την εξάλειψη του κορονοϊού, το σώσιμο ανθρώπινων ζωών και την ελαχιστοποίηση των ζημιών της οικονομίας» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχει σημειώσει την καλύτερη πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μόλις 1.649 κρούσματα και 22 θανάτους.

Ωστόσο, την Τετάρτη 12/8, μετά την επανεμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να τεθεί ξανά σε εφαρμογή lockdown για τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, ενώ υπό περιορισμό τέθηκαν και τα γηροκομεία.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024