Σε ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκεται η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), βάσει των μελετών για την επαγγελματική και σχολική κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, το 43% των προσφύγων βρήκε απασχόληση τρία χρόνια μετά την άφιξή του. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Ο κύριος λόγος είναι η φροντίδα των παιδιών.

Οι προσδοκίες τους όμως ικανοποιήθηκαν μόνον εν μέρει. Στην πρώτη έρευνα το 2016, τα δύο τρίτα υπέθεταν ότι θα βρουν δουλειά εντός δύο ετών. Ειδικότερα, οι γυναίκες και οι ψυχικά εξουθενωμένοι μετανάστες έπρεπε συνεπώς να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με το DIW.

Θετικές τάσεις υπάρχουν στο θέμα της ένταξης των παιδιών και των νέων. Περισσότεροι από τους μισούς φοιτούν σε σχολείο πλήρους απασχόλησης. Το DIW διαπιστώνει ότι η ταύτισή τους με το σχολείο είναι μάλιστα ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι των υπόλοιπων παιδιών. Όσον αφορά τη γλώσσα, τα παιδιά έχουν κάνει μεγαλύτερες προόδους από τους γονείς τους: σχεδόν όλα μιλούν πλέον γερμανικά με τους φίλους τους.

Βάση για τα αποτελέσματα που παρουσίασε το DIW αποτέλεσαν αντιπροσωπευτικές, επαναλαμβανόμενες έρευνες για τους μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν στη Γερμανία το 2015. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε στοιχεία των ετών 2016 έως και 2018.

Πηγή: DLF, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο