Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ρόλος που παίζει η φωνή στην ερωτική έλξη

Ο ρόλος που παίζει η φωνή στην ερωτική έλξη

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Ohio State University, η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου και η φωνή του αποτελούν στοιχεία που επηρεάζουν την κρίση μας, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε

Φως στον τρόπο που μας επηρεάζει η εξωτερική εμφάνιση ή και η φωνή ενός ατόμου όταν το γνωρίζουμε για πρώτη φορά, έριξαν οι επιστήμονες του Ohio State University.

Ο τρόπος που βλέπουμε ένα νέο άτομο όταν το γνωρίζουμε, επηρεάζεται σε ένα βαθμό από την εξωτερική του εμφάνιση αλλά και από τον τρόπο που μιλά ή την φωνή του.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Ohio State University, η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου και η φωνή του αποτελούν στοιχεία που επηρεάζουν την κρίση μας, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε.

Για να διαπιστώσουν αυτά, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων, όπου παρουσίασαν στους συμμετέχοντες στην μελέτη μία φωτογραφία ενός προσώπου που δεν γνώριζαν ενώ ταυτόχρονα άκουγαν το φωνητικό απόσπασμα ομιλίας, με τους ερευνητές να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο αλλά για δύο διαφορετικά.

Η φωνή επηρέασε την αξιολόγηση του προσώπου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο ισχυρή προφορά πιστεύουν ότι θα έχει το άτομο που εμφανίζεται στη φωτογραφία.

Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι το άτομο στη φωτογραφία έχει πιο έντονη φωνή, αν οι λέξεις που άκουγαν προφέρονταν με ισχυρότερη έμφαση, παρόλο που η εικόνα και ο ήχος αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικά άτομα.

«Παρόλο που τους είπαμε να αγνοήσουν τη φωνή, δεν μπορούσαν να την αποκλείσουν εντελώς», δήλωσε χαρακτηριστικά η συγγραφέας της μελέτης Kathryn Campbell-Kibler, αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Ohio State University. «Ορισμένες από τις πληροφορίες της φωνής επηρέασαν την αξιολόγηση για το πρόσωπο της φωτογραφίας» συμπλήρωσε.

Το ίδιο παρατηρήθηκε όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο «όμορφο» ήταν το άτομο με μια συγκεκριμένη φωνή, η φωτογραφία δηλαδή που είδαν επηρέασε την κρίση τους, ακόμα και αν γνώριζαν ότι ήταν διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που άκουγαν την δεδομένη στιγμή.

Δυνατότητα ελέγχου αλλά όχι αποκλεισμού

Όταν οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τον συνδυασμό προσώπου-φωνής και δεν τους είπαν να αγνοήσουν τίποτα, αξιολόγησαν την ομορφιά βάσει προσώπου και τον επιτονισμό της φωνής βάσει της προφοράς, συμπληρώνουν οι ερευνητές.

«Κάνοντας αυτά τα πειράματα διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποιο έλεγχο σχετικά με τις πληροφορίες που θα προτιμήσουν, τη φωνή ή το πρόσωπο, ανάλογα με τις προτροπές μας. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν εντελώς τις άσχετες πληροφορίες» καταλήγουν.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024